Συνδικαλιστές – έμποροι συζητούν για την αναστολή κινητοποιήσεων στους μεταφορείς

Προς το παρόν φορτηγά παραμένουν παραταγμένα τόσο στην Αττική όσο και στη Θεσσαλονίκη. Στην Αττική βρίσκονται παραταγμένα πάνω από 730 φορτηγά.

Μικρή αλλαγή στις μέχρι τώρα θέσεις των Ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης, καταγράφηκε στη συνάντηση των 9 προέδρων των Ομοσπονδιών από όλη την Ελλάδα, καθώς τη θέση της αδιάλλακτης στάσης πήρε ο έντονος προβληματισμός, μετά και την «κραυγή» αγωνίας που εξέπεμψε ο εμπορικός και επιχειρηματικός κόσμος, που απειλείται με οικονομική κατάρρευση, από τις ελλείψεις στην αγορά και τη μη διακίνηση των προϊόντων, εξαιτίας των κινητοποιήσεων των μεταφορέων.

Στη σημερινή συνάντηση, σύμφωνα με συνδικαλιστικό στέλεχος των μεταφορέων, επικράτησαν πιο ψύχραιμες απόψεις και εξετάστηκε σοβαρά η πρόταση που έκαναν οι έμποροι και οι επιχειρηματίες στη χθεσινή συνάντηση, για αναστολή των κινητοποιήσεων για μία εβδομάδα, προκειμένου να τροφοδοτηθεί η αγορά.

Σύμφωνα με τον ίδιο συνδικαλιστή η τάση που επικράτησε στη συνάντηση των προέδρων ήταν μάλλον προς την αναστολή των κινητοποιήσεων, αλλά δεν ελήφθη καμία απόφαση, καθώς στις 4 το απόγευμα, θα έχουν στον Πειραιά και νέα συνάντηση με τον πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και στην οποία ενδέχεται να παραστούν επίσης ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ και πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος. Μετά τη συνάντηση αυτή, οι μεταφορείς αναμένεται να ανακοινώσουν την απόφασή τους για την περαιτέρω πορεία των κινητοποιήσεων.

Από την πλευρά της κυβέρνησης πάντως ξεκαθαρίστηκε ότι δεν τίθεται θέμα συνάντησης των μεταφορέων και των εμπόρων με τον πρωθυπουργό και η θέση που διατυπώνεται από επίσημα χείλη είναι ότι το νομοσχέδιο ψηφίστηκε, είναι πλέον νόμος τους κράτους και όσοι τον παραβιάζουν θα υποστούν τις προβλεπόμενες ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.

Στο μεταξύ, δεν έλειψαν και σήμερα τα επεισόδια, καθώς ομάδα μεταφορέων εμπόδισε το πρωί 20 και πλέον φορτηγά να επιβιβαστούν σε πλοία, μεταφέροντας εμπορεύματα στα νησιά. Την ίδια ώρα ένταση επικράτησε και στον μπλόκο της Μεταμόρφωσης, όταν ορισμένοι ιδιοκτήτες θέλησαν να πάρουν τα οχήματά τους για να δουλέψουν και άλλοι συνάδελφοί τους, τους παρεμπόδισαν με αποτέλεσμα να χρειαστεί η παρέμβαση της αστυνομίας.

Νωρίτερα, στις 12 το μεσημέρι και για τρεις ώρες, κρίσιμη συνάντηση πραγματοποιήσαν οι συνδικαλιστές ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης, οι οποίοι συζήτησαν την πρόταση του εμπορικού κόσμου της χώρας να προχωρήσουν σε 7ήμερη αναστολή των κινητοποιήσεών τους, προκειμένου να πάρει μία ανάσα η αγορά και να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα τροφοδοσίας. Την ίδια ώρα οι ιδιοκτήτες φορτηγών βρίσκονται συγκεντρωμένοι στα λιμάνια και τις εθνικές οδούς.

Ο επιχειρηματικός κόσμος ζήτησε την παρέμβαση των τριών συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών Περιφερειακής Ανάπτυξης και Εργασίας, προκειμένου να ενεργήσουν ως «εγγυητές» των υποσχέσεων της κυβέρνησης σχετίκά με τα αιτήματα των ιδιοκτητών φορτηγών αναφορικά με το φορολογικό, το ασφαλιστικό και την ένταξη των οδικών μεταφορών στον αναπτυξιακό νόμο.

«Αποφασίσαμε να μην καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια και να περιμένουμε τις εξελίξεις, εάν και όποτε προκύψουν, οι οποίες, όπως διαφαίνεται, μας οδηγούν όλους στο οικονομικό μας τέλος. Ούτε θα συνεχίσουμε να απευθύνουμε άλλες εκκλήσεις, χωρίς ανταπόκριση. Η υπομονή μας εξαντλήθηκε και εγκαταλείπουμε οριστικά την στάση αναμονής και ανοχής, συμφωνώντας να πάρουμε από κοινού πρωτοβουλίες, ώστε να βγούμε όλοι μαζί από το αδιέξοδο. Είναι υποχρέωση όλων να σταματήσουμε την ταλαιπωρία, την αυτοκαταστροφή και να «απελευθερώσουμε» τους δρόμους και την αγορά», δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Β. Κορκίδης.

Την Κυριακή η συνάντηση εμπόρων και μεταφορέων, που έγινε με πρωτοβουλία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου, έληξε άκαρπη. Οι έμποροι πρότειναν να «ανασάνει» για μία εβδομάδα η αγορά και στο μεταξύ οι ίδιοι να μεσολαβήσουν προς την κυβέρνηση για να συνεχιστεί ο διάλογος με τους μεταφορείς και να αποσαφηνιστούν επίμαχα σημεία.

Οι μεταφορείς, σύμφωνα με κορυφαίο συνδικαλιστικό τους στέλεχος, άκουσαν με προσοχή και προβληματισμό τις θέσεις των εκπροσώπων της αγοράς και του εμπορίου, αλλά δεν έδωσαν άμεση απάντηση, καθώς θα πρέπει να ενημερωθούν και οι άλλοι εννέα πρόεδροι των Ομοσπονδιών από όλη την Ελλάδα, κάτι που θα γίνει σήμερα, Δευτέρα.

Προς το παρόν φορτηγά παραμένουν παραταγμένα τόσο στην Αττική όσο και στη Θεσσαλονίκη. Στην Αττική βρίσκονται παραταγμένα πάνω από 730 φορτηγά.

To μεσημέρι σημειώθηκε ένταση μεταξύ οδηγών στη Μεταμόρφωση, κοντά στο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων. Την ώρα που βυτιοφόρα επιχειρούσαν να μπουν στο Κέντρο προπηλακίστηκαν από συναδέλφους τους.

Ακολούθησε συμπλοκή και περιορισμένη χρήση χημικών από τις δυνάμεις των ΜΑΤ, ενώ ένας ιδιοκτήτης φορτηγού, οποίος τραυμάτισε αξιωματικό της Αστυνομίας, δαγκώνοντάς τον στο χέρι, συνελήφθη.

Στη Θεσσαλονίκη φορτηγά βρίσκονται στη διασταύρωση της Λαχαναγοράς, στη διασταύρωση Γέφυρας, στο δρόμο Θεσσαλονίκης-Βέροιας, στο Δερβένι, στην πύλη 16 του ΟΛΘ, προ δυτικής εισόδου νέας εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Αθηνών, στο ύψος του Ρομπόπουλου.

Εν τω μεταξύ, δύο φορτηγά Δημόσιας Χρήσης, τα οποία ήταν φορτωμένα με προϊόντα, δέχθηκαν επίθεση από αγνώστους, το βράδυ του Σαββάτου στην είσοδο της Νέας Εγνατίας, με κατεύθυνση προς τους Ευζώνους. Από την επίθεση, ένας από τους οδηγούς τραυματίστηκε και οδηγήθηκε στο νοσοκομείο, ενώ προκλήθηκαν υλικές ζημιές στα φορτηγά. Τα φορτηγά μετέφεραν προϊόντα από τη Νάουσα, με τελικό προορισμό τη Γερμανία.

Σύμφωνα με «Τα Νέα» οι μεταφορείς τώρα προσανατολίζονται στο να στείλουν επιστολή στον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, ζητώντας συνάντηση μαζί του.

Την ίδια ώρα, πηγές του υπουργείου Υποδομών λένε πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει πίσω.

Κι ενώ η σύγκρουση ιδιοκτητών φορτηγών και κυβέρνησης έχει φτάσει στα άκρα, η αγορά εκπέμπει SOS για τις ελλείψεις.

Έως και 20% λιγότεροι κωδικοί προϊόντων βρίσκονται στη διάθεση των καταναλωτών στα ράφια των σούπερ μάρκετ στη Βόρεια Ελλάδα. Ιδιαίτερα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι πολυεθνικές εταιρείες σούπερ μάρκετ, τα ράφια των οποίων σχεδόν άδειασαν από βασικά προϊόντα.

Μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζει και ο εμπορικός κόσμος στα Χανιά, λόγω των κινητοποιήσεων με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου, Γιάννη Μαργαρώνη, να κάνει λόγο για πλήγμα στο εμπόριο.

Ελλείψεις άρχισε να εμφανίζει και η αγορά της Ρόδου, ιδιαίτερα σε προϊόντα διατροφής που εισάγονται από άλλες περιοχές της χώρας. Τα προβλήματα παρουσιάζονται κυρίως στα μεγάλα σούπερ μάρκετ που εφοδιάζονται από την Αθήνα.

Από το Σάββατο παρατηρούνται μεγάλες ελλείψεις οπωροκηπευτικών, αλλά και γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως επίσης και ζυμαρικών, δεδομένου ότι τα πλοία της γραμμής δεν μπορούν να μεταφέρουν φορτηγά αυτοκίνητα που ανήκουν σε γνωστές αλυσίδες καταστημάτων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk