Ευρωπαϊκή συμφωνία για μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας

Nα προχωρήσουν σε αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης το βράδυ της Δευτέρας. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρομπάϊ ανακοίνωσε πως κατά τις διαβουλεύσεις των κρατών μελών διαπιστώθηκε «ένας σημαντικός βαθμός σύγκλισης» ως προς το γεγονός ότι «όσο είναι δυνατόν ο μηχανισμός για τη λήψη αποφάσεων για την επιβολή κυρώσεων θα πρέπει να είναι πιο αυτόματος» για τις απείθαρχες χώρες.

Ευρωπαϊκή συμφωνία για μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας | tovima.gr

Να προχωρήσουν σε αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης συμφώνησαν χθες το βράδυ οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρομπάϊ κατά τις διαβουλεύσεις διαπιστώθηκε «ένας σημαντικός βαθμός σύγκλισης» ανάμεσα στα κράτη μέλη ως προς το γεγονός ότι «όσο είναι δυνατόν ο μηχανισμός για τη λήψη αποφάσεων για την επιβολή κυρώσεων θα πρέπει να είναι πιο αυτόματος» για τις απείθαρχες χώρες.

Οι αποφάσεις για τις κυρώσεις θα πρέπει στο μέλλον να λαμβάνονται «επί τη βάσει του κανόνα της ανάστροφης πλειοψηφίας», που θα καθιστούσε πιο δύσκολη κάθε πιθανή εμπλοκή από τις υπότροπες χώρες. Με αυτόν τον τρόπο θα χρειάζεται μία πλειοψηφία από χώρες που αντιτίθενται στις κυρώσεις για να τις εμποδίσουν, ενώ σήμερα για να επιβληθούν κυρώσεις απαιτείται να ψηφίσει υπέρ η πλειοψηφία των κρατών.

Μολαταύτα, η σύγκλιση στην οποία αναφέρθηκε ο προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν αποδίδει λεπτομερώς τις πραγματικές διαφορές στον ορισμό του αυτοματισμού που δίνουν οι επιμέρους χώρες. Για παράδειγμα η Γερμανία προκρίνει την ανώτατη δυνατή αυτοματοποίηση μόλις υπερβούν κάποια όρια, ενώ άλλες χώρες όπως η Γαλλία ήσαν πιο συγκρατημένες και επιμένουν πως οι πολιτικοί υπεύθυνοι θα πρέπει να έχουν την τελευταία λέξη προτού επιβληθούν οι κυρώσεις σε μία χώρα για το χρέος, ή το έλλειμμά της.

Πάντως, την επιβολή προστίμων και το πάγωμα των κοινοτικών επιδοτήσεων στα κράτη μέλη που παραβιάζουν τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης αναμένεται να προτείνει αύριο, Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τις νέες νομοθετικές προτάσεις θα παρουσιάσουν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο και ο επίτροπος Οικονομίας Όλι Ρεν, στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του Συμφώνου Σταθερότητας και της βελτίωσης της οικονομικής διακυβέρνησης στην ΕΕ.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, οι προτάσεις της Επιτροπής για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας θα περιλαμβάνουν μία νέα διαδικασία, με ημι-αυτόματες κυρώσεις, όχι μόνο για τις χώρες οι οποίες παρουσιάζουν υπερβολικό δημοσιονομικό έλλειμμα, αλλά και για αυτές που το χρέος τους ξεπερνά το 60% του ΑΕΠ τους. Ειδικότερα, για τις χώρες με υπερβολικό δημόσιο χρέος, η Επιτροπή αναμένεται να προτείνει τη σταδιακή μείωσή του, κατά 5% ετησίως.

Παράλληλα, η Επιτροπή προτείνει τη δημιουργία ενός συστήματος παρακολούθησης, το οποίο όταν εντοπίζει «επικίνδυνες ανισορροπίες» στα δημοσιονομικά μεγέθη ενός κράτους μέλους, θα ανάβει το «σήμα κινδύνου» και στη συνέχεια η Επιτροπή θα προβαίνει στις απαραίτητες διορθωτικές συστάσεις προς το συγκεκριμένο κράτος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk