Έως 10% η πτώση τζίρου φέτοςΣε ύφεση η αγορά λιανικής φέτος, στο τέλος του 2011 η ανάκαμψη εκτιμά ο Θ.Βάρδας

Η αγορά της λιανικής θα συνεχίσει να υποχωρεί φέτος, προτού αρχίσει να ανακάμπτει δειλά στα τέλη του 2011, με την προϋπόθεση ότι το μνημόνιο θα εκτελείται κανονικά, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ Θεόδωρος Βάρδας, στο Reuters. Σημείωσε δε ότι η κυβέρνηση πρέπει τώρα να προωθήσει μέτρα για την ενίσχυση της ανάπτυξης, ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για νέες αυξήσεις του ΦΠΑ, καθώς οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις βαρύνουν ήδη τα νοικοκυριά.

<b>Έως 10% η πτώση τζίρου φέτος<b>Σε ύφεση η αγορά λιανικής φέτος, στο τέλος του 2011 η ανάκαμψη εκτιμά ο Θ.Βάρδας | tovima.gr

Η αγορά της λιανικής θα συνεχίσει να υποχωρεί φέτος, προτού αρχίσει να ανακάμπτει δειλά στα τέλη του 2011, με την προϋπόθεση ότι το μνημόνιο θα εκτελείται κανονικά, δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) Θεόδωρος Βάρδας, στο Reuters.

Μεγάλες επιχειρήσεις λιανικής, όπως η γερμανική Aldi και η γαλλική Fnac έχουν ήδη ανακοινώσει ότι αποσύρονται από την Ελλάδα, ενώ η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Ατλάντικ έχει καταθέσει αίτηση πτώχευσης.

«Νομίζω ότι η μείωση (του τζίρου) θα είναι γύρω στο 7% με 10% και το μεγαλύτερο τμήμα οφείλεται σε αρνητική ψυχολογία του κόσμου», είπε ο κ. Βάρδας.

Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της χώρας δείχνουν μείωση 6% κατά μέσο όρο του κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο για τον Ιούνιο στα πολυκαταστήματα, τα καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών, επίπλων, οικιακού εξοπλισμού, ένδυσης-υπόδησης και τα βιβλιοπωλεία.

Ο κ. Βάρδας, που αντιπροσωπεύει τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις λιανικής στη χώρα με ετήσιο τζίρο 25 δισ. ευρώ περίπου, προέβλεψε σταθεροποίηση του κλάδου μέχρι τα μέσα του 2011 και μικρή ανάκαμψη στο τέλος του επόμενου έτους, ελπίζοντας ότι τα δημόσια οικονομικά της χώρας μέχρι τότε θα έχουν σταθεροποιηθεί, ενισχύοντας το καταναλωτικό κλίμα.

«… με την διαφαινόμενη καλή εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών, (η πτώση) σιγά-σιγά θα υποχωρεί και ο κόσμος θα επανακάμψει», επισήμανε.

«Το 2011 προβλέπουμε στο πρώτο εξάμηνο μία σταθεροποίηση, δηλαδή μηδενική πτώση, και προς το τέταρτο τρίμηνο του 2011 ίσως να δούμε μια αύξηση μεταξύ 1 και 3%» εκτίμησε ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ.

Ο κ. Βάρδας επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει τώρα να προωθήσει μέτρα για την ενίσχυση της ανάπτυξης και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για νέες αυξήσεις του ΦΠΑ, καθώς οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις στο Δημόσιο βαρύνουν ήδη τα νοικοκυριά.

«Μπορεί στην αρχή να βοηθήσουν κάπως στην μείωση του ελλείμματος, αλλά στη συνέχεια αποδεικνύεται ότι οι φόροι σκοτώνουν τους φόρους», είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Archive
Σίβυλλα
Helios Kiosk