Λούκα Κατσέλη«Προτεραιότητα η πάταξη της αδήλωτης εργασίας»

Η πάταξη της αδήλωτης εργασίας μέσω της βελτίωσης της λειτουργίας του ΣΕΠΕ και η διαφανής και αποτελεσματική διαχείριση των ασφαλιστικών ταμείων αποτελούν τους βασικούς στόχους του υπουργείου Εργασίας, όπως ανέφερε η υπουργός Λούκα Κατσέλη στη συνάντησή της με τη διοίκηση της ΕΣΕΕ. Σε ποσοστά κοντά στο 50% ανέρχεται στους «ευαίσθητους» κλάδους η αδήλωτη εργασία, εκτιμά το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.

Η πάταξη της αδήλωτης εργασίας μέσω της βελτίωσης της λειτουργίας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και η διαφανής και αποτελεσματική διαχείριση των ασφαλιστικών ταμείων αποτελούν τους βασικούς στόχους του υπουργείου Εργασίας, όπως ανέφερε η υπουργός κυρία Λούκα Κατσέλη στη συνάντησή της σήμερα Τρίτη με τη διοίκηση της ΕΣΕΕ, ενώ το ΣΕΠΕ εκτιμά ότι η αδήλωτη εργασία ανέρχεται σε ποσοστά κοντά στο 50% στους «ευαίσθητους» κλάδους.

Οι βασικές προτεραιότητες του υπουργείου, δήλωσε η υπουργός, αφορούν τη διαφάνεια και αποτελεσματικότητα διαχείρισης των ασφαλιστικών ταμείων με στόχο την εξασφάλιση αξιοπρεπών συντάξεων, την στήριξη των θέσεων εργασίας και την διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού συστήματος κοινωνικών δαπανών.

Η ΕΣΕΕ εξέθεσε τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τον εμπορικό κλάδο και αφορούν τις αρμοδιότητες του υπουργείου. και ιδιαίτερα την ανησυχία για το μέλλον του ΟΑΕΕ, αφού οι δυσμενείς συνθήκες που πλήττουν τους ασφαλισμένους εμπόρους έχουν αναπόφευκτα μεγάλες επιπτώσεις στα έσοδα του Οργανισμού.

Τονίστηκε η κρισιμότητα των πρωτοβουλιών για την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών στις ΜμΕ, αφού για την ΕΣΕΕ κύριο μέλημα θα πρέπει να είναι η διατήρηση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα του ΟΑΕΕ, ώστε να εξασφαλιστεί πρώτιστα η βιωσιμότητά του.

Επιπλέον, σε ότι αφορά τον ΟΑΕΔ, η ΕΣΕΕ επισήμανε την ανάγκη διαμόρφωσης στοχευμένων προγραμμάτων για την ΜμΕ καθώς και προγραμμάτων κατάρτισης, με στόχο την ουσιαστική αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού στο χώρο του ελληνικού εμπορίου.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης, παρουσιάστηκαν από την ΕΣΕΕ τα Συγχρηματοδοτούμενα Προγράμματα που αφορούν στην Ενίσχυση της Θεσμικής Ικανότητας των Κοινωνικών Εταίρων, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού».

Καλπάζει η αδήλωτη εργασία, εκτιμά το ΣΕΠΕ

Παράλληλα, ο ειδικός γραμματέας ΣΕΠΕ κ. Μ.Χάλαρης, σε σεμινάριο την Τρίτη για την αδήλωτη εργασία, ανέφερε έρευνα Παρατηρητηρίου Απασχόλησης που τοποθετεί την παραοικονομία σε 29% του επισήμου ΑΕΠ, στην οποία μάλιστα απασχολείται το 26% του εργατικού δυναμικού της χώρας και μάλιστα με αυξητικές τάσεις.

Βασισμένος σε στοιχεία άλλης μελέτης, ο ΕΔ του ΣΕΠΕ υπογράμμισε ότι η αδήλωτη εργασία στην Ελλάδα εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 38% στον τομέα της εστίασης, 50% σε καφετέριες και μπαρ, 55% στη νυχτερινή διασκέδαση, 25% στη φιλοξενία, 30% στις ταχυμεταφορές, 60% στις διανομές κατ’ οίκον, πάνω από 25% στις υπηρεσίες ασφαλείας, 43% στην καθαριότητα, 38% στις κατασκευές και 26% στη μεταποίησης.

Ως αιτίες της αδήλωτης εργασίας ο κ.Χάλαρης ανέφερε το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών, τους ισχύοντες φορολογικούς συντελεστές, το ποσοστό ανεργίας, την έκταση της αυτοαπασχόλησης, τις μεταναστευτικές ροές στην ελληνική αγορά εργασίας και τη διαχρονική εξέλιξη των πραγματικών αποδοχών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk