ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ

Εμπορεύματα και προσδοκίες

Επί περίπου επτά χρόνια πριν από την τελευταία μεγάλη κρίση τα εμπορεύματα είχαν βιώσει μια επταετή bull market (ανοδική αγορά), που οδήγησε τις τιμές τους στα ύψη, οι οποίες κατέρρευσαν το 2008, όταν κυριάρχησαν η «μεγάλη απομόχλευση» (μείωση των επενδύσεων με δανεικά) και η ύφεση. Καθώς όμως το 2009 άρχισε να παγιώνεται η αντίληψη ότι το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης αποτελεί πλέον παρελθόν, τα πράγματα άλλαξαν και πάλι. Ετσι η αυξανόμενη ζήτηση για πρώτες ύλες από την Κίνα, η ανάγκη ορισμένων βιομηχανιών να επανακτήσουν τα αποθέματά τους και η αύξηση της διάθεσης για ανάληψη επενδυτικού ρίσκου συνέτειναν στην ανάκαμψή τους.

Επί περίπου επτά χρόνια πριν από την τελευταία μεγάλη κρίση τα εμπορεύματα είχαν βιώσει μια επταετή bull market (ανοδική αγορά), που οδήγησε τις τιμές τους στα ύψη, οι οποίες κατέρρευσαν το 2008, όταν κυριάρχησαν η «μεγάλη απομόχλευση» (μείωση των επενδύσεων με δανεικά) και η ύφεση.

Καθώς όμως το 2009 άρχισε να παγιώνεται η αντίληψη ότι το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης αποτελεί πλέον παρελθόν, τα πράγματα άλλαξαν και πάλι. Ετσι η αυξανόμενη ζήτηση για πρώτες ύλες από την Κίνα, η ανάγκη ορισμένων βιομηχανιών να επανακτήσουν τα αποθέματά τους και η αύξηση της διάθεσης για ανάληψη επενδυτικού ρίσκου συνέτειναν στην ανάκαμψή τους.

Στις αρχές του 2010 οι αναλυτές εκτιμούσαν πάλι ότι καθώς οι παρεμβάσεις των Αρχών είχαν εξαλείψει τα σενάρια καταστροφής, η εικόνα στα εμπορεύματα θα ήταν καλύτερη. Οταν όμως το β΄ τρίμηνο του έτους έκαναν την εμφάνισή τους η κρίση χρέους στην περιφέρεια της ευρωζώνης αλλά και οι φόβοι για το ενδεχόμενο μιας νέας επιβράδυνσης στην παγκόσμια οικονομία, πήραν και πάλι την κατιούσα. Ο αντίκτυπος εξάλλου στη ζήτηση για τα κυκλικά εμπορεύματα ήταν αρνητικός, σε αντίθεση με τα πολύτιμα μέταλλα που πήραν την ανιούσα.

Ο χρυσός σημειώνει π.χ. το τελευταίο διάστημα αλλεπάλληλα ιστορικά ρεκόρ, το ασήμι βρέθηκε σε υψηλό 30 ετών, ενώ το παλλάδιο σημειώνει υψηλότερες αποδόσεις, αντικατοπτρίζοντας τη στροφή των επενδυτών στην «ασφάλεια» των πολύτιμων μετάλλων. Στη διάρκεια του καλοκαιριού πάλι, οι πυρκαγιές στη Ρωσία προκάλεσαν καταστροφές στη σοδειά του σιταριού και τελικά απαγόρευση στις εξαγωγές, με αποτέλεσμα να εκτιναχθεί η τιμή του σιταριού συμπαρασύροντας όμως και τα άλλα αγροτικά προϊόντα, ιδίως εκείνα που αποτελούν κοντινά υποκατάστατα.

Ετσι ως σήμερα για το 2010 ανοδικά κινούνται κυρίως τα πολύτιμα μέταλλα και τα αγροτικά προϊόντα, ενώ ξεχωρίζουν και το τιτάνιο, το νικέλιο, ο χάλυβας, ο σίδηρος αλλά και οι ευρωπαϊκοί ρύποι. Πτώση σημειώνουν κυρίως τα βιομηχανικά μέταλλα (αλουμίνιο, ψευδάργυρος, μόλυβδος), καθώς και η ζάχαρη η οποία ακολούθησε ανοδική πορεία το περασμένο έτος.

Συνολικά τώρα, όπως εκτιμούν και οι ειδικοί, σε αυτή τη φάση τα πολύτιμα μέταλλα και τα αγροτικά προϊόντα θα συνεχίσουν να ευνοούνται από τις εξελίξεις, αν και τα μάτια των επενδυτών θα πρέπει μεσοπρόθεσμα να είναι στραμμένα στην πορεία της παγκόσμιας ανάπτυξης η οποία τελικά θα καθορίσει τις αποδόσεις και των εμπορευμάτων.

mantik@tovima.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk