«ΓΣΕΕ«Οχι» στη διάταξη για τις κλαδικές συμβάσεις

Επιεικώς απαράδεκτη χαρακτήρισε ο προέδρος της ΓΣΕΕ τη διάταξη του μνημονίου που προβλέπει υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών και τόνισε ότι «επ ουδενί δεν πρέπει να εφαρμοστεί» κάτι τέτοιο ως γενικός κανόνας. Σε μεμονωμένες και ειδικές περιπτώσεις, αν μια επιχείρηση βρίσκεται πραγματικά πριν το λουκέτο, τότε γίνονται διαπραγματεύσεις και μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα για τη διάσωσή της, προσέθεσε με νόημα ο Γ.Παναγόπουλος.

Επιεικώς απαράδεκτη χαρακτήρισε ο προέδρος της ΓΣΕΕ διάταξη του μνημονίου που προβλέπει υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων, έναντι των κλαδικών και τόνισε ότι «επ ουδενί δεν πρέπει να εφαρμοστεί» κάτι τέτοιο ως γενικός κανόνας.

Σε μεμονωμένες και ειδικές περιπτώσεις, αν μια επιχείρηση βρίσκεται πραγματικά πριν το λουκέτο, τότε γίνονται διαπραγματεύσεις και μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα για τη διάσωση της επιχείρησης και των θέσεων εργασίας, προσέθεσε με νόημα ο κ. Γιάννης Παναγόπουλος.

«Οταν μια επιχείρηση βρίσκεται στα πρόθυρα του να κλείσει γίνονται διαπραγματεύσεις και στις διαπραγματεύσεις όλα τα μέτρα και τα εργαλεία προκειμένου να διασωθεί και η επιχείρηση και η απασχόληση τότε πρέπει να λαμβάνονται. Δεν είναι όμως οι συμβάσεις που λύνουν το ζήτημα. Προηγούνται οι αναδιαρθρώσεις, οι επιχειρησιακές αναδιαρθρώσεις, οι αναδιαρθρώσεις των χρεών, ο ρόλων των τραπεζών και βεβαίως δεν έχουν δείξει οι εργαζόμενοι όπου κινδυνεύει μια επιχείρηση ένα πνεύμα που να λέει ας χάσω την δουλειά μου δεν με νοιάζει» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγόπουλος.

«Είμαστε εντελώς αντίθετοι στο να υπάρχουν γενικοί κανόνες. Στην περίπτωση αυτή λειτουργεί εξαιρετικά εκβιαστικά και ως εκ τούτου πρέπει να αντιμετωπίζεται κατά επιχείρηση, περίπτωση προς περίπτωση χωρίς να υπάρχουν ασφυκτικές και διοικητικές υποχρεώσεις. Αυτό να καθορίζεται πραγματικά με γνώμονα το τι πρόβλημα έχει η κάθε συγκεκριμένη επιχείρηση. Αν προκύπτει πρόβλημα κλεισίματος μιας επιχείρησης μπορούμε να δούμε πως θα σώσουμε την επιχείρηση και τις θέσεις εργασίας» πρόσθεσε ο πρόεδρος τςη ΓΣΕΕ.

Την πρόθεση της ΓΣΕΕ να βοηθήσει στη διάσωση επιχειρήσεων, αφού προηγηθεί εργατικός και διαχειριστικός έλεγχος ο κ. Παναγόπουλος είχε μιλήσει σε συνέντευξή του.

Ακομη ο κ. Παναγόπουλος τόνισε ότι η διάταξη του μνημονίου για τις κλαδικές συμβάσεις προσκρούει στο σύνταγμα, στους νόμους, αλλά και σε διεθνείς συμβάσεις που έχει κυρώσει η χώρα.

«Την εφαρμογή αυτής της διάταξης την κρίνουμε ως επιεικώς απαράδεκτη. Αφενός μεν γιατί προσκρούει στο σύνταγμα και στους νόμους της χώρας προσκρούει επίσης σε ρυθμίσεις υπερνομοθετικής ισχύος δηλαδή διεθνείς συμβάσεις εργασίας που έχει κυρώσει η χώρα μας, αλλά ακόμα και στην λογική υγιούς ανταγωνισμού».

»Σε μια δομή απασχόλησης όπως αυτή που έχει η Ελλάδα αν επιχειρηθεί κάτι τέτοιο θα χρησιμοποιηθεί με βάσει το κόστος εργασίας για να παίξουν ένα παιχνίδι στον ανταγωνισμό οι εργοδότες».

»Στη συνάντηση που είχαμε με την κυρία Κατσέλη συμφώνησε με όλη την επιχειρηματολογία μας. Ως εκ τούτου θεωρούμε ότι αυτή η διάταξη που προβλέπεται στο μνημόνιο δεν πρέπει επ ουδενί να εφαρμοστεί» είπε ο κ. Παναγόπουλος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk