«Δείπνο των Μπά(ρ)μπι» στο Πεκίνο

Αφορμή για να αρχίσει στην Κίνα μια έντονη δημόσια συζήτηση γύρω από τα (αμφισβητούμενα) οφέλη της φιλανθρωπίας αποτέλεσε η επίσκεψη που πραγματοποιούν στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου οι δύο σύγχρονοι κροίσοι του πλανήτη, Αμερικανοί αμφότεροι, Μπιλ Γκέιτς και Γουόρεν Μπάφετ. Σήμερα στο Πεκίνο οι δύο φίλοι και συνεργάτες περί τα φιλανθρωπικά (ως γνωστόν ο Μπάφετ είναι από τους μεγαλύτερους χορηγούς στο Ιδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς ) θα παραθέσουν δείπνο σε αυστηρά επιλεγμένο όμιλο κινέζων δισεκατομμυριούχων προκειμένου να προωθήσουν στην Κίνα την ιδέα της «χορηγίας προς την κοινωνία».

«Δείπνο των Μπά(ρ)μπι» στο Πεκίνο | tovima.gr

Αφορμή για να αρχίσει στην Κίνα μια έντονη δημόσια συζήτηση γύρω από τα (αμφισβητούμενα) οφέλη της φιλανθρωπίας αποτέλεσε η επίσκεψη που πραγματοποιούν στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου οι δύο σύγχρονοι κροίσοι του πλανήτη, Αμερικανοί αμφότεροι, Μπιλ Γκέιτς και Γουόρεν Μπάφετ. Σήμερα στο Πεκίνο οι δύο φίλοι και συνεργάτες περί τα φιλανθρωπικά (ως γνωστόν ο Μπάφετ είναι από τους μεγαλύτερους χορηγούς στο Ιδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς )

θα παραθέσουν δείπνο σε αυστηρά επιλεγμένο όμιλο κινέζων δισεκατομμυριούχων προκειμένου να προωθήσουν στην Κίνα την ιδέα της «χορηγίας προς την κοινωνία». Τα μέσα ενημέρωσης της Κίνας έχουν δώσει μεγάλη έκταση στην πρωτοβουλία των δύο ανδρών, τους οποίους αποκαλούν… Μπάρμπι! Συγκεκριμένα, κάνουν λόγο για «το δείπνο των Μπάρμπι», από τα αρχικά του ονόματος του Γκέιτς και του επιθέτου του Μπάφετ: «Μπάμπι» αποκαλούν ωστόσο οι Κινέζοι την παγκοσμίως γνωστή κούκλα της Μattel, αφού ως γνωστόν δεν μπορούν να προφέρουν το γράμμα «ρ».

Ο κατάλογος των συνδαιτυμόνων των δύο Αμερικανών είναι άγνωστος. Και αυτό επειδή οι Κινέζοι, μυστικοπαθείς εκ παραδόσεως περί των πάντων, είναι τελείως απρόθυμοι να αποκαλύψουν την οικονομική επιφάνειά τους, αφού κατά κανόνα είναι υψηλότερη από όσο υπολογίζουν οι ανταγωνιστές τους, ενδεχομένως και οι φορολογικές αρχές. Εν πάση περιπτώσει η φιλανθρωπία και οι φιλάνθρωποι δεν έχουν θέση σε μια κομμουνιστική χώρα. Το πολιτικοκοινωνικό σύστημα που εγκατέστησε στην Κίνα η επανάσταση του 1949 προέβλεπε την κοινωνική προστασία όλων ανεξαιρέτως των πολιτών της χώρας. Το 1976, όμως, ο «μεγάλος τιμονιέρης» Μάο Τσε Τουνγκ πέθανε και η μεταρρυθμιστική πολιτική στα τέλη της δεκαετίας του 1970 από τον διάδοχό του Ντενγκ Χσιάο Πινγκ, «ενσωματώνοντας στη διακυβέρνηση της χώρας στοιχεία καπιταλιστικά» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ρεπόρτερ του Reuters Μπεν Μπλάντσαρντ, διεύρυνε σημαντικά τις εισοδηματικές διαφορές των Κινέζων.

Ε πιπλέον οι φυσικές καταστροφές που έπληξαν τη χώρα τα τελευταία χρόνια κέντρισαν το πατριωτικό αίσθημα των Κινέζων και ταυτόχρονα το ενδιαφέρον για τη χορήγηση επιπλέον βοήθειας από τους οικονομικώς ισχυρούς πολίτες προς τους πληγέντες από τις θεομηνίες. Σύμφωνα με τον περυσινό Φιλανθρωπικό Κατάλογο Χουρούν, οι 50 πλέον γενναιόδωροι φιλάνθρωποι της Κίνας το 2009 χορήγησαν 3,9 δισ. γουάν (περίπου 583 εκατ.

δολάρια) σε αναξιοπαθούντες συμπατριώτες τους που επλήγησαν από σεισμούς, κατολισθήσεις και άλλες θεομηνίες. Πρόκειται για ποσό τετραπλάσιο από τις αντίστοιχες δωρεές που είχαν κάνει οι κινέζοι φιλάνθρωποι το 2004.

«Η μεγάλη αύξηση του ύψους των δωρεών αλλά και του αριθμού των δωρητών δείχνει ότι η έννοια της φιλανθρωπίας τώρα αναπτύσσεται στην Κίνα» δήλωσε στο Reuters ο Ρούπερτ Χούγκενβερφ, εμπνευστής των Φιλανθρωπικών Καταλόγων Χουρούν.

Κάποιοι, ωστόσο, αντιμετωπίζουν με καχυποψία την επίσκεψη των Γκέιτς και Μπάφετ στο Πεκίνο. «Δεν χρειαζόμαστε ξένους για να μας υποδείξουν πώς πρέπει να βοηθούμε τους συνανθρώπους μας» δήλωσε ανωνύμως «κινέζος φιλάνθρωπος» στο ακραίων εθνικιστικών αντιλήψεων ταμπλόιντ «Global Τimes» που εκδίδεται στην Κίνα. Οι αμερικανοί επισκέπτες των Κινέζων, πάντως, έχουν εδώ και εβδομάδες διευκρινίσει σε ανοικτή επιστολή τους ότι δεν μεταβαίνουν στο Πεκίνο για να ασκήσουν πιέσεις προς τους Κινέζους ή έστω για να υποδείξουν στους οικονομικώς εύρωστους τις υποχρεώσεις τους έναντι της κοινωνίας. Σκοπός της επίσκεψής τους όπως οι ίδιοι διασαφήνισαν είναι «να ανταλλάξουν εμπειρίες και να ακούσουν την κινεζική άποψη» σε θέματα φιλανθρωπίας.

Π έραν τού ότι στον ιδιότυπο κινεζικό κρατικο-καπιταλισμό οι περισσότεροι από όσους πλουτίζουν το κατορθώνουν με παράνομα μέσα – άρα δεν επιθυμούν να διατυμπανίζουν την οικονομική κατάστασή τους-, ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι (νεόπλουτοι μεν, πλην νομίμως πλουτίσαντες) Κινέζοι που επιθυμούν να προχωρήσουν σε μια «καλή χειρονομία» είναι ότι δεν γνωρίζουν πού πρέπει να προσφέρουν χρήματα. Διότι στην Κίνα δραστηριοποιούνται πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις και πολλοί φιλανθρωπικοί όμιλοι, που είτε ασχολούνται με θέματα ταμπού, όπως η καταπολέμηση του ΑΙDS, είτε εμπλέκονται σε σκάνδαλα διαφθοράς και κακοδιαχείρισης των κεφαλαίων τους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk