Μηδενίζονται το έλλειμμα και η αξιοπιστία στη ΝΔ

ΣΕ ΑΧΙΛΛΕΙΟ πτέρνα της ΝΔ αποδεικνύονται οι εξαγγελίες του κ. Αντ. Σαμαρά για μηδενισμό του ελλείμματος στο τέλος του 2011, δηλαδήσε έναν χρόνο και τρεις μήνες! Τα όσα προτείνει η ΝΔ, ειδικά για το συγκεκριμένο θέμα,θεωρούνται από πολιτικούς και οικονομολόγους αφενός μεν ανέφικτα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα,αφετέρου δε επαναφέρουν στο προσκήνιο το διχαστικό για την αξιωματική αντιπολίτευση ζήτημα της στάσης απέναντι στο μνημόνιο. Η οικονομική πρόταση της ΝΔ- την οποία έχει κάνει σημαία ο κ. Σαμαράς- δέχεται πολλά πυρά, ακόμη και εκ των έσω της ΚΟ, αν και μέχρι στιγμής παρασκηνιακά. Επίσης σημείο έντονης τριβής παραμένει η πρόσφατη δήλωση του αντιπροέδρου κ. Δ. Αβραμόπουλου, ότι «η ΝΔ δεν είναι κατηγορηματικά απέναντι στο μνημόνιο» και «κάποιο μνημόνιο θα υπογράφαμε, αλλά όχι αυτό», μια άποψη η οποία έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τη θέση της Ρηγίλληςότι η χώρα θα μπορούσε να αποφύγει τη στήριξη της τρόικας.Και όλα αυτάενώ σταθερά ηγετικά στελέχη της ΝΔ δηλώνουν με ειλικρίνεια ότι το κόμμα τους, όταν γίνει κυβέρνηση, θα σεβαστεί πλήρως το μνημόνιο.

ΣΕ ΑΧΙΛΛΕΙΟ πτέρνα της ΝΔ αποδεικνύονται οι εξαγγελίες του κ. Αντ. Σαμαρά για μηδενισμό του ελλείμματος στο τέλος του 2011, δηλαδήσε έναν χρόνο και τρεις μήνες! Τα όσα προτείνει η ΝΔ, ειδικά για το συγκεκριμένο θέμα,θεωρούνται από πολιτικούς και οικονομολόγους αφενός μεν ανέφικτα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα,αφετέρου
δε επαναφέρουν στο προσκήνιο το διχαστικό για την αξιωματική αντιπολίτευση ζήτημα της στάσης απέναντι στο μνημόνιο. Η οικονομική πρόταση της ΝΔ- την οποία έχει κάνει σημαία ο κ. Σαμαράς- δέχεται πολλά πυρά, ακόμη και εκ των έσω της ΚΟ, αν και μέχρι στιγμής παρασκηνιακά. Επίσης σημείο έντονης τριβής παραμένει η πρόσφατη δήλωση του αντιπροέδρου κ. Δ. Αβραμόπουλου, ότι «η ΝΔ δεν
είναι κατηγορηματικά απέναντι στο μνημόνιο» και «κάποιο μνημόνιο θα υπογράφαμε, αλλά όχι αυτό», μια άποψη η οποία έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τη θέση της Ρηγίλληςότι η χώρα θα μπορούσε να αποφύγει τη στήριξη της τρόικας.Και όλα αυτάενώ σταθερά ηγετικά στελέχη της ΝΔ δηλώνουν με ειλικρίνεια ότι το κόμμα τους, όταν γίνει κυβέρνηση, θα σεβαστεί πλήρως το μνημόνιο.

O πρόεδρος της ΝΔ βάλλεται κυρίως για την επιμονή του ότι μπορεί να μηδενίσει το έλλειμμα ως το τέλος του 2011, μια εκτίμηση την οποία αδυνατούν ακόμη και «γαλάζιοι» βουλευτές να υπερασπιστούν. Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί είναι η δυσκολία υπεράσπισης της πρότασης της ΝΔ, ενώ δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν: «Οι περισσότεροι δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος μιας σύνθετης στη διατύπωση και δύσκολης στην εφαρμογή οικονομικής πολιτικής».

Η κυβέρνηση, διαπιστώνοντας ότι έχει προκύψει μείζον εσωτερικό ζήτημα στη ΝΔ, μιλά για υποτιθέμενη εναλλακτική πρόταση. Επίσης αναμένεται το επόμενο διάστημα να υψώσει τους τόνους αναδεικνύοντας τις ασάφειες, ενώ θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί και τις διαφορετικές απόψεις εντός ΝΔ. Παράλληλα ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Παπακωνσταντίνου προκαλεί ευθέως το οικονομικό επιτελείο της ΝΔ να παρουσιάσει το συγκεκριμένο μοντέλο ενώπιον των πολιτών, των αναλυτών και των οικονομολόγων, για να εξηγήσουν «πώς θα γίνει αυτό το μαγικό».

Ο χαρακτηρισμός «μαγικό σχέδιο» έχει ενοχλήσει τον κ. Σαμαρά, ο οποίος αντιλαμβανόμενος ότι το ΠαΣοΚ θα μιλά συνεχώς απαξιωτικά για την πρότασή του, επέλεξε να μιλήσει για τον… «Χάρι Πότερ» που βρίσκεται στην «πράσινη πολυκατοικία». Ακόμη και μετά τη δημόσια κριτική για την πρόταση της ΝΔ από την ανεξάρτητη βουλευτή κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και την επιστολή του ευρωβουλευτή κ. Θ. Σκυλακάκη (αποδόμησε την πρόταση της ΝΔ) τον οποίο διέγραψε, ο κ. Σαμαράς επιμένει ότι το σχέδιό του είναι ολοκληρωμένο και τεκμηριωμένο. Η κριτική τον ενοχλεί, καθώς τη θεωρεί άδικη και γι΄ αυτό χρησιμοποίησε τη φράση: «Η συμμαχία των “προθύμων”- κυβέρνηση, εξαπτέρυγα και παπαγαλάκιαπου μιλάνε για “μαγικό σχέδιο” της ΝΔ». Παρά την αντίδραση του κ. Σαμαρά και τη γραμμή της Ρηγίλλης να υποστηριχθεί η πρόταση, διαπιστώνεται η αδυναμία πολλών βουλευτών, και κυρίως κορυφαίων πρώην υπουργών, να υπερασπιστούν επαρκώς και πειστικά το επιχείρημα ότι το έλλειμμα θα μηδενιστεί ως το 2011. Ως εκ τούτου η ΝΔ έρχεται σε δύσκολη θέση, αν και στο επιτελείο του κ. Σαμαρά εμφανίζονται ικανοποιημένοι γιατί, όπως λένε, «το σημαντικό πλέον είναι ότι η πρότασή μας συζητείται, έστω και με αυτόν τον πόλεμο που δέχεται». Ο κ. Σαμαράς επιμένει ότι με το σχέδιο της ΝΔ θα επιτευχθεί αποκλιμάκωση του ελλείμματος και του χρέους ταχύτερα και με λιγότερες θυσίες, εμμένοντας ότι αυτό θα γίνει λόγω του μείγματος πολιτικής που προτείνει. Για την «πατρότητα» της εξαγγελίας περί μηδενισμού του ελλείμματος δεν υπάρχουν σαφείς πληροφορίες, αλλά ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας της ΝΔ κ. Ν. Μηταράκης είπε στο «Βήμα» πως ήταν μια συνολική εκτίμηση της «γαλάζιας» οικονομικής ομάδας και τονίζει: «Οι εκτιμήσεις μας είναι ποσοτικά μελετημένες και οικονομικά τεκμηριωμένες. Είναι αποτέλεσμα έρευνας και βαθύτερης επιστημονικής προσέγγισης».

Στην κριτική ότι υπάρχουν οι δεσμεύσεις του μνημονίου, από τη Ρηγίλλης διαφωνούν και, όπως επισημαίνει ο κ. Μηταράκης, «δεν εμποδίζει την ανάληψη μέτρων χαμηλού δημοσιονομικού κόστους ούτε περιορίζει σε κάποιο σημείο τη μείωση της σπατάλης του Δημοσίου». Επίσης αναφέρει ότι δεν εμποδίζει και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, μια εξέλιξη η οποία «θα ενισχύσει τις ταμειακές ροές και θα έχει άμεσα αποτελέσματα στη μείωση του χρέους» ενώ εκτιμά ότι με τα μέτρα της ΝΔ θα υπάρξει γρηγορότερα πλήρης πρόσβαση στις διεθνείς αγορές δανεισμού.

«Εχει ξαναγίνει» λένε στη Ρηγίλλης

Ο πρόεδρος της ΝΔ υποστηρίζει πως από το 13,6% που ήταν το συνολικό έλλειμμα του 2009, αν αφαιρεθεί το 3,7% της «δημιουργικής λογιστικής» του ΠαΣοΚ,το έλλειμμα πέφτει στο 9,9%.Από αυτό το 9,9%,το 3,2% είναι κυκλικό έλλειμμα,ενώ το 6,7% είναι διαρθρωτικό.Παράλληλα θεωρεί ότι τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που έχουν ληφθεί είναι επαρκή και με αυτά μπορεί να μειωθεί το διαρθρωτικό έλλειμμα (σχετίζεται με τις διαρθρωτικές μεταβολές της οικονομίας),ενώ με τα μέτρα τόνωσης της αγοράς θα μειώσει,όπως πιστεύει,το κυκλικό έλλειμμα (οφείλεται στον οικονομικό κύκλο).

Σύμφωνα με πληροφορίες,προ ημερών σε σύσκεψη που έγινε στη Ρηγίλλης ειπώθηκε ότι υπάρχει η ιστορική εμπειρία η οποία καταδεικνύει ότι δύο φορές από το 1985 ως σήμερα η Ελλάδα κατόρθωσε να μειώσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα το έλλειμμά της κατά δέκα και πλέον ποσοστιαίες μονάδες.Η πρώτη,όπως σημειώθηκε,ήταν το 1995-97 όταν το έλλειμμα μειώθηκε από 25% σε 14% και το 1990-92 όταν αντιστοίχως μειώθηκε κατά 10,1%.

Το τεκμήριο της τσαπατσουλιάς

Την ίδια ώρα που ο πρόεδρος της ΝΔ στο Ζάππειο έκανε λόγο για μηδενισμό του ελλείμματος σε δύο χρόνια, το Διάγραμμα 45 που είχε ετοιμάσει το κόμμα προέβλεπε ότι αυτό θα συμβεί το… 2013 Η κριτική των βουλευτών
Πολλοί «γαλάζιοι» βουλευτές θεωρούν ότι δεν είναι ρεαλιστικές οι προτάσεις του κ.Σαμαρά και ειδικά ότι σε έναν χρόνο και τρεις μήνες θα μηδενιστεί το έλλειμμα με το σχέδιο της ΝΔ. Αρκετοί αναρωτιούνται πού θα έβρισκε το ελληνικό κράτος χρήματα για μισθούς και συντάξεις αν δεν υπήρχε το μνημόνιο, ενώ κάποιοι άλλοι συμφωνούν με τον διαγραφέντα ευρωβουλευτή κ. Θ. Σκυλακάκη και τα αντεπιχειρήματά του στην πρόταση της ΝΔ.Στο παρασκήνιο οι επικρίσεις είναι έντονες, καθώς υπό τον φόβο των διαγραφών οι βουλευτές αποφεύγουν τις δημόσιες δηλώσεις, αλλά δεν διστάζουν να πουν σε ιδιωτικές συνομιλίες ότι η πρόταση της ΝΔ περιέχει υπεραισιόδοξους υπολογισμούς,όπως π.χ.για την εξασφάλιση 50 δισ.ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια μέσω της αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου. Μία από τις αντιφάσεις που αναφέρουν πρώην κορυφαίοι υπουργοί της ΝΔ είναι ότι το κόμμα τους προτείνει άλλο μείγμα πολιτικής ταυτόχρονα με τον σεβασμό στο μνημόνιο.«Πώς θα γίνει αυτό όταν το ίδιο το μνημόνιο έχει συγκεκριμένη οικονομική συνταγή» λένε ορισμένοι εξ αυτών.Αλλοι επισημαίνουν ότι κραυγαλέα αντίφαση αποτελεί το επιχείρημα της ΝΔ ότι το 2009 το έλλειμμα ήταν 9,9% του ΑΕΠ,παρά την εκτίμηση της Εurostat για 13,6%.

Ο ΛΟΓΟΓΡΑΦΟΣ ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ
«Στη Ρηγίλλης παρασύρονται από τα πάθη τους»

Ο κ. Θ. Σκυλακάκης, ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος

Αποφασισμένος να μην παραδώσει την έδρα στη ΝΔ εμφανίζεται ο ευρωβουλευτής κ. Θ. Σκυλακάκης, ο οποίος διαγράφηκε προ ημερών από τον κ. Αντ. Σαμαρά και επιμένει, συνομιλώντας με «Το Βήμα», ότι θα παραμείνει στην ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο. Ο κ. Σκυλακάκης, στενός φίλος της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, σχέση που δεν έκρυψε ποτέ, επέλεξε να δημοσιοποιήσει τη διαφορετική άποψη που έχει για την οικονομική πρόταση της ΝΔ.

Ο ευρωβουλευτής είναι ιδιαίτερα σκληρός με τη ΝΔ υποστηρίζοντας ότι «δεν λειτουργεί ως κόμμα» και επισημαίνει πως δεν μιλάνε οι βουλευτές, είτε υπό τον φόβο της διαγραφής είτε γιατί έχουν την προσδοκία της ανάδειξης. «Ο Σαμαράς κάνει σειρά λαθών» λέει ο κ. Σκυλακάκης και αναφέρει ότι η ΝΔ θα μπορούσε να ψηφίσει επί της αρχής το μνημόνιο και να καταψηφίσει διατάξεις. «Το πρώτο λάθος έγινε με τη στάση στο μνημόνιο. Το δεύτερο ήταν την 7η Ιουλίου, όταν παρουσιάστηκε η οικονομική πρόταση της ΝΔ. Είναι αστήρικτη και δεν εδράζεται πουθενά» λέει και συμπληρώνει: «Δυστυχώς η ΝΔ απομονώνεται από τον κόσμο της αγοράς».

Στη Ρηγίλλης θεωρούν δεδομένο ότι θα ακολουθήσει την κυρία Μπακογιάννη στο νέο κόμμα που ετοιμάζει. Ο ίδιος αποφεύγει τη συζήτηση για τα μελλούμενα. Ωστόσο δεν αρνείται τις πολύ στενές και φιλικές σχέσεις που έχει μαζί της και λέει: «Μου έδειξε εμπιστοσύνη και την εκτιμώ βαθύτατα».

Η εκτίμηση είναι αμοιβαία. Εξάλλου ο κ. Σκυλακάκης συνδέεται περίπου 23 χρόνια με την οικογένεια Μητσοτάκη. Ηταν 28 ετών, όταν τον Ιούνιο του 1987 συνάντησε για πρώτη φορά την κυρία Μπακογιάννη, περίοδο που συμμετείχε σε εκλογική επιτροπή της ΝΔ, έχοντας ως αντικείμενο τις δημοσκοπήσεις.

Ο άνθρωπος όμως που τον κάλεσε να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο ήταν πρώτα ο Παύλος Μπακογιάννης που είχε διαβάσει άρθρα του σε εφημερίδες της εποχής. Η σχέση του με τη ΝΔ ξεκίνησε από τα φοιτητικά του χρόνια, όταν ήταν υπεύθυνος φοιτητικού της ΔΑΠ στο Οικονομικό, ενώ είχε πάντοτε φιλελεύθερες απόψεις, συμμετέχοντας και στο Κέντρο Πολιτικής Ερευνας και Επικοινωνίας (ΚΠΠΕ), ένα από τα think tank της ΝΔ. Στη νίκη της ΝΔ τον Απρίλιο του 1990 ήταν ο άνθρωπος που με παρότρυνση του Τζανή Τζανετάκη ανακοίνωσε δημόσια μέσω της ΕΡΤ ότι η ΝΔ κέρδισε 150 έδρες. Στη συνέχεια γίνεται ο βασικός λογογράφος (1990-1993) του τότε πρωθυπουργού κ. Κ. Μητσοτάκη, ενώ υπήρξε και υπεύθυνος για τις δημοσκοπήσεις και είχε την ευθύνη της προεκλογικής εκστρατείας του 1993. Μάλιστα, όπως λέει, ήταν αυτός που έκανε το μοντάζ για το σποτάκι με την περίφημη φράση του Ανδρέα Παπανδρέου«Τσοβόλα, δώσ΄ τα όλα».

Το 1993 ιδρύει την εταιρεία CΙVΙΤΑS ΑΕ με τους κκ. Γ. Φλέσσα και Γ. Λεούση και το 1998 πουλάει τις μετοχές του. Συμμετέχει στην κίνηση «Ε21» με τον κ. Στ. Μάνο και τον ακολουθεί στο κόμμα των Φιλελευθέρων ως το 1999. Στη συνέχεια εντάσσεται και πάλι οργανωτικά στη ΝΔ και το 2000 διεκδίκησε την είσοδό του στη Βουλή ως υποψήφιος στη Β΄ Αθηνών. Η εκλογή της κυρίας Μπακογιάννη ως δημάρχου Αθηναίων τον φέρνει γενικό γραμματέα του δήμου. Στη συνέχεια την ακολουθεί στο υπουργείο Εξωτερικών, ως γενικός γραμματέας του υπουργείου, ενώ από το 2009 είναι ευρωβουλευτής.

Ο ΚΟΥΜΠΑΡΟΣ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ
«Δεν είμαι golden boy»

Ο κ. Ν. Μηταράκης, αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας της ΝΔ

Η σχέση του κ. Μηταράκη με τον κ. Σαμαρά χρονολογείται από τη δεκαετία του 1990 και η πρώτη συνάντηση έγινε σε ένα συνέδριο οικονομικής πολιτικής στην Αθήνα. Ο κ. Μηταράκης εκείνη την περίοδο σπούδαζε οικονομικά και όπως λέει μιλώντας στο «Βήμα» αντάλλαξαν κάποιες σκέψεις στο περιθώριο του συνεδρίου. Η επικοινωνία τους δεν σταμάτησε ποτέ και με τον χρόνο έγινε πιο τακτική και ουσιώδης, ειδικά την περίοδο που ο κ. Σαμαράς ήταν εκτός πολιτικής και διέθετε περισσότερο χρόνο. «Οι συζητήσεις μας και το κοινό μας ενδιαφέρον γύρω από οικονομικά θέματα και διεθνή ζητήματαέβαλαν γρήγορα τις βάσεις για τη δημιουργία μιας μακροχρόνιας φιλίας» αναφέρει ο κ. Μηταράκης. Η σχέση του με τον κ. Σαμαρά ενισχύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2009, όταν ο πρόεδρος της ΝΔ και η σύζυγός του Γεωργία τον πάντρεψαν. «Το προτείναμε εγώ και η σύζυγός μου και το δέχθηκαν με μεγάλη τους χαρά» σημείωσε.

Λόγω της πολυετούς παρουσίας του στη Μεγάλη Βρετανία (οικονομικός αναλυτής της Fidelity Ιnternational) δεν είχε στενές σχέσεις με την ελληνική πολιτική σκηνή και ως εκ τούτου με τη ΝΔ, αν και ήταν ενεργό μέλος της ελληνικής κοινότητας. Η καταγωγή του είναι από τη Χίο, μεγάλωσε και σπούδασε στην Αθήνα. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του και υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στο Πολεμικό Ναυτικό, συνέχισε τις σπουδές του στην Οξφόρδη. «Στη διάρκεια της διαμονής μου στην Αγγλίαγνωρίστηκα με τον κ.Χρήστο Σταϊκούρα και αναπτύξαμε φιλικές σχέσεις» λέει, δίνοντας και ένα μήνυμα ότι δεν υπάρχει πρόβλημα μεταξύ τους.

Ο κ. Μηταράκης αποκαλύπτει ότι η πρόταση για να είναι ο μόνος εξωκοινοβουλευτικός τομεάρχης έγινε τον Μάιο του 2010. «Εζησα 15 χρόνια στο εξωτερικό και παρακολούθησα την έντονα αρνητική δημοσιότητα τους τελευταίους μήνες.Τα σχόλια με πλήγωσαν ως Ελληνα, χαίρομαι που μου δίνεται τώρα η δυνατότητα να δουλέψω για την ανάκαμψη της χώρας» υποστηρίζει και μιλάει για τιμητική πρόταση.

Απορρίπτει τον χαρακτηρισμό «golden boy» και λέει ότι από την οικογένειά του διδάχθηκε την εργατικότητα και την προσήλωση στο καθήκον. «Στο Λονδίνο δούλεψα ως αναλυτής Διεθνών Αγορών. Παράλληλαάσκησα θητεία ως πρόεδρος των ελληνικών τραπεζών στη Μεγάλη Βρετανία» λέει και συνεχίζει: «Η δουλειά μου ήταν εξαιρετικά απαιτητική, αλλά αγωνίστηκα, διακρίθηκα και πέτυχα.Οσο διάστημα βρισκόμουν στο εξωτερικό, δεν έχασα ποτέ την επαφή μου με την Ελλάδα, τους φίλους μου και τους δικούς μου ανθρώπους».

Στην ερώτηση τι θα απαντούσε αν του έλεγαν χαριτολογώντας ότι «είναι ο Αλογοσκούφης του Σαμαρά», απαντά: «Καμία σχέση, είναι λάθος ο ισχυρισμός, εδώ μιλάμε για ένα σύνολο,μια καλά οργανωμένη ομάδα όπου την κύρια ευθύνη έχει ο πρόεδρος ως οικονομολόγος» . Υπεραμύνεται όμως του αγγλοσαξονικού τρόπου σκέψης και δράσης, εμμένοντας στις ανάγκες της κοινωνίας, αλλιώς δεν λειτουργεί η οικονομία. Επίσης υποστηρίζει ότι οι κεϊνσιανές αντιλήψεις στην Ελλάδα δεν θα συμβάλουν στην ουσιαστική αντιμετώπιση των πραγματικών προβλημάτων της οικονομίας, αφού θα ενισχυθεί ο κρατισμός, και μιλάει για τόνωση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και των ιδιωτικών επενδύσεων για να επιτευχθεί η ανάπτυξη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk