Βιοποικιλότητα Αλλαγές στο νομοσχέδιο μετά από διαβούλευση

Το σχέδιο νόμου για τη Bιοποικιλότητα, τροποποιημένο έπειτα από επισημάνσεις των συναρμόδιων υπουργείων και της δημόσιας διαβούλευσης, παρουσιάστηκε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο από την υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη.

Το σχέδιο νόμου για τη Bιοποικιλότητα, τροποποιημένο έπειτα από επισημάνσεις των συναρμόδιων υπουργείων και της δημόσιας διαβούλευσης, παρουσιάστηκε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο από την υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη.

«Το νέο σχέδιο νόμου εκσυγχρονίζει την περιβαλλοντική νομοθεσία, σύμφωνα με τις κοινοτικές οδηγίες, και στοχεύει στην αειφόρο διαχείριση και την αποτελεσματική διατήρηση του φυσικού πλούτου ως πολύτιμου και αναντικατάστατου εθνικού κεφαλαίου» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Οι σημαντικότερες αλλαγές είναι:

-Στο άρθρο 3 περί προστατευόμενων περιοχών, στα περιφερειακά πάρκα συμπεριλήφθηκαν περιοχές οικοανάπτυξης, δηλαδή ζώνες με οικιστικές και άλλες ήπιες δραστηριότητες. Στα προστατευόμενα τοπία συμπεριλήφθηκαν και οι γεώτοποι, ως γεωπάρκα, δεδομένης της πλούσιας γεωλογικής ποικιλότητας της Ελλάδας. Παρέχεται επίσης η δυνατότητα θέσπισης προστατευόμενων περιοχών με στόχο τη διατήρηση της αγροτικής βιοποικιλότητας. Τα όρια των ειδικών ζωνών διατήρησης και των ζωνών ειδικής προστασίας (Δίκτυο Natura 2000) θα ψηφιοποιηθούν, θα εγκριθούν με προεδρικό διάταγμα και θα είναι διαθέσιμα στους πολίτες μέσω του δικτυακού τόπου του υπουργείου

Στο άρθρο 6 για την προστασία του φυσικού χώρου προβλέπεται ρητή απαγόρευση της διέλευσης μηχανοκίνητων οχημάτων εκτός οδικού δικτύου στις οικολογικά ευαίσθητες περιοχές, εκτός από περιπτώσεις αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και αναγκών γεωργίας και κτηνοτροφίας. Επίσης, δεν επιτρέπεται η αυτόβουλη διάνοιξη δρόμων σε δασικά, χορτολιβαδικά και παράκτια οικοσυστήματα. Τέλος, προβλέπεται διαδικασία οριοθέτησης και προστασίας της κρίσιμης παράκτιας ζώνης της χώρας.

-Στο άρθρο 7 περί σημαντικών ειδών χλωρίδας και πανίδας έχουν συμπεριληφθεί και οι εγχώριες φυλές ζώων και οι τοπικές ποικιλίες φυτών. Προβλέπεται επίσης ο καθορισμός μέτρων προστασίας των αυτοχθόνων φυλών αγροτικών ζώων.

– Στο άρθρο 8 περί προστασίας της ενδημικής βιοποικιλότητας έχουν συμπεριληφθεί και οι γενετικοί πόροι για τη διατροφή και τη γεωργία.

– Δεδομένου ότι η διατήρηση της βιοποικιλότητας είναι ασύμβατη με την επιμόλυνση των φυσικών ειδών από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, προστέθηκε ένα ακόμα άρθρο στο νομοσχέδιο, το άρθρο 10 περί περιβαλλοντικής βιοασφάλειας, που εμπίπτει στην ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο εκδίδει και τις σχετικές προστατευτικές αποφάσεις. Κυρώσεις για τους παραβάτες αποφασίζονται από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

-Στο άρθρο 15, στο εδάφιο των άμεσων μέτρων που λαμβάνονται σε περιπτώσεις υποβάθμισης της βιοποικιλότητας, εκτός από τις φυσικές παραμέτρους θα λαμβάνονται υπόψη και οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες.

Το υπουργείο θα συμβουλεύεται την «Επιτροπή Φύση 2000» σε κάθε θέμα προστασίας και διαχείρισης της βιοποικιλότητας που χρειάζεται επιστημονική στήριξη, ενώ έχει δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη συναρμοδιότητα με τα υπουργεία και κυρίως με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk