Αύριο οι τελικές αποφάσεις για τις κινητοποιήσεις ιδιοκτητών φορτηγών και εμπόρων

Οι πρόεδροι των Σωματείων της χώρας θα συνεδριάσουν αύριο, στις 17.00 το απόγευμα όπου θα ψηφίσουν σε κλειστή κάλπη για την άρση ή όχι των κινητοποιήσεων. Την απόφαση αυτή έλαβε απόψε το προεδρείο των αυτοκινητιστών μετά τις πιέσεις των φορέων της αγοράς και των φόβων μηνύσεων και προσφυγών στη δικαιοσύνη ενώ επεισόδια σημειώθηκαν στο Ικόνιο όταν ιδιοκτήτες προσπάθησαν να σταματήσουν νταλίκες και συνεπλάκησαν με διμοιρίες των ΜΑΤ.

Νωρίτερα, αδιέξοδο παρουσιάστηκε στη συνάντηση μεταξύ των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων με τους εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου ενώ τα προβλήματα ελλείψεων στην αγορά λαμβάνουν μεγάλες διαστάσεις. Πλέον οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου δήλωσαν ότι δεν αντέχει άλλο η αγορά και αφήνουν ανοικτό το ενδεχομενο μηνύσεων και δικαστικών προσφυγών

Σύμφωνα με πληροφορίες οι συνδικαλιστές των μεταφορέων δήλωσαν ότι το κλίμα στη βάση του κλάδου τους είναι ιδιαίτερα τεταμένο και δεν μπορούν μόνοι τους να πάρουν την απόφαση αναστείλουν τις κινητοποιήσεις. Επόμενο βήμα αρκετών φορέων του εμπορικού κόσμου όπως είπαν μετά τη συνάντηση είναι να προσφύγουν με μηνύσεις στις δικαστικές αρχές.

Την ίδια ώρα η Ελλάδα παραπέμφθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τους περιορισμούς στην έκδοση αδειών οχημάτων δημοσίας χρήσεως και ιδιωτικών βυτιοφόρων των προηγουμένων ετών, ενώ τα ράφια πολλών σουπερμακετ έχουν αδειάσει και παρατηρούνται μεγάλες ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης, αλλά και σε πρώτες ύλες.

Στα δύο τέρμιναλ του λιμένα του Πειραιά συνεχίζουν να παραμένουν εγκλωβισμένα σχεδόν 10.000 εμπορευματοκιβώτια τα οποία δεν μπορούν να εισαχθούν, ενώ για ανεπανόρθωτο κτύπημα στις εξαγωγές της χώρας κάνουν λόγο παράγοντες της αγοράς που καλούν την κυβέρνηση να παρέμβει ώστε να εφαρμοστεί η κείμενη νομοθεσία και να απελευθερωθούν οι είσοδοι του εμπορικού λιμένα.

Απο την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ κ.Α. Σαμαράς εμφανίστηκε να είναι και με τους πολίτες που ταλαιπωρούνται αλλά και με τους ιδιοκτήτες μεταφορείς, με στόχο να κρατήσει τις ισορροπίες.

Έτσι έκανε έκκληση στους αυτοκινητιστές να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους και παράλληλα κάλεσε την κυβέρνηση να τους δώσει μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ., κ. Κ. Μίχαλος, ζήτησε από την Κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα και είπε χαρακτηριστικά μπορεί να αφήνει ανυπεράσπιστους 1.000.000 επιχειρηματίες και 10.000.000 καταναλωτές για να μη συγκρουστεί με τις συντεχνίες. Η ανοχή που επιδεικνύει είναι άκρως επικίνδυνη για την ομαλή λειτουργία της αγοράς».

Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κ. Β. Κορκίδης, επεσήμανε ότι δεν θα συνεχίσουν να απευθύνουν άλλες εκκλήσεις, χωρίς ανταπόκριση.

Για δραματικές επιπτώσεις στην εξαγωγική δραστηριότητα προειδοποίησε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος ΣΕΒΕ, απευθύνοντας έκκληση προς τους μεταφορείς να επιστρέψουν άμεσα στο μεταφορικό τους έργο, ώστε να αρθεί «η ομηρία των άλλων κλάδων της ελληνικής οικονομίας».

Στο μεταξύ δεν έλειψαν και χθες τα επεισόδια σε διάφορα μπλόκα. Στην είσοδο του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Μεταμόρφωσης όπου είχαν συγκεντρωθεί αυτοκινητιστές οι οποίοι παρεμπόδιζαν συναδέλφους τους να μπουν με τα βυτιοφόρο τους στις εγκαταστάσεις για να αδειάσουν λύματα, προκλήθηκαν συγκρούσεις με τα ματ, ενώ εξαγριωμένος ιδιοκτήτης επιτέθηκε και δάγκωσε στο χέρι, τον Αστυνομικό Διευθυντή Βορειοανατολικής Αττικής, ταξίαρχο της ΕΛ.ΑΣ. κ. Φ. Ζουμπούλη.

Ο ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και ο δράστης συνελήφθη. Ένταση σημειώθηκε και στο λιμάνι του Πειραιά, όταν μια ομάδα 60 ιδιοκτητών φορτηγών εμπόδισαν νταλίκες να επιβιβαστούν σε οχηματαγωγό πλοίο. Πετροβολισμοί φορτηγών και επιθέσεις απεργών εναντίον συναδέλφων τους που προσπαθούσαν να δουλέψουν σημειώθηκαν χθες σε διαφορες περιοχές της χώρας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία