Καταδικασμένος για «ανατρεπτική δράση»

Την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης σε φυλακισμένο Κινέζο αντιφρονούντα ζητούν συγγραφείς

Περισσότεροι από 120 πανεπιστημιακοί, συγγραφείς και δικηγόροι, στην πλειοψηφία τους Κινέζοι, έκαναν έκκληση να δοθεί το επόμενο Νόμπελ Ειρήνης στον φυλακισμένο από το τέλος του 2009 αντιφρονούντα Λιου Σιαομπό.

Την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης σε φυλακισμένο Κινέζο αντιφρονούντα ζητούν συγγραφείς | tovima.gr

Περισσότεροι από 120 πανεπιστημιακοί, συγγραφείς και δικηγόροι, στην πλειοψηφία τους Κινέζοι, έκαναν έκκληση να δοθεί το επόμενο Νόμπελ Ειρήνης στον φυλακισμένο αντιφρονούντα Λιου Σιαομπό.

Η αίτηση κυκλοφόρησε στο Internet έπειτα από έκκληση που είχε κάνει πρόσφατα ο Τσέχος πρώην πρόεδρος Βάτσλαβ Χάβελ και άλλοι ηγέτες της Βελούδινης Επανάστασης του 1989.

Ο Σιαομπό, 54 ετών, καταδικάστηκε στο τέλος του 2009 σε κάθειρξη 11 ετών από δικαστήριο του Πεκίνου για «ανατρεπτική δράση κατά του κράτους» καθώς ήταν ένας από τους συντάκτες της «Χάρτας 08», που συντάχθηκε κατά το πρότυπο της «Χάρτας 77» των Τσεχοσλοβάκων αντιφρονούντων στη δεκαετία του ΄60,

Η Χάρτα 08 ζητά τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας της έκφρασης, καθώς και τη διενέργεια εκλογών για μια «ελεύθερη, δημοκρατική και συνταγματική χώρα». Οι υπογράφοντες την αίτηση εκτιμούν ότι η διεθνής πίεση θα επιτρέψει ένα πολιτικό άνοιγμα στην Κίνα.

«Η κινεζική οικονομία γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη, όμως η διαφθορά, η αδικία, η κοινωνική αναταραχή και οι δημόσιες διαμαρτυρίες προχωρούν με γρήγορο βήμα», αναφέρει η αίτηση.

Ο Σιαομπό περιλαμβάνεται μεταξύ των 237 υποψηφίων για το φετινό Νόμπελ Ειρήνη το οποίο θα απονεμηθεί τον Οκτώβριο, όπως κάθε χρόνο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk