«Ο Παπανδρέου δεν έχει ανάγκη συμβουλών»

Ο Ανρί Γκενό είναι «η πένα», όπως τον αποκαλούν, του Νικολά Σαρκοζί. Είναι ο εξ απορρήτων του γάλλου προέδρου και ο άνθρωπος που γράφει τις ομιλίες του. Το γραφείο του στο Μέγαρο των Ηλυσίων, το παλαιό γραφείο του Βαλερί Ζισκάρ ντ΄ Εστέν, βρίσκεται στον ίδιο όροφο με εκείνο του Σαρκοζί. Κάθε πρωί, στις 8.30, συμμετέχει στη σύσκεψη στο πράσινο σαλόνι του προεδρικού μεγάρου όπου λαμβάνονται όλες οι αποφάσεις. Ο υπ΄ αριθμόν 1 σύμβουλος του γάλλου προέδρου όμως λέει στο «Βήμα» ότι δεν θα συμβούλευε τίποτε τον Γιώργο Παπανδρέου: «Η Ελλάδα έλαβε γενναίες αποφάσεις και ως σήμερα έχει τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις της. Δεν έχει ανάγκη συμβουλών αλλά υποστήριξης για να βγει από την κρίση και να σπάσει τον καταχθόνιο φαύλο κύκλο της κερδοσκοπίας».

Ο Ανρί Γκενό είναι «η πένα», όπως τον αποκαλούν, του Νικολά Σαρκοζί. Είναι ο εξ απορρήτων του γάλλου προέδρου και ο άνθρωπος που γράφει
τις ομιλίες του. Το γραφείο του στο Μέγαρο των Ηλυσίων, το παλαιό γραφείο του Βαλερί Ζισκάρ ντ΄ Εστέν, βρίσκεται στον ίδιο όροφο με εκείνο του Σαρκοζί. Κάθε πρωί, στις 8.30, συμμετέχει στη σύσκεψη στο πράσινο
σαλόνι του προεδρικού μεγάρου όπου λαμβάνονται όλες οι αποφάσεις. Ο υπ΄ αριθμόν 1 σύμβουλος του γάλλου προέδρου όμως λέει στο «Βήμα» ότι δεν θα συμβούλευε τίποτε τον Γιώργο Παπανδρέου: «Η Ελλάδα έλαβε
γενναίες αποφάσεις και ως σήμερα έχει τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις της. Δεν έχει ανάγκη συμβουλών αλλά υποστήριξης για να βγει από την κρίση και να σπάσει τον καταχθόνιο φαύλο κύκλο της κερδοσκοπίας».

«Το κύριο πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η παραοικονομία» λέει ο Γκενό, ειδικός σύμβουλος του προέδρου Σαρκοζί, και συστήνει να ξαναμπεί το χρήμα «στο οικονομικό κύκλωμα προκειμένου να χρηματοδοτηθούν παραγωγικές επενδύσεις» και να μειωθεί η ανεργία.

Πολέμιος της «μονοδιάστατης σχολής» του νεοφιλελευθερισμού, που απαιτεί τη διάλυση των κρατικών υπηρεσιών, θεωρεί ότι το κυριότερο μάθημα που πρέπει να πάρουμε από την κρίση είναι το εξής: «Η Ελλάδα,όπως και όλες οι χώρες, ανακαλύπτει ξανά ότι τα κράτη οφείλουν να παίζουν κεντρικό ρόλο στην οικονομία, η οποία δεν μπορεί να αφεθεί στην τύχη της. Αφού όμως δεν μπορούμε να αφήσουμε τις χρηματοπιστωτικές αγορές και την κερδοσκοπία να κυβερνούν μόνες τους τον κόσμο, τα κράτη έχουν υποχρέωση να βάλουν τάξη στις υποθέσεις τους».

Η «πένα» του δοκιμάστηκε πρώτη φορά σε προεδρικές εκλογές το 1988, ξαναγράφοντας τις συνεντεύξεις του Ζακ Σιράκ, ο οποίος έχασε από τον Φρανσουά Μιτεράν. Υστερα από αυτό «κατάλαβε πώς χάνεται μια προεκλογική εκστρατεία»και δεν επανέλαβε τα λάθη διότι είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από την εκλογή του Σαρκοζί στην προεδρία το 2007. Για τους δυο τους λένε ότι ταιριάζουν όσο «τα γυαλιά σε μια πάπια», οι διαφορές όμως δεν είναι πάντα αρνητικός παράγοντας. Οπαδός της σύνθεσης, ο Γκενό πρότεινε στον υποψήφιο πρόεδρο να απομακρυνθεί από τον ατλαντισμό για να αγγίξει περισσότερους ψηφοφόρους.

Αυτός έβαλε τις πατριωτικές πινελιές στην πολιτική Σαρκοζί, όπως η δημιουργία ενός υπουργείου Μετανάστευσης και Εθνικής Ταυτότητας- που επικρίθηκε ως εθνικιστικό. Γιατί η σημερινή Γαλλία έχει ανάγκη ενός τέτοιου υπουργείου; τον ρωτάμε. «Η προσέγγιση της εθνικής ταυτότητας με τη μετανάστευση είναι ένας τρόπος για να δείξουμε την επιθυμία μας να μοιραστούμε τη γαλλική ταυτότηταδηλαδή, έναν πλούτο αξιών, κουλτούρας, πολιτισμού που σφυρηλατήθηκε διά μέσου των αιώνωνμε εκείνους που επιθυμούν να έρθουν να ζήσουν μόνιμα στη Γαλλία» λέει. «Είναι ένδειξη ανοίγματος, γενναιοδωρίας και αδελφοσύνης» .

Η Γαλλία θα απαγορεύσει σύντομα την μπούρκα και άλλες ενδυμασίες που κρύβουν το γυναικείο πρόσωπο στους δημόσιους χώρους. Είναι αυτό δείγμα αδιαλλαξίας; «Το πρόβλημα δεν είναι θρησκευτικό αλλά κοινωνικό, ακόμη και πολιτιστικό. Εκφράζει μια αντιμετώπιση της γυναίκας στην κοινωνία και των σχέσεων μεταξύ ανδρών και γυναικών που είναι ασυμβίβαστη με τη δική μας θεώρηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας» λέει. Σφοδρές αντιδράσεις στο εξωτερικό έχουν προκαλέσει οι μαζικές απελάσεις των Ρομά από τη Γαλλία που εφαρμόζει ο Σαρκοζί. Ο Γκενό επιμένει ότι γίνεται σεβαστή η ευρωπαϊκή νομοθεσία. «Ποιο το πρόβλημα;» ρωτάει. «Επειδή η πολιτική αυτή διακωμωδείται με τρόπο ακραίο από ορισμένους» δεν σημαίνει ότι το Παρίσι δεν πρέπει να εγκαταλείψει το δικαίωμά του να καθιστά σεβαστές τις αρχές του. Ο Γκενό δεν φοβάται να προκαλέσει. Είναι από αυτούς που ζητούν να τελειώνουμε με την κληρονομιά του Μάη του ΄68. Γιατί; «Διότι μας κατασκεύασε έναν κόσμο στον οποίο τα δύο μέτρα και δύο σταθμά στην ηθική, στη διανόηση και στην κουλτούρα σπρωγμένα στα άκρα προκάλεσαν τελικά καταστροφή. Με το να θέλουμε να “απολαμβάνουμε χωρίς εμπόδια“, όπως έλεγαν τα συνθήματα του Μάη του ΄68, φθάσαμε σε έναν κυνισμό και έναν εγωισμό που καταστρέφουν κάθε έννοια ευθύνης του πολίτη. Ας μη γελιόμαστε, η κοινωνία όπου το χρήμα είναι βασιλιάς είναι κόρη του Μάη του ΄68 και η επιθυμία να ηθικοποιήσουμε τον χρηματοπιστωτικό καπιταλισμό ισοδυναμεί με επιθυμία να τελειώνουμε με ένα μέρος αυτής της κληρονομιάς» .

Ο κ. Ανρί Γκενό θα μιλήσει για «Τα ηθικά, πολιτιστικά και οικονομικά διδάγματα της κρίσης», μαζί με τον δημοσιογράφο Ζαν-Μαρί Κολομπανί, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου στις 7 μ.μ.

«Οσοι στοιχηματίσουν στην ελληνική οικονομία θα ανταμειφθούν»
– Θα συμβουλεύατε τους γάλλους επενδυτές να αποσυρθούν από την Ελλάδα λόγω της οικονομικής κρίσης;

«Αντιθέτως. Διότι, αν και τα δημόσια οικονομικά δοκιμάζονται σκληρά, η οικονομία της Ελλάδας δεν έχει καταρρεύσει. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κρίση του χρέους ως μια δοκιμασία που απαιτεί πολλές θυσίες σε βραχυχρόνιο επίπεδο. Πρέπει όμως να τη δούμε και ως μια ευκαιρία για να εφαρμόσουμε διαρθρωτικές αλλαγές οι οποίες, σε διαφορετικούς καιρούς, δεν θα μπορούσαν να εφαρμοστούν. Η Ελλάδα μπορεί να βγει πιο δυνατή. Σήμερα το ελληνικό κράτος ζει πάνω από τις δυνατότητές του αλλά η ελληνική οικονομία ζει κάτω από τους πόρους της. Δεν μεταχειρίζεται ολόκληρο το δυναμικό της. Οι επενδυτές που θα παραμείνουν και θα μοιραστούν με τον ελληνικό λαό τις δύσκολες στιγμές θα βρεθούν σε προνομιούχο θέση όταν γυρίσει η σελίδα της κρίσης. Πίσω από τη φούρια και την κρίση εμπιστοσύνης των χρηματοπιστωτικών αγορών υπάρχει μια πραγματική οικονομία που αποζητεί να αναπτυχθεί. Οσοι στοιχηματίσουν στον δυναμισμό της θα ανταμειφθούν».

ΑΝΡΙ ΓΚΕΝΟ: ΑΠΟ ΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΣΤΗ ΔΕΞΙΑ ΔΙΑΝΟΗΣΗ
Ο Ανρί Γκενό γεννήθηκε πριν από 53 χρόνια στην Αρλ της Νότιας Γαλλίας. Μεγάλωσε με την οικιακή βοηθό μητέρα του και τη γιαγιά του. Σπούδασε Δίκαιο, Πολιτικές Επιστήμες και Οικονομικά στη Σορβόννη. Αρχισε να εργάζεται ως οικονομολόγος στην τράπεζα Credit Lyonnais. Γκωλιστής ως το κόκαλο, ήταν από τους κορυφαίους της εκστρατείας του «Οχι» στα κριτήρια του Μάαστριχτ. Θεωρείται διανοούμενος της Δεξιάς και λένε πως «ο Γκενό σκέφτεται και ο Σαρκοζί μιλάει». Ο ίδιος λέει χαριτολογώντας: «Θα έπρεπε να είχα γίνει δημοσιογράφος. Θα πληρωνόμουν πολύ καλύτερα για να γράφω πολύ λιγότερο». Εχει συγγράψει αρκετά πολιτικά δοκίμια, μεταξύ των οποίων το «Μπορεί η Γαλλία να διαλυθεί μέσα στην Ευρώπη;» («La France estelle soluble dans l΄ Εurope?») μαζί με τον Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk