Ως εδώ με την περαίωση

Αναρωτιούνται πολλοί γιατί γίνεται τόσος θόρυβος για την περαίωση των ανεξέλεγκτων χρήσεων που εγκρίθηκε χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο, όταν ανάλογες ρυθμίσεις έχουν γίνει και άλλες φορές στο παρελθόν. Πρώτα απ΄ όλα, η κυβέρνηση είχε αποδοκιμάσει με σκληρά λόγια ως αντιπολίτευση τέτοιες διατάξεις, όταν τις θέσπιζε η ΝΔ. Είναι λογικό λοιπόν αυτή τη στρατηγική να την υπενθυμίζουν σήμερα όσοι ήταν τότε στην κυβέρνηση, αλλά και όσοι είναι πικραμένοι από τον πρόσφατο ανασχηματισμό και αναζητούν τώρα ευκαιρίες για να γκρινιάξουν.

Ως εδώ με  την περαίωση | tovima.gr

Αναρωτιούνται πολλοί γιατί γίνεται τόσος θόρυβος για την περαίωση των ανεξέλεγκτων χρήσεων που εγκρίθηκε χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο, όταν ανάλογες ρυθμίσεις έχουν γίνει και άλλες φορές στο παρελθόν.

Πρώτα απ΄ όλα, η κυβέρνηση είχε αποδοκιμάσει με σκληρά λόγια ως αντιπολίτευση τέτοιες διατάξεις, όταν τις θέσπιζε η ΝΔ. Είναι λογικό λοιπόν αυτή τη στρατηγική να την υπενθυμίζουν σήμερα όσοι ήταν τότε στην κυβέρνηση, αλλά και όσοι είναι πικραμένοι από τον πρόσφατο ανασχηματισμό και αναζητούν τώρα ευκαιρίες για να γκρινιάξουν. Αλλά σε κάθε περίπτωση μια ρύθμιση που ήταν κακή στο παρελθόν δεν μπορεί να θεωρείται καλή σήμερα.

Ο ίδιος ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου είχε δηλώσει, ως εκπρόσωπος Τύπου του ΠαΣοΚ, ότι η περαίωση συνιστά ομολογία της αποτυχίας της φορολογικής πολιτικής που ακολουθούσε τότε η κυβέρνηση, ενώ η κυρία Λούκα Κατσέλη, ως υπεύθυνη για τα οικονομικά, είχε τονίσει ότι αυτού του είδους οι ρυθμίσεις επιβραβεύουν τους ασυνεπείς φορολογουμένους και αποδοκιμάζουν όσους προσπαθούν ακόμη και σε περιόδους κρίσης να είναι εντάξει με τις υποχρεώσεις τους.

Η νέα ρύθμιση για την περαίωση λοιπόν αποτελεί μία ακόμη αθέτηση προεκλογικής δέσμευσης του ΠαΣοΚ, και μάλιστα από μια παράταξη που είχε κάνει σημαία της την πάταξη της φοροδιαφυγής. Αποτελεί επίσης και πάλι μια ομολογία της κυβέρνησης ότι δεν μπορεί να συλλάβει τους φοροφυγάδες και να εισπράξει τα 30 δισ. ευρώ που υποσχόταν πριν από 12 μήνες.

Από την άλλη πλευρά, η περαίωση είναι αναγκαίο κακό, όπως τόνισε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο ο κ. Θ. Πάγκαλος. Είναι ο μοναδικός τρόπος για να διασφαλίσει το οικονομικό επιτελείο ένα σημαντικό ποσό ως πρόσθετα έσοδα από εκείνους που επί χρόνια απέφευγαν να εκπληρώσουν τις φορολογικές υποχρεώσεις τους, σε μια περίοδο που η προσπάθεια μείωσης του ελλείμματος αποτελεί τον κορυφαίο στόχο για την επιστροφή της χώρας στις αγορές. Αλλά τουλάχιστον αυτή τη φορά ας υπάρξει μια ρητή δέσμευση της κυβέρνησης ότι τέτοιου είδους ρυθμίσεις δεν θα επαναληφθούν και στο μέλλον. Και για να κατοχυρωθεί αυτή η δέσμευση, ας ενσωματωθεί στον νέο νόμο που εισάγεται αύριο στη Βουλή, ώστε όποιος επιχειρήσει να τον παραβιάσει στο μέλλον να επωμιστεί και το αντίστοιχο πολιτικό κόστος. Θα ήταν καλό να θεσπιστεί και στο νέο Σύνταγμα, όπως πρότεινε χθες η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου, μια και οι νόμοι αλλάζουν συχνά.

Η κυβέρνηση που τραβά αυτόν τον καιρό με ευκολία «κόκκινες γραμμές», ας τραβήξει ακόμη μία…

vchiotis@tovima.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk