Τζόζεφ Νάι «Κανείς δεν απειλεί την πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ»

«ΕΙΝΑΙ το μέσο της επιτυχίας στην παγκόσμια πολιτική σκηνή». Ετσι περιγράφει ο Τζόζεφ Νάι, στο διάσημο βιβλίο του «Ηπια ισχύς» («Soft Ρower»), την ικανότητα ενός κράτους να προσελκύει και να πείθει, δηλαδή να πετυχαίνει τους σκοπούς του με τη δύναμη των συμμαχιών, των πολιτικών ιδανικών και του «ικανού να εμπνεύσει άλλα έθνη» πολιτισμού του. Με δυο λόγια, χωρίς βία, χωρίς τον «πατέρα πάντων» πόλεμο. Ο διακριμένος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, εισηγητής του όρου «ήπια ισχύς», εκτιμά ότι η διεθνής πρωτοκαθεδρία της πατρίδας του δεν απειλείται από άλλη, αναδυόμενη στρατιωτική και οικονομική δύναμη. Και προβλέπει ότι η πρόκληση του 21ου αιώνα είναι η ειρηνική επέκταση της made in USΑ «ήπιας ισχύος» στον κυβερνοχώρο: στο Διαδίκτυο και στις νέες μεθόδους για γρήγορη και έγκυρη μετάδοση πληροφοριών.

«ΕΙΝΑΙ το μέσο της επιτυχίας στην παγκόσμια πολιτική σκηνή». Ετσι περιγράφει ο Τζόζεφ Νάι, στο διάσημο βιβλίο του «Ηπια ισχύς» («Soft Ρower»), την ικανότητα ενός κράτους να προσελκύει και να πείθει, δηλαδή να πετυχαίνει
τους σκοπούς του με τη δύναμη των συμμαχιών, των πολιτικών ιδανικών και του «ικανού να εμπνεύσει άλλα έθνη» πολιτισμού του. Με δυο λόγια, χωρίς βία, χωρίς τον «πατέρα πάντων» πόλεμο. Ο διακριμένος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, εισηγητής του όρου «ήπια ισχύς», εκτιμά ότι η διεθνής πρωτοκαθεδρία της
πατρίδας του δεν απειλείται από άλλη, αναδυόμενη στρατιωτική και οικονομική δύναμη. Και προβλέπει ότι η πρόκληση του 21ου αιώνα είναι η ειρηνική επέκταση της made in USΑ «ήπιας ισχύος» στον κυβερνοχώρο: στο Διαδίκτυο και στις νέες μεθόδους για γρήγορη και έγκυρη μετάδοση πληροφοριών.

«Oι Ηνωμένες Πολιτείες θα κληθούν να προσαρμόσουν την εξωτερική πολιτική τους, καθώς τον 21ο αιώνα ήδη συντελούνται δύο σημαντικές μεταβολές ισχύος στο διεθνές σύστημα» λέει ο 73χρονος «γκουρού» της πολιτικής επιστήμης. Η μία, μας εξηγεί, «είναι η επιστροφή της Ασίας σε ένα ποσοστό επί του παγκόσμιου πλούτου ανάλογο με εκείνο πριν από το 1800 (σ.σ.:οι οικονομικές δραστηριότητες της Ινδίας και της Κίνας ως το 1800 απάρτιζαν τη μισή οικονομική δραστηριότητα του πλανήτη)». Η άλλη, «είναι η διάχυση της ισχύος από κρατικούς σε μη κρατικούς δρώντες,όπως είναι οι επιχειρήσεις,οι μη κυβερνητικές οργανώσεις αλλά και τα σκοτεινά τρομοκρατικά δίκτυα».

Ωστόσο εκτιμά ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν στο πιο ψηλό «βάθρο» της διεθνούς πολιτικής. «Δεν πιστεύω ότι η Κίνα ή κάποιο άλλο κράτος θα μπορέσει να ξεπεράσει σε ισχύ τις ΗΠΑ στις επόμενες δεκαετίες. Το συνολικό μέγεθος της κινεζικής οικονομίας μπορεί να ξεπεράσει το αμερικανικό ως το 2030, αλλά αυτό δεν θα την καταστήσει ισάξια στη σύνθεση, ούτε σημαίνει ότι το Πεκίνο θα είναι ίσης αξίας με την Ουάσιγκτον σε στρατιωτική δύναμη ή σε ήπια ισχύ» υπογραμμίζει.

Η πρόκληση για τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον ίδιο, μπορεί να προέλθει από έναν λιγότερο «κινητικό» χώρο, όπου τα υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα είναι άχρηστα και οι αποστάσεις εκμηδενίζονται: τον κυβερνοχώρο. «Ο κυβερνοπόλεμος δεν θα αντικαταστήσει τις παραδοσιακές μορφές σύγκρουσης, αλλά μελλοντικά θα αποτελέσει έναν τρόπο διεύρυνσης της ισχύος μικρότερων κρατών ή ακόμη και επικίνδυνων μη κρατικών δρώντων» προβλέπει. Και τονίζει: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πιο ευάλωτες σε κυβερνοεπιθέσεις,αφού σε αντίθεση με τη στρατιωτική κυριαρχία στον αέρα ή στη θάλασσα, το προβάδισμά τους στον κυβερνοχώρο σε σχέση με άλλους,είναι μικρότερο».

«Χρησιμοποιεί αποτελεσματικά ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα την ήπια ισχύ της χώρας του;» ρωτάμε τον καθηγητή Νάι. «Ο Ομπάμα κληρονόμησε μία τρομακτική κατάσταση στις διεθνείς σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών:μία ύφεση σε απόσταση αναπνοής,δύο πολέμους,την κρίση στη Μέση Ανατολή και πάει λέγοντας.Δεδομένων των συνθηκών, δεν τα έχει πάει άσχημα» μας απαντά. Γιατί; «Διότι απέφυγε μια επανάληψη της Μεγάλης Υφεσης και οργάνωσε μια διεθνή οικονομική συνεργασία.Διότι απέσυρε 100.000 στρατεύματα από το Ιράκ. Διότι,στο Αφγανιστάν,αύξησε μεν τον αριθμό των στρατευμάτων αλλά απέφυγε ένα νέο σύνδρομο του Βιετνάμ, ξεκαθαρίζοντας ότι θα αποσύρει και από εκεί τα στρατεύματα τον επόμενο χρόνο.Διότι βελτίωσε τις σχέσεις της Ουάσιγκτον με τη Ρωσία και κατάφερε να διαχειριστεί τις δύσκολες σχέσεις με την Κίνα».

Και πού βρίσκεται το κλειδί για την επιτυχία ή αποτυχία της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ; «Αναμφίβολα στη Μέση Ανατολήκαι εξαρτάται από το αν η Αμερική θα δρομολογήσει μια βιώσιμη ειρηνευτική λύση» καταλήγει.

«Εσάς, σας συμφέρει μια μετριοπαθής Τουρκία»
– Πιστεύετε ότι η Ελλάδα ορθώς υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας;

«Ασφαλώς είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας, όπως και των Ηνωμένων Πολιτειών, να έχουν συνομιλητή μια μετριοπαθή Τουρκία με ισχυρούς δεσμούς με τη Δύση, ενώ η Αγκυρα θα διευρύνει συνεχώς τον ρόλο της στη Μέση Ανατολή. Πολλά είναι αβέβαια ως προς τη μελλοντική εξέλιξη της τουρκικής πολιτικής, αλλά θεωρώ ότι η ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί έναν συνετό δρόμο στο συγκεκριμένο ζήτημα».

– Με ποιον τρόπο μια χώρα με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, όπως η Ελλάδα, μπορεί να διατηρήσει τη διεθνή θέση της και τη διαπραγματευτική ισχύ της;

«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια δύσκολη οικονομική κατάσταση, την οποία μέχρι στιγμής έχει διαχειριστεί καλά. Η επιρροή της Ελλάδας, ως μικρότερου κράτους, καθώς και η διαπραγματευτική ισχύς της βασίζονται και ενισχύονται από τα δίκτυα και τους διεθνείς θεσμούς, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ. Η ελληνική κυβέρνηση πράττει σοφά με το να μην επιτρέπει στα οικονομικά προβλήματα να διακόψουν αυτούς τους σημαντικούς δεσμούς».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk