Ευρωπαϊκή ΕπιτροπήΑυστηρές κυρώσεις για χώρες με υψηλά ελλείμματα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα νέα μέτρα για να ενισχυθεί η δημοσιονομική πειθαρχία, μεταξύ των οποίων και την επιβολή προστίμων στα κράτη της ευρωζώνης που δεν μειώνουν αρκετά γρήγορα το έλλειμμά τους ή που έχουν υπερβολικές δαπάνες. «Για τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ, οι νέοι μηχανισμοί θα επιτρέψουν την εφαρμογή πιο αυστηρών κυρώσεων», υπογράμμισε η Επιτροπή σε ανακοίνωσή της.

<b>Ευρωπαϊκή Επιτροπή</b>Αυστηρές κυρώσεις για  χώρες με υψηλά ελλείμματα | tovima.gr

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα νέα μέτρα για να ενισχυθεί η δημοσιονομική πειθαρχία, μεταξύ των οποίων και την επιβολή προστίμων στα κράτη της ευρωζώνης που δεν μειώνουν αρκετά γρήγορα το έλλειμμά τους ή που έχουν υπερβολικές δαπάνες.

«Για τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ, οι νέοι μηχανισμοί θα επιτρέψουν την εφαρμογή πιο αυστηρών κυρώσεων», υπογράμμισε η Επιτροπή σε ανακοίνωσή της. Σ’ αυτές τις νομοθετικές προτάσεις, οι Βρυξέλλες προβλέπουν να υποχρεωθούν οι χώρες της ευρωζώνης που δεν ελέγχουν επαρκώς τα δημόσια οικονομικά τους να προβαίνουν σε μια κατάθεση που θα ισοδυναμεί με το 0,2% του ΑΕΠ.

Αυτό αφορά κατ’ αρχάς τις χώρες που «απομακρύνονται αισθητά από μια συνετή δημοσιονομική πολιτική», δηλαδή που δεν μειώνουν επαρκώς τις δαπάνες τους ώστε να επανέλθουν μεσοπρόθεσμα κάτω από το όριο του επιτρεπόμενου δημοσιονομικού ελλείμματος στην ΕΕ, που αντιστοιχεί στο 3% του ΑΕΠ. Είτε αυτές των οποίων ο ρυθμός αύξησης των δαπανών υπερβαίνει «ένα συνετό ποσοστό μεσοπρόθεσμης αύξησης του ΑΕΠ».

Η κατάθεση δεν θα επιστρέφεται παρά μόνον όταν το εν λόγω κράτος θα έχει διορθώσει το πρόβλημα.

Εξάλλου οι Βρυξέλλες θέλουν να λαμβάνουν περισσότερο υπόψη το χρέος και να τιμωρούν πλέον τις χώρες που υπερβαίνουν το επιτρεπόμενο όριο χρέους, το οποίο αντιστοιχεί στο 60% του ΑΕΠ, και δεν το μειώνουν αρκετά γρήγορα για να επανέλθει στο όριο αυτό.

Η Επιτροπή προβλέπει να τους ζητήσει να μειώνουν το χρέος τους με «έναν ικανοποιητικό ρυθμό», κατά το 1/20 της διαφοράς ανάμεσα στο χρέος τους και το όριο του 60% ετησίως.

Αν δεν το πράττουν, θα μπορεί να ξεκινήσει σε βάρος τους η διαδικασία «υπερβολικού ελλείμματος», όπως συμβαίνει σήμερα όταν το έλλειμμά τους
υπερβαίνει το 3% του ΑΕΠ.

Όταν αρχίζει η διαδικασία αυτή, οι Βρυξέλλες προβλέπουν ότι τα κράτη θα πρέπει να κάνουν μια κατάθεση αντίστοιχη με το 0,2% του ΑΕΠ. Στη συνέχεια, αν δεν σεβαστούν τις συστάσεις που θα τους γίνουν, η κατάθεση θα μετατρέπεται σε πρόστιμο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk