Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΧΑ

Εχασε τη «μάχη» των 1.500 μονάδων το ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς οι «πιέσεις» που δέχθηκε η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων συμμετοχής στην αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου επηρέασαν αρνητικά το σύνολο της αγοράς. Το γεγονός αυτό παρέσυρε σε χαμηλότερα επίπεδα και τις τιμές των υπόλοιπων τραπεζικών μετοχών, παρά την αρχική άνοδό τους. Οι αναλυτές μιλούν για συνέχιση της μεταβλητότητας ώσπου να ολοκληρωθεί η κεφαλαιακή ενίσχυση της Εθνικής Τράπεζας.

Εχασε τη «μάχη» των 1.500 μονάδων το ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς οι «πιέσεις» που δέχθηκε η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων συμμετοχής στην αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου επηρέασαν αρνητικά το σύνολο της αγοράς. Το γεγονός αυτό παρέσυρε σε χαμηλότερα επίπεδα και τις τιμές των υπόλοιπων τραπεζικών μετοχών, παρά την αρχική άνοδό τους. Οι αναλυτές μιλούν για συνέχιση της μεταβλητότητας ώσπου να ολοκληρωθεί η κεφαλαιακή ενίσχυση της Εθνικής Τράπεζας. Ο γενικός δείκτης της αγοράς έκλεισε στις 1.496,33 μονάδες με απώλειες 1,18%. Ανοιξε σε θετικό έδαφος στις 1.518 μονάδες, σκαρφάλωσε ως και τις 1.534 μονάδες, ενώ το κλείσιμό του αποτέλεσε και το χαμηλό ημέρας.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 115 εκατ. ευρώ, με το 61% εξ αυτών να διοχετεύεται στην Εθνική Τράπεζα και στα δικαιώματα της αύξησης.

Από τους επί μέρους βασικούς δείκτες ο FΤSΕ 20 της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 1,63%, ο FΤSΕ 40 της μεσαίας είχε απώλειες 0,62% και ο Small Cap της μικρής εμφάνισε πτώση 0,65%.

Η πλειονότητα των μετοχών έκλεισε με αρνητικό πρόσημο. Συγκεκριμένα, από τους 228 που έκαναν πράξη, οι 58 ενισχύθηκαν έναντι 105 που υποχώρησαν, ενώ 65 παρέμειναν αμετάβλητες. Σε κλαδικό επίπεδο τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν οι τράπεζες, τα μέσα ενημέρωσης, τα τρόφιμα και οι πρώτες ύλες.

Στον αντίποδα, με κέρδη έκλεισαν τα ταξίδια και η αναψυχή λόγω ΟΠΑΠ, τα διυλιστήρια, τα προσωπικά και οικιακά είδη, τα χημικά και οι ασφάλειες.

Οπως επισημαίνουν αναλυτές, ως και την ολοκλήρωση της αύξησης της Εθνικής Τράπεζας θα υπάρχουν διακυμάνσεις στο ελληνικό Χρηματιστήριο. Σε σχέση με την ευρωπαϊκή κρίση χρέους υπογραμμίζουν ότι οι ανησυχίες παραμένουν ενισχυμένες για τη δυνατότητα των αδύναμων δημοσιονομικά κρατών της περιοχής να περιορίσουν τα ελλείμματά τους σε ένα περιβάλλον οικονομικής επιβράδυνσης.

Επιβαρυντικά επέδρασαν στο ήδη αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί οι φήμες για αδιέξοδο στις συνομιλίες/διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης αναφορικά με τον κρατικό προϋπολογισμό της Πορτογαλίας, καθώς και η εντεινόμενη αβεβαιότητα που σχετίζεται με το κόστος διάσωσης και την τελική τύχη της Αnglo Ιrish Βank. Η εκτόξευση των spreads και των CDSs που παρατηρήθηκε στην ευρωπαϊκή περιφέρεια την Παρασκευή το πρωί μετριάστηκε σημαντικά από το μεσημέρι και μετά, με αφορμή σημείωμα της Goldman Sachs προς τους πελάτες της σύμφωνα με το οποίο είναι πολύ απίθανο η Ιρλανδία να βιώσει ανάλογη της ελληνικής κρίση.

Μετοχές
* Αttica Βank: Σημαντική άνοδο παρουσίασε η τραπεζική μετοχή, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα ενταχθεί σε ένα μεγαλύτερο σχήμα μετά τον κύκλο συγκέντρωσης του κλάδου που βρίσκεται προ των πυλών. Χθες ενισχύθηκε κατά 4,70% στα 1,10 ευρώ, ενώ μέσα στην ημέρα σκαρφάλωσε έως και τα 1,11 ευρώ. Οι επενδυτές φαίνεται ότι ποντάρουν σε εξελίξεις.

* ΟΤΕ: Πτωτικά κινήθηκε ξανά η τηλεπικοινωνιακή μετοχή, η οποία ταλαιπωρείται ιδιαίτερα, παραμένοντας για καιρό κάτω από τα επίπεδα των 6 ευρώ. Χθες έκλεισε στα 5,41 ευρώ με μικρές απώλειες της τάξεως του 0,40%, ενώ μέσα στην ημέρα βρέθηκε έως και στα 5,38 ευρώ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk