Πώς θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση την υστέρηση στα έσοδα, τις αντιδράσεις για τον ΟΣΕ, τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο και τις αλλαγές στην Παιδεία

Ψάχνουν το φάρμακο για 4 πονοκεφάλους

Τέσσερα μέτωπα που ανοίγουν σταδιακά από την ερχόμενη εβδομάδα και θα πρέπει να έχουν κλείσει «αναίμακτα» ως το τέλος του έτους ή το αργότερο στις αρχές του 2011 συνθέτουν το πεδίο προβληματισμού της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπουργών για τους επόμενους μήνες. «Να βγει ο δύσκολος χειμώνας και να παραμείνουμε πάση θυσία στην ορθή πορεία για την επίτευξη των στόχων» είναι η μόνιμη επωδός στις κυβερνητικές συσκέψεις των τελευταίων ημερών.

Τέσσερα μέτωπα που ανοίγουν σταδιακά από την ερχόμενη εβδομάδα και θα πρέπει να έχουν κλείσει «αναίμακτα» ως το τέλος του έτους ή το αργότερο στις αρχές του 2011 συνθέτουν το πεδίο προβληματισμού της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπουργών για τους επόμενους μήνες. «Να βγει ο δύσκολος χειμώνας και να παραμείνουμε πάση θυσία στην ορθή πορεία για την επίτευξη των στόχων» είναι η μόνιμη επωδός στις κυβερνητικές συσκέψεις των τελευταίων ημερών.

1. Αγωνία για τα έσοδα
Μετά την ψήφιση του νόμου για την απελευθέρωση των οδικών εμπορευματικών μεταφορών, η προτεραιότητα της κυβέρνησης επιστρέφει στο πρόβλημα των εσόδων. Παρά τις διαβεβαιώσεις και την προσπάθεια να επιδειχθεί ψυχραιμία μπροστά στην υστέρηση που έχει διαπιστωθεί, η ανησυχία του Μεγάρου Μαξίμου και της βασικής ομάδας πολιτικού σχεδιασμού της κυβέρνησης είναι αισθητή. Αυτός είναι και ο λόγος που οδήγησε στην απόφαση για το αμφιλεγόμενο από πολιτικής απόψεως μέτρο της περαίωσης, το οποίο θα περάσει την ερχόμενη εβδομάδα από τη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Ο κ. Γ.Παπακωνσταντίνου δέχεται ήδη έντονη κριτική εκ των έσω από βουλευτές του ΠαΣοΚ για το μέτρο της περαίωσης ( «επιβραβεύει κλέφτες και φοροφυγάδες» ακούστηκε την Παρασκευή στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής). Σε αυτό το κλίμα, η ψηφοφορία της ερχόμενης εβδομάδας αποκτά πρόσθετο ενδιαφέρον. Το κύριο αντεπιχείρημα είναι ότι με το μέτρο αυτό θα συλλεγούν περί τα 3 δισ. ευρώ το τελευταίο τρίμηνο του έτους, ούτως ώστε να παραμείνει η κυβέρνηση εντός των ορίων που θέτει το μνημόνιο για τον περιορισμό του ελλείμματος σε 8,1% το 2010.

Σε ό,τι αφορά τη φημολογία περί αύξησης του ΦΠΑ, η κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια προτού λάβει τη σχετική απόφαση και γνωρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα τη φέρει εκτός στόχων στο μέτωπο της ύφεσης και του πληθωρισμού. Γι΄ αυτόν τον λόγο έχουν ήδη εξεταστεί οι εναλλακτικές δυνατότητες, στις οποίες, εκτός της περαίωσης, συμπεριλαμβάνεται και το «πάγωμα» κάποιων εξοπλιστικών προγραμμάτων, για τα οποία υπάρχουν χρονικά περιθώρια, ώστε να μην προκληθεί δυσλειτουργία στις Ενοπλες Δυνάμεις.

Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών έχει αναπροσαρμόσει τον σχεδιασμό του σε ό,τι αφορά τα τέλη κυκλοφορίας, τα οποία αποτελούν άλλη μία σημαντική πηγή εσόδων για το προσεχές τρίμηνο. Εχοντας την πικρή εμπειρία των μαζικών εσωκομματικών αντιδράσεων από την περυσινή επιβολή των «πράσινων τελών» και γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια οικονομικής αφαίμαξης των πολιτών, το υπουργείο Οικονομικών έχει σχεδιάσει εφέτος μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση, ώστε να μην επιβαρυνθούν οι ασθενέστερες οικονομικά τάξεις.

2. Οι εξελίξεις στις τράπεζες
Οι διαθέσεις της κυβέρνησης ως προς τις ενοποιήσεις και τις συγχωνεύσεις στον τραπεζικό κλάδο είναι πλέον δημοσιοποιημένες. Τόσο ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου όσο και ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου έχουν δημοσίως ενθαρρύνει τις κινήσεις και εντός των προσεχών εβδομάδων αναμένεται να ολοκληρωθεί ένας πρώτος κύκλος διεργασιών, που θα οδηγήσουν στη δημιουργία ενός μεγάλου κρατικού τραπεζικού ομίλου και ενός αντίστοιχου στον ιδιωτικό τομέα. Από τις εξελίξεις αυτές και τον χρόνο κατά τον οποίο θα έχουν ολοκληρωθεί, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό η αναζωπύρωση της χρηματοδοτικής δραστηριότητας εκ μέρους των τραπεζών.

3. Η μάχη της Παιδείας
Από σήμερα, ανοίγει το μεγάλο μέτωπο της Παιδείας, το οποίο έχει οδηγήσει σχεδόν όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις σε αδιέξοδα.

Το υπουργείο Παιδείας απευθύνεται κατ΄ αρχάς στην επιστημονική κοινότητα και στο διδακτικό προσωπικό, με προφανή στόχο να μη βρεθεί απέναντι σε ένα ενιαίο μέτωπο καθηγητών και φοιτητών που θα μπορούσε να εκτρέψει τις αντιδράσεις για μία ακόμη φορά σε ακραίες εκδηλώσεις. Ο νόμος-πλαίσιο πάντως δεν πρόκειται να έλθει στη Βουλή πριν από το 2011 και η ψήφισή του τοποθετείται στις αρχές της άνοιξης.

4. Οι αλλαγές στον ΟΣΕ και οι αντιδράσεις

Μέσω της απαξίωσης θα επιχειρήσει να αντιμετωπίσει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών τους συνδικαλιστές του ΟΣΕ που αντιδρούν στις αλλαγές

Το επόμενο μέτωπο είναι αυτό της εξυγίανσης του ΟΣΕ. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών ψηφίζεται την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή και η κυβέρνηση θεωρεί ότι μετά την ολοκλήρωση και αυτής της διαδικασίας θα μπορεί να πείσει πως προχωρεί κανονικά το σχέδιο διαρθρωτικών αλλαγών και δημοσιονομικής εξυγίανσης. Εν αναμονή του νέου κύματος αντιδράσεων από την πλευρά των συνδικαλιστών του Οργανισμού, η κυβέρνηση, και ειδικότερα ο αρμόδιος υπουργός κ. Δ. Ρέππας, έχει ήδη οργανώσει τις γραμμές άμυνας, με βάση την τακτική που θεωρεί ότι ήταν αποδοτική ως τώρα.

Θα περιγράψει τους αντιδρώντες ως συντεχνία που απολαμβάνει ειδικά προνόμια, τα οποία ακυρώνουν πολλές από τις περικοπές που έχουν υποστεί άλλες ομάδες εργαζομένων. Η χρήση αστυνομικής βίας απορρίπτεται εκ προοιμίου ως επιλογή, καθώς κυριαρχεί η αντίληψη ότι έτσι θα ακυρωθεί η επικοινωνιακή στρατηγική.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk