Φαβορί οι Σοσιαλιστές του Τσάβες

Άνοιξαν οι κάλπες στη Βενεζουέλα με στοίχημα τη δύναμη της αντιπολίτευσης

Στις κάλπες για την εκλογή των μελών του Κοινοβουλίου προσέρχονται οι πολίτες της Βενεζουέλας, σε μία εκλογή μάχη που φαίνεται ότι θα δώσει εκ νέου την πλειοψηφία στους Σοσιαλιστές ενώ η αντιπολίτευση ελπίζει ότι θα ενισχύσει τις δυνάμεις της. Αν και ο προεδρικός θώκος δεν κινδυνεύει, η προσωπικότητα του Ούγκο Τσάβες κυριάρχησε στο προεκλογικό σκηνικό ενώ η κάλπη θεωρείται δοκιμασία για τις προεδρικές εκλογές του 2012.

Άνοιξαν οι κάλπες στη Βενεζουέλα με στοίχημα τη δύναμη της αντιπολίτευσης | tovima.gr

Στις κάλπες για την εκλογή των μελών του Κοινοβουλίου προσέρχονται την Κυριακή οι πολίτες της Βενεζουέλας, σε μία εκλογή μάχη που φαίνεται ότι θα δώσει εκ νέου την πλειοψηφία στους Σοσιαλιστές ενώ η αντιπολίτευση ελπίζει ότι θα ενισχύσει τις δυνάμεις της.

Αν και ο προεδρικός θώκος δεν κινδυνεύει, η προσωπικότητα του Ούγκο Τσάβες κυριάρχησε στο προεκλογικό σκηνικό ενώ η κάλπη θεωρείται δοκιμασία για τις προεδρικές εκλογές του 2012.

Οι παρατηρητές επικεντρώνονται στο εάν η νεότευκτη «Δημοκρατική Ενότητα», το μπλοκ της δεξιάς αντιπολίτευσης, θα κατακτήσει παραπάνω από το ένα τρίτο των 165 εδρών, κάτι που θα ανάγκαζε τον Τσάβες να εξασφαλίσει την υποστήριξη των πολιτικών του αντιπάλων για σημαντικές αλλαγές.

Οι Σοσιαλιστές έχουν στις δημοσκοπήσεις προβάδισμα μερικών ποσοστιαίων μονάδων, κάτι που μαζί με τις αλλαγές στο εκλογικό σύστημα τους εξασφαλίζει πλειοψηφία στη νέα σύνθεση της Εθνοσυνέλευσης την στιγμή που η δημοτικότητα του προέδρου -αν και αρκετά αποδυναμωμένη σε σχέση με πέρυσι- κυμαίνεται μεταξύ 40% και 50%.

Την ίδια ώρα, η οικονομική κρίση απασχολεί όλο και πιο σοβαρά τους ψηφοφόρους: ο πληθωρισμός αυξάνεται σταθερά και η διαφθορά είναι διάχυτη, όπως σημειώνει το Reuters.

Σε μία προσπάθεια προσέλκυσης των ψηφοφόρων (αν και η επιρροή του στις αγροτικές περιοχές και στις φτωχογειτονιές των πόλεων παραμένει μεγάλη) ο Τσάβες υποσχέθηκε πιστωτικές κάρτες με χαμηλό επιτόκιο και εισαγόμενες ηλεκτρικές συσκευές με έκπτωση.

Η αντιπολίτευση, από την πλευρά της, μίλησε για «κόλπο» και αντιτείνει ότι αυτό που «διακυβεύεται η δημοκρατία».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος