Στο επίκεντρο περαίωση και δίκες express

Οι τελικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για την περαίωση αποκρυσταλλώθηκαν…

Στο Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο συνεδριάζει από τις 12:00 το μεσημέρι παρουσιάζεται σήμερα το νομοσχέδιο για την εκούσια ρύθμιση των φορολογικών υποθέσεων του παρελθόντος και την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο. Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί αύριο στη Βουλή, όπου θα ψηφιστεί την Πέμπτη με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΒΗΜΑ 99,5» σήμερα το πρωί, o υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς επανέλαβε ότι η περαίωση βάζει μια διαχωριστική γραμμή με το παρελθόν και αρνήθηκε πως έχει σχέση με τις άλλες περαιώσεις προηγούμενων χρόνων ή ότι αποφασίζεται με κριτήριο την ενίσχυση των εσόδων.

«Διαμορφώνουμε όρους και προϋποθέσεις για να υπάρξει φορολογική δικαιοσύνη. Ξεκαθαρίζουμε τις εκκρεμείς υποθέσεις του παρελθόντος για να δώσουμε τη δυνατότητα στις υπηρεσίες να κυνηγήσουν τη φοροδιαφυγή, χωρίς τα βαρίδια του παρελθόντος» τόνισε ο κ. Κουσελάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου αναμένεται να επαναλάβει στο Υπουργικό Συμβούλιο πως η ρύθμιση για τη περαίωση δεν είναι συγχωροχάρτι για κάθε είδους φορολογική εξαπάτηση και νομιμοποίηση περιουσιακών στοιχείων και πως βασικός της στόχος είναι να διευκολύνει επιτηδευματίες και επιχειρήσεις που την παρούσα περίοδο αντιμετωπίζουν προβλήματα και λόγω των οικονομικών δυσκολιών έχουν φορολογικές εκκρεμότητες.

Οι τελικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου αποκρυσταλλώθηκαν από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρξουν και άλλες αλλαγές, κυρίως στην βάση στων παρατηρήσεων των κομμάτων στην Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι βασικότερες προσαρμογές σε σχέση με το αρχικό νομοσχέδιο αφορούν:

-Στην μείωση της προκαταβολής φόρου από το 25%, στο 20%.

-Στην αύξηση των δόσεων αποπληρωμής του φόρου με τον μέγιστο χρόνο εξοφλήσεως να αναπροσαρμόζεται από τους 12 μήνες στους 36 μήνες.

-Στην μείωση του ελάχιστου «πλαφόν» που πρέπει να πληρώσει ο επιτηδευματίας για να κλείσει τα βιβλία του. Ειδικά για τα βιβλία Β΄κατηγορίας η μείωση ανέρχεται σε 200 ευρώ (σε 500 από 700 ευρώ)

-Στην ένταξη στην περαίωση των ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων που είχαν αυτοπεραιώσει τις προηγούμενες χρήσεις. Εκτός ρύθμισης μένουν όσοι έχουν προχωρήσει σε αυτοπεραίωση έως το 2007, ενώ στη ρύθμιση εντάσσονται οι μεγάλες επιχειρήσεις εκτός τραπεζών και εισηγμένων στο Χρηματιστήριο.

Το σχέδιο νόμου που θα παρουσιασθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο θα περιλαμβάνει και την ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, η οποία παρέχει την δυνατότητα καταβολής των χρεών σε 45 δόσεις.

Στην ατζέντα και δύο νομοσχέδια του υπουργείου Δικαιοσύνης

Στη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου αναμένεται να συζητηθούν επίσης δύο νομοσχέδια του υπουργείου Δικαιοσύνης που θα συμβάλλουν στην αποσυμφόρηση των δικαστηρίων και την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης. Πρόκειται για το σχέδιο νόμου για την επιτάχυνση στην απονομή της ποινικής δικαιοσύνης και το σχέδιο νόμου για την επιτάχυνση της διοικητικής δίκης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk