Επιχείρηση προστασίας για το… καλάθι της νοικοκυράς

Τα προϊόντα των πολυεθνικών ομίλων- περίπου 30 εν συνόλω- που απαρτίζουν το «καλάθι της νοικοκυράς» βρίσκονται από χθες το μεσημέρι στο επίκεντρο των ερευνών της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Αυτό είναι και το βασικό συμπέρασμα της έκτακτης σύσκεψης που πραγματοποίησε χθες το μεσημέρι στο πρώην υπουργείο Εμπορίου στην πλατεία Κάνιγγος ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοΐδης, με τη συμμετοχή του υφυπουργού κ.

Τα προϊόντα των πολυεθνικών ομίλων- περίπου 30 εν συνόλω- που απαρτίζουν το «καλάθι της νοικοκυράς» βρίσκονται από χθες το μεσημέρι στο επίκεντρο των ερευνών της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Αυτό είναι και το βασικό συμπέρασμα της έκτακτης σύσκεψης που πραγματοποίησε χθες το μεσημέρι στο πρώην υπουργείο Εμπορίου στην πλατεία Κάνιγγος ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοΐδης, με τη συμμετοχή του υφυπουργού κ. Ντ. Ρόβλια, του γενικού γραμματέα κ. Στ. Κομνηνού, του ειδικού γραμματέα της Υπηρεσίας Εποπτείας Αγοράς κ. Γ. Στεργίου, του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Δ. Κυριτσάκη και υπηρεσιακών παραγόντων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, κατ΄ αρχήν έγινε πλήρης ανάλυση των δεδομένων που προκύπτουν από την ανάλυση του πληθωρισμού του τελευταίου διμήνου, από την οποία προκύπτει ότι η αγορά των τροφίμων επιβαρύνθηκε από την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ κατά 1,86%, το οποίο όμως απορροφήθηκε και δεν ενσωματώθηκε στις τιμές λιανικής. Αντιθέτως, διαπιστώθηκε ότι στον τομέα των υπηρεσιών, που ανήκαν στον υψηλό συντελεστή του ΦΠΑ που από το 19% αυξήθηκε στο 23%, η επιβάρυνση περίπου 3,7% πέρασε στις λιανικές τιμές, όπως φαίνεται από την ανάλυση του πληθωρισμού, ενώ σε ορισμένες κατηγορίες υπηρεσιών η αύξηση αγγίζει ακόμη και το 9%, όπως συμβαίνει π.χ. στην περίπτωση των διαγνωστικών κέντρων και των νοσοκομείων.

Βασικό μότο του κ. Χρυσοχοΐδη είναι η εγρήγορση όλου του μηχανισμού της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και της Επιτροπής Ανταγωνισμού απέναντι στους πολυεθνικούς ομίλους που εισάγουν και διακινούν τα προϊόντα τους στην ελληνική αγορά- και όπως επισημαίνει, «χρειαζόμαστε τιμές Ευρώπης και στην Ελλάδα». Η βασική ευθύνη όμως ανήκει στον μηχανισμό της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ο οποίος μετά τη χθεσινή σύσκεψη αναπροσανατολίζει τους τομείς των ερευνών του και πρόκειται εντός των ημερών προϊόντα που έχουν υψηλή συμμετοχή στο «καλάθι της νοικοκυράς»- ανέρχονται σε περίπου 70- να εξεταστούν ένα προς ένα ως επί μέρους αγορές. Αρμόδιες πηγές ερωτηθείσες σχετικά έλεγαν ότι προς το παρόν δεν έχει προγραμματιστεί κύκλος συναντήσεων της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με στελέχη πολυεθνικών ομίλων- «στην παρούσα φάση διαμορφώνουμε τη γραμμή που πρόκειται να ακολουθήσουμε» τόνιζαν χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk