Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΧΑ

Νέες πιέσεις δέχθηκε χθες το ελληνικό Χρηματιστήριο καθώς συνεχίστηκαν οι ρευστοποιήσεις στις τραπεζικές μετοχές, με τα βλέμματα της αγοράς να είναι στραμμένα στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, λόγω της αύξησης κεφαλαίου ύψους 1,8 δισ. ευρώ που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο γενικός δείκτης της αγοράς άνοιξε στις 1.490 μονάδες, που αποτέλεσε και το υψηλό ημέρας, υποχώρησε ως και τις 1.460 μονάδες, για να κλείσει τελικά στις 1.472,50 μονάδες με πτώση 1,59%. Ενισχυμένη σε σχέση με τη συνεδρίαση της Δευτέρας ήταν η αξία των συναλλαγών, με το μεγαλύτερο μέρος της να πραγματοποιείται στον τίτλο της Εθνικής Τράπεζας και στα δικαιώματα της αύξησής της.

Νέες πιέσεις δέχθηκε χθες το ελληνικό Χρηματιστήριο καθώς συνεχίστηκαν οι ρευστοποιήσεις στις τραπεζικές μετοχές, με τα βλέμματα της αγοράς να είναι στραμμένα στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, λόγω της αύξησης κεφαλαίου ύψους 1,8 δισ. ευρώ που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο γενικός δείκτης της αγοράς άνοιξε στις 1.490 μονάδες, που αποτέλεσε και το υψηλό ημέρας, υποχώρησε ως και τις 1.460 μονάδες, για να κλείσει τελικά στις 1.472,50 μονάδες με πτώση 1,59%.

Ενισχυμένη σε σχέση με τη συνεδρίαση της Δευτέρας ήταν η αξία των συναλλαγών, με το μεγαλύτερο μέρος της να πραγματοποιείται στον τίτλο της Εθνικής Τράπεζας και στα δικαιώματα της αύξησής της. Συγκεκριμένα ο ημερήσιος τζίρος διαμορφώθηκε στα 151 εκατ. ευρώ. Από τους επί μέρους βασικούς δείκτες, ο FΤSΕ 20 υποχώρησε κατά 2,43%, ο FΤSΕ 40 της μεσαίας παρουσίασε απώλειες 1,39% και ο Small Cap της μικρής είχε πτώση 1,67%. Με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν οι περισσότερες μετοχές. Από τις 220 μετοχές που έκαναν πράξη, οι 135 υποχώρησαν έναντι 49 που ενισχύθηκαν και 36 που παρέμειναν αμετάβλητες.

Σε κλαδικό επίπεδο, τις μεγαλύτερες απώλειες εμφάνισαν οι τράπεζες που υποχώρησαν κατά 4,18%, ακολουθούμενες από το εμπόριο, τις ασφάλειες, τις χρηματοοικονομικές εταιρείες και την Υγεία. Στον αντίποδα, μόνο τα τρόφιμα, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, τα διυλιστήρια και η βιομηχανία έκλεισαν με κέρδη. Εκτός από την αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας που στραγγίζει από ρευστότητα την αγορά, επιβαρυντικά στο κλίμα λειτουργούν και οι ανησυχίες για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη. Οπως επισημαίνει ο κ. Ν. Σκουριάς, ύστερα από μια σύντομη ανάπαυλα, παρατηρείται αναβίωση του ευρωπαϊκού ρίσκου κρατικού χρέους, καθώς κλιμακώθηκαν εκ νέου οι ανησυχίες που σχετίζονται με τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει ο τραπεζικός κλάδος της Ιρλανδίας.

Αφορμή στάθηκε η υποβάθμιση του μη-εγγυημένου κυρίου χρέους της Αnglo Ιrish Βank κατά 3 βαθμίδες (από Α3 σε Βαα3) και κατά 6 βαθμίδες των ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης (από Βα1 σε Cαα1) με αρνητικές προοπτικές από τη Μoody΄s Ιnvestors, καθώς ο οίκος αξιολόγησης προβλέπει νέα επιδείνωση του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων του χρηματοπιστωτικού οργανισμού, ενδεχόμενο που θα απαιτήσει περαιτέρω στήριξη. Το κλίμα επιβάρυνε επιπλέον και η εντεινόμενη αβεβαιότητα γύρω από το κόστος διάσωσης και το μέλλον της Αnglo Ιrish Βank, τα οποία και αναμένεται να ξεκαθαρίσουν εντός της τρέχουσας εβδομάδας, σύμφωνα με το Δουβλίνο.

Μετοχές
* Coca-Cola 3Ε: Κόντρα στο πτωτικό κλίμα της αγοράς κινήθηκε η εταιρεία τροφίμων, με τους επενδυτές να στρέφονται σε αμυντικούς τίτλους λόγω της ύφεσης που πλήττει την εγχώρια αγορά. Η μετοχή έκλεισε στα 19,20 ευρώ με άνοδο της τάξεως του 1,5%, ενώ ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 701 χιλιάδες τεμάχια. * Αlpha Βank: Σε νέες σοβαρές απώλειες υποχρεώθηκε η τραπεζική μετοχή, η οποία έκλεισε στο χαμηλό ημέρας των 4,38 ευρώ με πτώση της τάξεως του 5%. Ο τίτλος δεν κατάφερε να ξεφύγει από τις ρευστοποιήσεις που σημειώθηκαν σε όλον τον κλάδο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk