Βόρεια ΚορέαEμπρός στον δρόμο του «κληρονομικού σταλινισμού»

O… «κληρονομικός σταλινισμός» φαίνεται ότι είναι το ανώτερο- αν όχι το τελικό – στάδιο της μακρόχρονης περιπέτειας του ασιατικού κομμουνισμού, από τον Μάο και τον Χο Τσι Μινχ ως τον Πολ Ποτ και τον Κιμ Γιονγκ Ιλ. Αυτό τουλάχιστον δείχνει η απόφαση του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας να πραγματοποιήσει σήμερα, Τρίτη, έκτακτο συνέδριο για την εκλογή νέας ηγεσίας, με προαποφασισμένο, όπως όλα δείχνουν, διάδοχο τον μικρότερο γιο του ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ιλ, τον μόλις 27χρονο Κιμ Γιονγκ Ουν.

ΠΙΟΝΓΚ ΓΙΑΝΓΚ O… «κληρονομικός σταλινισμός» φαίνεται ότι είναι το ανώτερο- αν όχι το τελικό – στάδιο της μακρόχρονης περιπέτειας του ασιατικού κομμουνισμού, από τον Μάο και τον Χο Τσι Μινχ ως τον Πολ Ποτ και τον Κιμ Γιονγκ Ιλ. Αυτό τουλάχιστον δείχνει η απόφαση του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας να πραγματοποιήσει σήμερα, Τρίτη, έκτακτο συνέδριο για την εκλογή νέας ηγεσίας, με προαποφασισμένο, όπως όλα δείχνουν, διάδοχο τον μικρότερο γιο του ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ιλ, τον μόλις 27χρονο Κιμ Γιονγκ Ουν.

Ο ασθενής Κιμ πατήρ, ο οποίος φέρεται να υπέστη εγκεφαλικό το 2008, δεν αναμένεται να παραδώσει αμέσως την εξουσία στον τρίτο κατά σειρά εκπρόσωπο της οικογενειακής κομματικής δυναστείας, μετά τον ίδιο και τον πατέρα του Κιμ Ιλ Σουνγκ. Θα χρειαστεί μια μεταβατική περίοδος, αν και ήδη χθες ανακοινώθηκε ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον πατέρα του, λαμβάνει πλέον τον βαθμό του στρατηγού στις βορειοκορεατικές ένοπλες δυνάμεις.

Το ίδιο αξίωμα απολαμβάνει πλέον και η πολυσυζητημένη θεία του, και αδελφή του σημερινού ηγέτη, η Κιμ Κιονγκ Ουί.

«Θα τον παρουσιάσουν στο κόμμα και στον λαό ως τον νέο ιδιοφυή ηγέτη, ως τον ανατέλλοντα αστέρα του 21ου αιώνα» προβλέπει για τον υιό ο Αντρέι Λανκόφ, ειδικός επί θεμάτων Βόρειας Κορέας. Πληροφορίες θέλουν να έχει ήδη ξεκινήσει εκστρατεία για την προώθηση της δημοτικότητάς του, με επίκεντρο τα πρώτα ποιήματα και τραγούδια που εξαίρουν τις αρετές του νεαρού «Διοικητή Κιμ». Λέγεται ότι ο διάδοχος σπούδασε στην Ελβετία με ψευδώνυμο και ότι έχει αρκετά φιλοδυτικές συνήθειες, μιλάει αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά και έχει πάθος με το μπάσκετ, το σκι και την ποπ μουσική.

Το συνέδριο, το πρώτο έκτακτο από το 1966, θεωρείται περισσότερο ένα ξαναμοίρασμα της ίδιας σημαδεμένης τράπουλας ανάμεσα στους ισχυρούς της κομματικής και της στρατιωτικής «νομενκλατούρας» παρά ανανέωση της γηραιάς ολιγαρχίας γύρω από τον Κιμ.

Ανάμεσα στις φήμες που κυκλοφορούν είναι ότι η Κιμ Κιονγκ Ουί κινείται στα παρασκήνια για να αναλάβει εκείνη την εξουσία αντί του άπειρου ανιψιού της – όχι αυτοπροσώπως, αλλά μέσω του συζύγου της Γιανγκ Σονγκ Ταέκ, ο οποίος ίσως αναλάβει ρόλο «αντιβασιλέα», αν η κατάσταση της υγείας του σημερινού ηγέτη επιδεινωθεί ταχύτερα του αναμενομένου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος