NANOΝΕWS

110.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα (δηλαδή μια έκταση σχεδόν διπλάσια της Γαλλίας) χάνονται κάθε χρόνο εξαιτίας της ερημοποίησης σε ολόκληρο τον κόσμο. 10 χρόνια τουλάχιστον θα έχει διάρκεια η προσπάθεια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την άρση του φαινομένου. Εστιάστε τον φακό σας στη βάση ενός φυτού μια σκοτεινή νύχτα και να είστε βέβαιοι ότι σε λίγο όλα τα φύλλα του φυτού θα έχουν πληροφορηθεί το νέο. Εσείς δεν θα μπορέσετε να διαπιστώσετε ότι πράγματι η πληροφορία πως υπάρχει μια φωτεινή πηγή στη βάση του φυτού έφτασε και στα φύλλα της κορυφής.

Εδαφικές απώλειες
110.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα (δηλαδή μια έκταση σχεδόν διπλάσια της Γαλλίας) χάνονται κάθε χρόνο εξαιτίας της ερημοποίησης σε ολόκληρο τον κόσμο.

10 χρόνια τουλάχιστον θα έχει διάρκεια η προσπάθεια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την άρση του φαινομένου.

Νευρικά φυτά!
Εστιάστε τον φακό σας στη βάση ενός φυτού μια σκοτεινή νύχτα και να είστε βέβαιοι ότι σε λίγο όλα τα φύλλα του φυτού θα έχουν πληροφορηθεί το νέο. Εσείς δεν θα μπορέσετε να διαπιστώσετε ότι πράγματι η πληροφορία πως υπάρχει μια φωτεινή πηγή στη βάση του φυτού έφτασε και στα φύλλα της κορυφής.Οι πολωνοί ερευνητές που ασχολήθηκαν με το θέμα όμως έδειξαν ότι τα φυτά διαθέτουν ένα σύστημα κυττάρων που λειτουργούν σαν το δικό μας νευρικό σύστημα και μεταφέρουν πληροφορίες ζωτικής σημασίας για το φυτό. Και μη νομίζετε ότι το εν λόγω σύστημα υπολείπεται του δικού μας, αφού η πληροφορία δεν αφορούσε μόνο την ύπαρξη αλλά και την ποσότητα και την ποιότητα του φωτός!

Περιβαλλοντικές ισοδυναμίες
Πρέπει να το συνηθίσουμε: το καθετί θα συνοδεύεται πλέον από το ισοδύναμο αποτύπωμά του σε διοξείδιο του άνθρακα.Και να συνηθίσουμε ότι μερικές φορές επιβαρύνεται αυτό από απροσδόκητες συνεισφορές.Για παράδειγμα,μια κιλοβατώρα ενέργειας που παράγεται από ηλιακό θερμοσίφωνα επιβαρύνεται με 50 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα.Πώς αφού δεν καίμε πετρέλαιο; Απλώς υπολογίζουν ότι για να παραχθούν τα υλικά για τον ηλιακό επιβαρύνουν το περιβάλλον.Εξήντα γραμμάρια παγωτό έχουν τα ίδια 50 gr αποτύπωμα,όπου υπολογίζουν από την ενέργεια για την ψύξη του ως και το πώς επιβαρύνουν οι αγελάδες (περιττό να πούμε πάντως ότι ορισμένοι υπολογισμοί είναι μάλλον στον αέρα,αφού παραδείγματος χάρη δεν ξέρουμε για πόσο καιρό μένει ένα παγωτό στο ψυγείο ώσπου να πωληθεί).

Η ΧΑΖΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Κάποια αβγά μυρίζουν ψαρίλα επειδή τρώνε οι κότες ψαράλευρα;
Πολλοί το πιστεύουν,αλλά κανονικά αυτό δεν πρέπει να συμβαίνει καθώς πολλές αλυσίδες υπερκαταστημάτων απαιτούν να μην ταΐζονται οι κότες με τροφές που κάποια συστατικά τους αφήνουν έντονες γεύσεις. Μάλλον όμως συμβαίνουν άλλα (χειρότερα) πράγματα όταν το αβγό μυρίζει ψάρι. Προσβολή των πουλερικών από παράσιτα ή βακτήρια έχει ως αποτέλεσμα τα αβγά να περιέχουν πρωτεΐνες που όταν αποικοδομούνται δίνουν την ουσία τριμεθυλαμίνη στην οποία οφείλεται η χαρακτηριστική οσμή.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk