Αυξάνονται οι προειδοποιήσεις για έναν «πόλεμο νομισμάτων»

Η νέα πτώση του δολαρίου εκτίναξε το ευρώ πάνω από τα 1,35 δολάρια, ως τα 1,3507 δολάρια. Η κίνηση της Μoody΄s όμως να υποβαθμίσει το χρέος της ιρλανδικής τράπεζας, της Αnglo Ιrish, μία μόλις βαθμίδα επάνω από τα επίπεδα των «σκουπιδιών» (junk) θύμισε στους επενδυτές τα προβλήματα των τραπεζών της ευρωζώνης και φρέναρε το ράλι του κοινού νομίσματος. Επίσης ο χρυσός ανέβηκε στα 1.300,15 δολάρια ανά ουγκιά. Η διάβρωση της αξίας του αμερικανικού νομίσματος και το ενδεχόμενο ενός πολέμου νομισμάτων πυροδοτούν τη δυναμική του χρυσού.

Η νέα πτώση του δολαρίου εκτίναξε το ευρώ πάνω από τα 1,35 δολάρια, ως τα 1,3507 δολάρια. Η κίνηση της Μoody΄s όμως να υποβαθμίσει το χρέος της ιρλανδικής τράπεζας, της Αnglo Ιrish, μία μόλις βαθμίδα επάνω από τα επίπεδα των «σκουπιδιών» (junk) θύμισε στους επενδυτές τα προβλήματα των τραπεζών της ευρωζώνης και φρέναρε το ράλι του κοινού νομίσματος. Επίσης ο χρυσός ανέβηκε στα 1.300,15 δολάρια ανά ουγκιά. Η διάβρωση της αξίας του αμερικανικού νομίσματος και το ενδεχόμενο ενός πολέμου νομισμάτων πυροδοτούν τη δυναμική του χρυσού. Οι ειδικοί προβλέπουν ότι η τιμή του πολύτιμου μετάλλου θα φθάσει στα 1.406 δολάρια την ουγκιά ως τον Σεπτέμβριο του 2011, ενώ ο εκπρόσωπος του μεγαλύτερου ορυχείου χρυσού, της Βarrick Gold, προβλέπει την τιμή του στα 1.500 δολάρια τον επόμενο χρόνο. Οι εκτιμήσεις ότι αύριο οι αμερικανοί νομοθέτες θα θεσπίσουν τελικά την επιβολή υψηλότερων δασμών στα εισαγόμενα προϊόντα από την Κίνα ώστε να αντισταθμίσουν τις συνέπειες του υποτιμημένου κινεζικού νομίσματος, του γουάν, έναντι του δολαρίου, έχουν προκαλέσει πολεμικές δηλώσεις. «Ανοησία» θα είναι η νομοθεσία από το Κογκρέσο, η οποία θα εξαναγκάζει την Κίνα να ανατιμήσει το γουάν από το δολάριο, δήλωσε ο Γι Ξιάνρονγκ, οικονομολόγος ενός από τα ισχυρότερα κυβερνητικά think-tanks, της Ακαδημίας Σοσιαλιστικών Σπουδών της Κίνας. «Καταστροφή» χαρακτήρισε τη νομοθεσία αυτή ο νομπελίστας οικονομολόγος Ρόμπερτ Μαντέλ διότι πιστεύει ότι δεν θα μειώσει το διμερές εμπορικό έλλειμμα ΗΠΑ/ Κίνας. Η θέσπιση αυτού του νόμου «δεν θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας για τους Αμερικανούς, αλλά θα δημιουργήσει μια καταστροφή» δήλωσε χθες ο κ. Μαντέλ προς το Βloomberg.

Ο κ. Γι επεσήμανε ότι η Κίνα πρέπει να κρατήσει σταθερή την αξία του γουάν έναντι του δολαρίου και να μην υποκύψει στις πιέσεις των ΗΠΑ, διότι μια ταχύτατη ανατίμηση του κινεζικού νομίσματος θα πλήξει την οικονομία. Προέτρεψε μάλιστα το Πεκίνο να προχωρήσει σε δικό του νόμο, ο οποίος θα αντικρούει την αμερικανική νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία η Κίνα διατηρεί τεχνητά το γουάν ώστε να επιταχύνει τους ρυθμούς ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας. «Δεν είναι δυνατόν η νομοθεσία να απαιτεί από την Κίνα να αφήσει το γουάν να ανατιμηθεί. Αυτό είναι σκέτη ανοησία » δήλωσε χθες στο Reuters ο κ. Γι.

Επιπλέον ο κινέζος υφυπουργός Εμπορίου Τσεν Σιάν δήλωσε ότι είναι περιττή η νομοθεσία αυτή του Κογκρέσου. «Η απόφασή μας θα βασιστεί στις δικές μας εκτιμήσεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης της κινεζικής και της παγκόσμιας οικονομίας» δήλωσε χθες ο κ. Τσεν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ταϊβάν. Σημειωτέον ότι ο κ. Τσεν εκτιμά ότι το γουάν έχει ανατιμηθεί έναντι του δολαρίου γύρω στο 23% από τον Ιούνιο του 2005 και συνεπώς η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι προσεκτική σε περαιτέρω κέρδη για το κινεζικό νόμισμα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk