ΒενεζουέλαΑμφισβητείται η παντοδυναμία του Τσάβες

Με την αντιπολίτευση να έχει κερδίσει το ένα τρίτο των εδρών στο κοινοβούλιο της Βενεζουέλας και να ισχυρίζεται ότι έλαβε την πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής, ο πρόεδρος της χώρας Ούγκο Τσάβες αντιμετωπίζει για πρώτη φορά σοβαρό κύμα αμφισβήτησης, ακόμη και το ενδεχόμενο μιας ήττας στις προεδρικές εκλογές του 2012. Γεγονός είναι ότι Σοσιαλιστικό Κόμμα του διατήρησε την πλειοψηφία στο αποτελούμενο από 165 έδρες κοινοβούλιο. Δεν πέτυχε όμως …

ΚΑΡΑΚΑΣ

Με την αντιπολίτευση να έχει κερδίσει το ένα τρίτο των εδρών στο κοινοβούλιο της Βενεζουέλας και να ισχυρίζεται ότι έλαβε την πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής, ο πρόεδρος της χώρας Ούγκο Τσάβες αντιμετωπίζει για πρώτη φορά σοβαρό κύμα αμφισβήτησης, ακόμη και το ενδεχόμενο μιας ήττας στις προεδρικές εκλογές του 2012. Γεγονός είναι ότι Σοσιαλιστικό Κόμμα του διατήρησε την πλειοψηφία στο αποτελούμενο από 165 έδρες κοινοβούλιο. Δεν πέτυχε όμως τον βασικό στόχο του: να εξασφαλίσει τουλάχιστον τα δύο τρίτα των εδρών, ώστε να περνά τους σημαντικούς νόμους που θα φέρνει ενώπιον του Σώματος η κυβέρνηση, αλλά και για να κάνει διορισμούς στο Ανώτατο Δικαστήριο και στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή χωρίς να χρειάζεται τη συναίνεση των πολιτικών του αντιπάλων.

Η Δημοκρατική Ενότητα, υπό τη σκέπη της οποίας ενώθηκαν όλες οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης, υποστηρίζει ότι

έλαβε το 52% των ψήφων. Ωστόσο λόγω του συστήματος της ενισχυμένης αναλογικής εξασφαλίζει 61 έδρες και το κόμμα του κ. Τσάβες 96 έδρες. Πάντως αν το ποσοστό αυτό επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για συμβολικό πλήγμα εναντίον του προέδρου Τσάβες, ο οποίος βρίσκεται για 12ο έτος στην προεδρία της χώρας. « Είμαστε πλειοψηφία » τραγουδούσαν υποστηρικτές της αντιπολίτευσης στους δρόμους.

Τα αποτελέσματα παρακολουθούσαν με ενδιαφέρον και επενδυτές που έχουν διαθέσει χρήματα στο χρέος της χώρας. « Πρόκειται για σπουδαίο αποτέλεσμα της αντιπολίτευσης. Ξεπέρασε και τις δικές μας προσδοκίες » είπε ο Ντέιβιντ Σμάιλντ , ειδικός σε ζητήματα Βενεζουέλας του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια.

Πέντε έδρες κέρδισαν άλλα κόμματα και τρεις παρέμεναν διεκδικούμενες ως αργά χθες. Ο Τσάβες θα έπρεπε να εξασφαλίσει τουλάχιστον 110 έδρες προκειμένου να διατηρήσει τις ειδικές εξουσίες για έκδοση προεδρικών διαταγμάτων, παρακάμπτοντας το κοινοβούλιο. Ετσι μόνο, λέει, θα μπορέσει να προωθήσει απρόσκοπτα τις σοσιαλιστικές του μεταρρυθμίσεις και να οικοδομήσει « τον σοσιαλισμό του 21ου αιώνα », τον οποίο ο ίδιος επαγγέλλεται.

Το κεντρικό μπαλκόνι στο προεδρικό Μέγαρο Μιραφλόρες έμεινε άδειο χθες, χωρίς πανηγυρισμούς – απόδειξη ότι το αποτέλεσμα δεν ήταν ευχάριστο για τον πρόεδρο της Βενεζουέλας. Οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης είχαν ειδοποιήσει τους υποστηρικτές και τους εκπροσώπους των ΜΜΕ να βρίσκονται γύρω από το μέγαρο για την καθιερωμένη, παραδοσιακή εμφάνιση του θριαμβευτή των εκλογών. Αυτή η εμφάνιση όμως δεν έγινε ποτέ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk