Αλλαγές ΑΕΙ: Γιατί όχι;

Τα «διδασκαλικά δέντρα» είναι κάτι σαν τα γενεαλογικά δέντρα. Ζωγραφίζονται από καιρού εις καιρόν για να μαθαίνει ο κόσμος τι γίνεται σε κάποια πανεπιστήμια. Η Οδοντιατρική της Θεσσαλονίκης αποτελεί ένα ενδιαφέρον case study, ειδικά για τα κλαδιά όπου εμφανίζονται λέκτορες. Από τους 15 οι εννέα είναι παιδιά καθηγητών. Αξίζει ειδική μνεία σε δύο περιπτώσεις: «γιος καθηγητή, αδελφός λέκτορα», «γιος καθηγητή, γαμπρός καθηγητή». Εκεί φτάσανε, να παντρεύονται αναμεταξύ τους, σαν τους γαλαζοαίματους! Στη Θεολογική της Αθήνας υπήρχε σύμπασα μια οικογένεια: μάνα κοσμήτορας, πατέρας καθηγητής, ο οποίος επέβλεψε τα διδακτορικά των δύο παιδιών του.

Τα «διδασκαλικά δέντρα» είναι κάτι σαν τα γενεαλογικά δέντρα. Ζωγραφίζονται από καιρού εις καιρόν για να μαθαίνει ο κόσμος τι γίνεται σε κάποια πανεπιστήμια. Η Οδοντιατρική της Θεσσαλονίκης αποτελεί ένα ενδιαφέρον case study, ειδικά για τα κλαδιά όπου εμφανίζονται λέκτορες. Από τους 15 οι εννέα είναι παιδιά καθηγητών. Αξίζει ειδική μνεία σε δύο περιπτώσεις: «γιος καθηγητή, αδελφός λέκτορα», «γιος καθηγητή, γαμπρός καθηγητή».

Εκεί φτάσανε, να παντρεύονται αναμεταξύ τους, σαν τους γαλαζοαίματους! Στη Θεολογική της Αθήνας υπήρχε σύμπασα μια οικογένεια: μάνα κοσμήτορας, πατέρας καθηγητής, ο οποίος επέβλεψε τα διδακτορικά των δύο παιδιών του.

Στη συνέχεια η μία κόρη εξελέγη απευθείας καθηγήτρια για να επιβλέψει το διδακτορικό της αδελφής της. Μέσα σε αυτό το κλίμα ας προστεθούν παλλακίδες, βαφτιστήρια, ερπετά που αναρριχώνται χάρη στα παρα-ακαδημαϊκά προσόντα τους. Ετσι έχουμε μια αποσπασματική εικόνα για το ελληνικό πανεπιστήμιο.

Tο πανεπιστήμιο δεν μπορεί να γίνει συνώνυμο της παθογένειας, όπως η περιπτωσιολογία δεν μπορεί να αποτιμήσει το έργο του συνόλου των πανεπιστημιακών. Ας είμαστε όμως ρεαλιστές: το απαρχαιωμένο πλαίσιο νόμου δεν βοηθούσε τα ιδρύματα να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους, ακόμη κι αυτά που συνδέονται με τη νοσηρότητα της ελληνικής κοινωνίας. Η υπουργός Παιδείας κυρίας Αννα Διαμαντοπούλου δεν μπορούσε να λάβει υπόψη τις δευτερεύουσες παραμέτρους, όπως ο νεποτισμός, τη στιγμή που η ανώτατη εκπαίδευση λειτουργούσε με όρους της δεκαετίας του ΄80. Οι προτάσεις που δημοσιοποιήθηκαν αλλάζουν εκ βάθρων τα δεδομένα: δεν πρόκειται για ένα ακόμη επιφανειακό ρετούς.

H εύκολη εισαγωγή στο πανεπιστήμιο είναι η αλλαγή που θα συζητηθεί περισσότερο αφού αλλάζει άρδην τα δεδομένα της λυκειακής παραπαιδείας. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι οι φοιτητές θα έχουν επιλέξει μια σχολή που πραγματικά τους ενδιαφέρει. Στο πρώτο εκκαθαριστικό έτος θα διαπιστώνεται η επάρκεια στον συγκεκριμένο κλάδο. Με αυτή την πρόταση γκρεμίζεται το προπύργιο της αξιοκρατίας και πολλοί θα φοβηθούν την εγκαινίαση ενός νέου ρουσφετολογικού μηχανισμού: στις «καλές» σχολές θα μπαίνουν οι γόνοι και σε αυτές με χαμηλό κύρος τα φτωχόπαιδα. Δεν μπορούμε παρά να είμαστε μπερδεμένοι. Από τη μία είναι εξοργιστική η απουσία αξιοκρατίας στην οποία είχαμε συνηθίσει, από την άλλη θέλουμε να πιστεύουμε ότι αξίζουμε ένα καλύτερο, ένα πιο οργανωμένο κράτος.

Πολύ ενδιαφέρουσες είναι οι προτάσεις για το νέο μοντέλο διοίκησης και την οικονομική αυτοδιαχείριση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Οι καθηγητές και ο πρύτανης κρατούν τα του επιστημονικού αντικειμένου τους, αλλά η διοίκηση ανατίθεται σε Περιφερειακά Συμβούλια με τη συμμετοχή της κοινωνίας. Ωραίο είναι αυτό, αρκεί να μάθουμε ποιοι θα είναι αυτοί οι εκπρόσωποι της κοινωνίας που θα κληθούν να διοικήσουν. Επίσης προτείνεται η ίδρυση Ανεξάρτητης Αρχής Χρηματοδότησης ώστε τα πανεπιστήμια να αποφασίζουν χωρίς κεντρικές παρεμβάσεις το τι θα χρηματοδοτήσουν. Ενδεικτικά προτείνεται να αποφασίζουν και για τα της μισθοδοσίας τους, οπότε εκεί μπορεί να γίνουν σημεία και τέρατα.

Στα εκπαιδευτικά, ως γνωστόν, υπάρχουν μόδες. Η Ελλάδα, που αρνήθηκε επί μακρόν να παρακολουθήσει τις νέες τάσεις, επιχειρεί να γίνει μπροστάρισσα της μεταρρύθμισης. Σε όλον τον κόσμο τα πανεπιστήμια συνενώνονται, οπότε και εδώ θα συνενωθούν σχολές, τμήματα, ΤΕΙ για να προκύψουν κραταιά ιδρύματα, διεθνούς εμβέλειας. Υπάρχει επιδίωξη να αποκτήσουν διεθνές κύρος οι σπουδές και για τον λόγο τούτο θα μετέχουν αλλοδαποί (με την καλή έννοια) στην εκλογή καθηγητών. Και να ΄ταν μόνο αυτό; Θα ιδρυθούν παραρτήματα ελληνικών πανεπιστημίων στα ξένα (εδώ δεν έχουν να πληρώσουν το ρεύμα, θα ανοίξουν και παραρτήματα…).

Για να μην τα πολυλογούμε, οι προτάσεις είναι ενδιαφέρουσες αλλά θα κριθούν από δύο παράγοντες. Τον έναν δεν τον ελέγχει η υπουργός. Είναι οι άνθρωποι. Ο άλλος παράγοντας ελέγχεται από την κυβέρνηση. Είναι το χρήμα. Για να δούμε…

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk