Μετά τους Καταρινούς, ξανάρχονται οι Κινέζοι

Μετά τους Καταρινούς σειρά για την κυβέρνηση έχουν τώρα οι Κινέζοι. Ο πρωθυπουργός της Κίνας κ. Γουέν Ζιαμπάο φτάνει την Πέμπτη στην Αθήνα για να επιβεβαιώσει το ενδιαφέρον της κινεζικής κυβέρνησης για νέες επενδύσεις, κυρίως ναυτιλιακού, ναυπηγοεπισκευαστικού και εμπορικού χαρακτήρα. Πρώτος στόχος στην ατζέντα των Κινέζων είναι η κατασκευή και η λειτουργία ενός νέου εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο, μια επένδυση περίπου 150 εκατ. ευρώ. Αμείωτο παραμένει και το ενδιαφέρον τους για την υλοποίηση του μεγαλόπνοου σχεδίου για τη μετατροπή του Πειραιά σε ναυτιλιακή πύλη.

Μετά τους Καταρινούς σειρά για την κυβέρνηση έχουν τώρα οι Κινέζοι. Ο πρωθυπουργός της Κίνας κ. Γουέν Ζιαμπάο φτάνει την Πέμπτη στην Αθήνα για να επιβεβαιώσει το ενδιαφέρον της κινεζικής κυβέρνησης για νέες επενδύσεις, κυρίως ναυτιλιακού, ναυπηγοεπισκευαστικού και εμπορικού χαρακτήρα. Πρώτος στόχος στην ατζέντα των Κινέζων είναι η κατασκευή και η λειτουργία ενός νέου εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο, μια επένδυση περίπου 150 εκατ. ευρώ. Αμείωτο παραμένει και το ενδιαφέρον τους για την υλοποίηση του μεγαλόπνοου σχεδίου για τη μετατροπή του Πειραιά σε ναυτιλιακή πύλη. Μαζί με τον κινέζο πρωθυπουργό θα βρεθεί στην Αθήνα και ο πρόεδρος της Cosco κάπτεν Γουέι Τζιανφού (πέμπτος στην ιεραρχία του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος), ο οποίος θα συζητήσει τη συμμετοχή του κινεζικού αυτού κολοσσού σε κοινοπρακτικό σχήμα με τον ΟΛΠ για το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη η Cosco έχει αποστείλει στον πρόεδρο του ΟΛΠ κ. Γ. Ανωμερίτη τον φάκελο με τα επενδυτικά της σχέδια, που περιλαμβάνει σημαντικές υποδομές για την ενίσχυση της κρουαζιέρας, καθώς και κατασκευή ξενοδοχείου.

«Οι Κινέζοι επιδεικνύουνπροσεκτικό επενδυτικό ενδιαφέρον» ανέφερε χθες μιλώντας στο «Βήμα» ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων κ. Χ. Παμπούκης , ο οποίος σημείωσε ότι κατά την επίσκεψη του κινέζου πρωθυπουργού αναμένεται να υπογραφεί ένα πακέτο από συμφωνίες εμπορικού, ναυτιλιακού, κατασκευαστικού και τουριστικού τομέα. Με τις ελληνο-κινεζικές συμφωνίες θα παρέχεται η δυνατότητα σε κινεζικές εταιρείες να λαμβάνουν μέρος σε διαγωνισμούς που προκηρύσσονται στην Ελλάδα, όπως ανέφερε ο κ. Παμπούκης. Ετσι στις συζητήσεις που αναμένεται να διεξαχθούν μεταξύ του ΟΛΠ και της Cosco πρόκειται να καθορισθούν οι όροι για την από κοινού συμμετοχή στον διαγωνισμό που θα προκηρυχθεί (κατά πάσα πιθανότητα τον Νοέμβριο) για την κατασκευή και τη λειτουργία του εμπορευματικού κέντρου.

«Οι Κινέζοι δεν έρχονται στην Ελλάδα για να αγοράσουν ή για να πωλήσουν. Ερχονται για να υπογράψουν συμφωνίες επενδυτικού χαρακτήρα» δήλωσε ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας, ο οποίος βεβαίωσε ότι μια σημαντική συμφωνία που αναμένεται να υπογραφεί είναι και αυτή της κοινής ναυπηγοεπισκευαστικής δράσης, θέμα που ενδιαφέρει πρωτίστως την Cosco.

Χ. ΠΑΜΠΟΥΚΗΣ
«Δεν θα γίνει Λας Βέγκας το Ελληνικό»
«Τα σενάρια που ανακυκλώθηκαν τις τελευταίες ημέρες που κάνουν λόγο για “ανάπτυξη τύπου Λας Βέγκας” στο Ελληνικό στερούνται σοβαρότητας και λειτουργούν αποπροσανατολιστικά» επισήμανε σε χθεσινή του δήλωση ο υπουργός Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκης. Η ανάπλαση στον χώρο του παλαιού αεροδρομίου στο Ελληνικό θα σχεδιαστεί λαμβάνοντας υπόψη τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες του ελληνικού λαού, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του Λεκανοπεδίου, αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Ολες οι παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν είναι ενταγμένες στο στρατηγικό πλαίσιο ανάπτυξης που έχει εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός» σημειώνεται. «Το εγχείρημα ανάπλασης του Ελληνικού, όπωςάλλωστεκαι ανάλογα αναπτυξιακά έργα, προϋποθέτει διαφάνεια, υπευθυνότητα και σοβαρότητα από όλες τις δυνάμεις, ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων πλευρών, συλλογική δουλειά και πάνω από όλα κοινωνική στήριξη και αλληλεγγύη» .

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk