Κυβέρνηση και τράπεζες υπέγραψαν το «Σύμφωνο Ρευστότητας»

Το «Σύμφωνο Ρευστότητας» για την τόνωση της επιχειρηματικότητας, σε μία πολύ δύσκολη περίοδο για την ελληνική οικονομία, υπέγραψαν ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και ο υπουργός Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδης, με το προεδρείο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών.

Το «Σύμφωνο Ρευστότητας» για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, σε μία πολύ δύσκολη περίοδο για την ελληνική οικονομία, υπέγραψαν σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και ο υπουργός Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδης, με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Στη συνάντηση που έγινε στο υπουργείο Οικονομικών κυριάρχησαν τα προβλήματα ρευστότητας που απασχολούν την αγορά, ο πολύ χαμηλός ρυθμός αύξησης στις χορηγήσεις δανείων, αλλά και η επέκταση του πυλώνα των εγγυήσεων του πακέτου στήριξης των τραπεζών κατά 25 δισ. ευρώ.

Ακόμη, συζητήθηκε η εφαρμογή του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και η πορεία του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο του «Συμφώνου Ρευστότητας», συμφωνήθηκε ότι οι τράπεζες θα έχουν ενεργό ρόλο στη ρύθμιση των φορολογικών οφειλών και στην υλοποίηση του νέου φορολογικού νόμου, όπως για παράδειγμα με τη λειτουργία επαγγελματικών λογαριασμών.

Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών θα συνεργασθεί με τις τράπεζες στη διάθεση ηλεκτρονικών υπηρεσιών, όπως η έκδοση χρεωστικής κάρτας στην οποία θα «περνούν» όλες οι συναλλαγές των φορολογουμένων.

Τέλος, συμφωνήθηκε η ανάγκη δημιουργίας νέων χρηματοδοτικών εργαλείων για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά, ενώ αναφέρθηκε ότι στο νέο αναπτυξιακό νόμο το ΤΕΜΠΜΕ θα αντικατασταθεί από το «Ελληνικό Ταμείο Επιχειρηματικής Ανάπτυξης», όπου το Δημόσιο σε συνεργασία με τις τράπεζες θα συνεπενδύει με επιχειρηματικά κεφάλαια, διοχετεύοντας φτηνή ρευστότητα στην αγορά, ενισχύοντας ακόμα και επενδύσεις υψηλού ρίσκου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk