FoodChain

Το πείραμα κάθε άλλο παρά οδυνηρό ήταν. Οποιος είχε δηλώσει συμμετοχή θα έβρισκε μπροστά του τέσσερα είδη γιαουρτιών: ένα φυσικό με όλα μέσα,ένα χωρίς ζάχαρη αλλά με λίγο άμυλο για να είναι πιο βελούδινο στη γλώσσα,ένα με ζάχαρη και ένα με ζαχαρίνη.Ανάλογα σε ποια ομάδα τον είχαν βάλει,θα μπορούσε να φάει όσο θέλει από το αντίστοιχο είδος όποτε του έκανε κέφι μέσα στην ημέρα.Αυτό για κάποιο χρονικό διάστημα,αρκετό ώστε να μπορούν να καταγραφούν αισθητές διαφορές στο βάρος των.

FoodChain | tovima.gr

Το πείραμα κάθε άλλο παρά οδυνηρό ήταν.

Οποιος είχε δηλώσει συμμετοχή θα έβρισκε μπροστά του τέσσερα είδη γιαουρτιών: ένα φυσικό με όλα μέσα,ένα χωρίς ζάχαρη αλλά με λίγο άμυλο για να είναι πιο βελούδινο στη γλώσσα,ένα με ζάχαρη και ένα με ζαχαρίνη.Ανάλογα σε ποια ομάδα τον είχαν βάλει,θα μπορούσε να φάει όσο θέλει από το αντίστοιχο είδος όποτε του έκανε κέφι μέσα στην ημέρα.Αυτό για κάποιο χρονικό διάστημα,αρκετό ώστε να μπορούν να καταγραφούν αισθητές διαφορές στο βάρος των…γιαουρτοφάγων πειραματοζώων.Τα αποτελέσματα μάλλον δεν μπορεί να τα μαντέψει ο καθένας.Οι πιο πεινασμένοι της παρέας ήταν όσοι έπρεπε να θρέφονται με το γιαούρτι που περιείχε τη ζαχαρίνη.Αυτοί έφαγαν και το περισσότερο.Η μικρότερη ποσότητα καταναλώθηκε από τις ομάδες των γιαουρτιών με τη ζάχαρη και το άμυλο.Και αυτοί αποδείχθηκε ότι προσέλαβαν τις λιγότερες θερμίδες.

Ενα τουβλάκι ζάχαρη δίνει στον ανθρώπινο οργανισμό δέκα χιλιοθερμίδες.Κάποιες από τις τεχνητές γλυκαντικές ύλες,ζαχαρίνες,ασπαρτάμες, σουκραλόζες με αντίστοιχη γλυκαντική ικανότητα δεν δίνουν ίσως ούτε μία ή ελάχιστες.Αρα γλιτώνω θερμίδες όταν αντί για ζάχαρη ρίχνω στον καφέ ή στο τσάι ή στο αναψυκτικό μου κάποια από αυτές.Σωστά; Και όμως όχι.Οταν από τη γλώσσα φύγει το σήμα ότι έφθασε και κατεβαίνει κάτι γλυκό το πάγκρεας ενεργοποιείται και αρχίζει η έκκριση ινσουλίνης.Η ινσουλίνη αυτή πρέπει κάπως να δράσει.Η τεχνητή γλυκαντική ουσία δεν φέρνει σάκχαρα,έτσι η ινσουλίνη «την πέφτει» σε ό,τι υπάρχει και μειώνεται η περιεκτικότητα του σακχάρου στο αίμα.Αυτό το γεγονός δίνει σήμα στον οργανισμό να βρει τροφή για να ανέβει και πάλι ο δείκτης του σακχάρου.Ετσι οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες φέρνουν πείνα!

Οποιος πιστεύει ότι αυτό είναι ψέμα να τον παραπέμψω και σε κάτι…μικρά γουρουνάκια που γνωρίζω.Αυτά δεν λένε ψέματα και ξέρουν ότι αυτός που τα θρέφει βάζει κάθε μέρα στην τροφή τους τεχνητές γλυκαντικές ουσίες.Γιατί; Μα για να πεινάσουν πιο πολύ,να φάνε όσο γίνεται περισσότερο και να πάρουν βάρος σε μικρότερο χρονικό διάστημα!

Παρόμοια περίπτωση λογικού,αλλά όχι βιολογικού χειρισμού είναι και η περίπτωση της κατανάλωσης τροφών με πολλές ίνες.Επειδή ο οργανισμός δεν τις αποικοδομεί- δεν τις διαλύει δηλαδή,για να το θέσουμε κάπως πιο πρόχειρα-,περνώντας από το έντερο σαν μια συμπαγής μάζα θα το καθαρίσουν από όλα.Αυτό βέβαια θα ήταν απλό αν το έντερο ήταν ένας σωλήνας σαν και αυτούς που τοποθετούν οι υδραυλικοί στις αποχετεύσεις των σπιτιών.Και εδώ μπαίνει στην εικόνα το βιολογικό.Το έντερο είναι επενδυμένο με ευαίσθητο βλεννογόνο ιστό,περιέχει πολλά βακτήρια που συμβιώνουν με τον οργανισμό για αμοιβαίο καλό,μπορεί να πληγωθεί και να κάνει συσπάσεις.Μερικά από τα βακτήρια αντιδρούν με τις ίνες και παράγονται αλκοόλες,οι οποίες δεν είναι και τόσο ευχάριστη παρέα για το έντερο.Σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα με 100 ασθενείς με εντερικά προβλήματα,οι οποίοι έτρωγαν πίτουρο βρώμης,οι 10 έδειξαν βελτίωση και οι 55 χειροτέρεψαν.Το μούσλι,το οποίο επίσης τους χορήγησαν,δεν έκανε καλό σε κανέναν και μάλλον έβλαψε το ένα τρίτο των ασθενών.Κάποιες επίσης άτυχες γυναίκες σε μετακλιμακτηριακή ηλικία, που έκαναν δίαιτα με ίνες,είδαν την οστεοπόρωσή τους να χειροτερεύει.Αυτό δεν σημαίνει ότι η κατανάλωση ινών είναι πάντα επιβλαβής- να κόψουμε,δηλαδή,τα φρούτα ή το ψωμί ολικής άλεσης και να τρώμε…ρυζόγαλα-,αλλά να προσέχουμε διότι διάφορες θεραπείες από την ΤVκαι τυχαίοι θεραπευτές δεν φροντίζουν πάντα για το καλό μας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk