Τα ηνία στον Έντ Μίλιμπαντ«Δεν έχω εξαρτήσεις» λέει ο νέος ηγέτης των Εργατικών δείχνοντας τα συνδικάτα

«Είμαι κυρίαρχος του εαυτού μου» δηλώνει ο Έντ Μίλιμπαντ στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη μετά την εκλογή του στην κεφαλή των Εργατικών, τονίζοντας ότι υπό την ηγεσία του το κόμμα δεν θα κλίνει προς τα αριστερά και δεν θα βρίσκεται υπό το ζυγό των συνδικάτων -που στήριξαν τον Έντ Μίλιμπαντ στην οικογενειακή μάχη για την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος.

<b>Τα ηνία στον Έντ Μίλιμπαντ</b>«Δεν έχω εξαρτήσεις» λέει ο νέος ηγέτης των Εργατικών δείχνοντας τα συνδικάτα | tovima.gr

«Είμαι κυρίαρχος του εαυτού μου» δηλώνει ο Έντ Μίλιμπαντ στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη μετά την εκλογή του στην κεφαλή των Εργατικών, τονίζοντας ότι υπό την ηγεσία του το κόμμα δεν θα κλίνει προς τα αριστερά και δεν θα βρίσκεται υπό το ζυγό των συνδικάτων -που στήριξαν τον Έντ Μίλιμπαντ στην οικογενειακή μάχη για την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος.

Ο 40χρονος Έντ Μίλιμπαντ, υπουργός αρμόδιος για την Ενέργεια και την Κλιματική Αλλαγή στην κυβέρνηση του Γκόρντον Μπράουν, εξελέγη στην ηγεσία του Εργατικού Κόμματος με οριακή διαφορά έναντι του αδελφού του Ντέιβιντ, του 45χρονου πρώην υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας.

Αν και ο Ντέιβιντ Μίλιμπαντ απέσπασε μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων από τους Εργατικούς βουλευτές, ευρωβουλευτές και τα μέλη του κόμματος, η επιτυχία του Έντ Μίλιμπαντ (που θεωρείται πιο αριστερός από τον αδελφό του) τον οδήγησαν στη νίκη.

Ωστόσο, ο Έντ Μίλιμπαντ απέκρουσε μιλώντας σε εκπομπή του BBC τους ισχυρισμούς ότι θα οδηγήσει το Εργατικό Κόμμα πιο αριστερά, διαμηνύοντας ότι ο ίδιος δεν τελεί υπό τον ζυγό των συνδικάτων παρά τη στήριξη των μελών τους.

«Είμαι κυρίαρχος του εαυτού μου» είπε ο Μίλιμπαντ και ταυτόχρονα απέρριψε ως «ανοησίες» το παρατσούκλι «Κόκκινος Έντ».

Πάντως, επισήμανε ότι πιστεύει πως το Εργατικό Κόμμα «μπορεί να κάνει περισσότερα για τους φόρους» στις τράπεζες. Ερωτηθείς για συνδικαλιστικές δράσεις το χειμώνα σχετικά με τα σχέδια περικοπής δαπανών, ανέφερε πως οι απεργίες πρέπει να έρχονται πάντα ως έσχατη λύση.

Για τον αδελφό του Ντέιβιντ -που θεωρούνταν για καιρό το φαβορί για τα ηνία των Εργατικών- ο Έντ Μίλιμπαντ δήλωσε ότι έδειξε «γενναιοδωρία και μεγαλοψυχία» στην ήττα, αλλά αρνήθηκε να μπει σε συζητήσεις σχετικά με το εάν θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή της πολιτικής.

«Νομίζω ότι χρειάζεται χρόνο να σκεφτεί για τη συνεισφορά που μπορεί να έχει. Πιστεύω ότι μπορεί να έχει πολύ μεγάλη συνεισφορά στην πολιτική της Βρετανίας» είπε ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος.

Οι Μίλιμπαντ προέρχονται από εβραϊκή οικογένεια πολωνικής καταγωγής και πολιτικά τοποθετούνται περισσότερο στο κέντρο σε σύγκριση με τον θεωρητικό του μαρξισμού πατέρα τους Ραλφ Μίλιμπαντ. Αλλά ο Έντ θεωρείται αριστερότερος από τον αδελφό του, γεγονός που του εξασφάλισε την εύνοια μέρους των συνδικάτων.

Παρακολούθησαν το ίδιο δημόσιο σχολείο του βόρειου Λονδίνου, έκαναν τις ίδιες σπουδές στην Οξφόρδη και στη συνέχεια ανέβηκαν στην ιεραρχία του Εργατικού Κόμματος.

Εάν ο Ντέιβιντ ζυγίζει τα λόγια του ως διπλωμάτης, πράγμα που κάνει καμιά φορά τον λόγο του άκαμπτο, ο αδελφός του εμφανίζεται πιο άνετος και μιλάει κάνοντας έντονες κινήσεις με τα χέρια.

Η εκστρατεία του Ντέιβιντ επικεντρώθηκε στην ικανότητά του να συσπειρώσει τους αναποφάσιστους κεντρώους ψηφοφόρους, ενώ ο Έντ έριξε το βάρος σε θέματα όπως η κλιματική αλλαγή και οι ατομικές ελευθερίες.

Σύμφωνα με τον πολιτειολόγο του London School of Economics Τόνι Τρέιβερς, οι συντηρητικοί φοβούνταν περισσότερο τον Ντέιβιντ Μίλιμπαντ.

«Θεωρούν ότι ο Ντέιβιντ Μίλιμπαντ θεωρείται στον κεντρώο χώρο ως σημαντικός πολιτικός. Θεωρείται σημαντική και ισχυρή φυσιογνωμία, ενώ ο Έντ είναι ακόμη αρχάριος και θα είναι πιο εύκολα αντιμετωπίσιμος» εξηγεί.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk