Μπόρις ΤάντιτςΤο Βελιγράδι είναι έτοιμο για διάλογο με την Πρίστινα

Όπως είπε ο Σέρβος πρόεδρος, ο διάλογος Βελιγραδίου – Πρίστινας θα ανοίξει νέες προοπτικές τόσο για τους Σέρβους όσο και για τους Αλβανούς του Κοσόβου.

Η Σερβία είναι έτοιμη για διάλογο με την Πρίστινα, δήλωσε ο Σέρβος πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς, τονίζοντας ότι το ζητούμενο είναι μια συμβιβαστική λύση, που θα είναι βιώσιμη, με μακρά προοπτική.

Όπως είπε ο Σέρβος πρόεδρος, ο διάλογος Βελιγραδίου – Πρίστινας θα ανοίξει νέες προοπτικές τόσο για τους Σέρβους όσο και για τους Αλβανούς του Κοσόβου.

Σύμφωνα, εξάλλου, με το ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Β92 του Βελιγραδίου, ο ίδιος ανακοίνωσε ότι τον Οκτώβριο θα επισκεφθεί τη Σερβία η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον.

«Μια συμβιβαστική λύση σημαίνει ειρήνη και οικονομική ανάπτυξη» σημείωσε ο κ. Τάντιτς και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε καμία πρόθεση να επιστρέψουμε σε μια πολιτική κατάσταση ανάλογη της δεκαετίας του ’90 και δεν έχουμε αυταπάτες ότι οι Αλβανοί του Κοσόβου θα μπορούσαν να δεχθούν το επίπεδο ή τη δομή διακυβέρνησης που είχαμε τη δεκαετία του ’90. Κανείς εδώ δεν θα πρότεινε ένα μη ρεαλιστικό πλάνο, αλλά σίγουρα δεν θέλουμε μια λύση, στην οποία η μια πλευρά, οι Αλβανοί του Κοσόβου, θα πάρουν τα πάντα και η άλλη πλευρά, η Σερβία, θα χάσει τα πάντα».

Ο Σέρβος πρόεδρος είχε στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, συναντήσεις με διάφορους Ευρωπαίους αξιωματούχους, με τους οποίους είχε την ευκαιρία να συζητήσει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του.

«Νομίζω πως έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες για ένα νέο βήμα προς την απόκτηση καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην ΕΕ. Θα θέλαμε να αρχίσουμε να διαπραγματευόμαστε το μελλοντικό μας καθεστώς, όπως έχω πει και στο παρελθόν, είτε στα τέλη του 2011 είτε στις αρχές του 2012» τόνισε ο κ. Τάντιτς, σημειώνοντας πως αυτός είναι και ο βασικός πολιτικός στόχος της Σερβίας.

Ο Μπ. Τάντιτς δήλωσε ικανοποιημένος από τις επαφές του στη Νέα Υόρκη, αλλά και από την επικείμενη επίσκεψη της Χίλαρι Κλίντον στη Σερβία. «Πιστεύω ότι με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και με τη Χίλαρι Κλίντον, που έρχεται εδώ τον Οκτώβριο και με την οποία έχω μιλήσει γι’ αυτή την επίσκεψη, θα έχουμε την ευκαιρία να ανεβάσουμε το επίπεδο των αμερικανο-σερβικών σχέσεων στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο» υπογράμμισε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk