Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει και οι προσδοκίες που ελπίζει να δημιουργήσει ο πρώην Συνήγορος του Πολίτη

Καμίνης μόνος ψάχνει…

Μια ανεξάρτητη υποψηφιότητα, η οποία υποστηρίζεται από τρία κόμματα και διάφορες ομάδες πολιτών, αναζητεί τα πρόσωπα τα οποία θα στελεχώσουν έναν συνδυασμό και θα απαρτίσουν ένα αντιπροσωπευτικό ψηφοδέλτιο, ενώ προσπαθεί να καταρτίσει μια προγραμματική πρόταση για την αναβάθμιση της Αθήνας: αυτά είναι τα χαρακτηριστικά του σχήματος με επικεφαλής τον πρώην Συνήγορο του Πολίτη κ. Γ. Καμίνη, ο οποίος θα διεκδικήσει τη δημαρχία της Αθήνας στις εκλογές του Νοεμβρίου, επιδιώκοντας να συγκεράσει στοιχεία αντιφατικά και να προσελκύσει ψηφοφόρους από όλο το πολιτικό φάσμα.

Μια ανεξάρτητη υποψηφιότητα, η οποία υποστηρίζεται από τρία κόμματα και διάφορες ομάδες πολιτών, αναζητεί τα πρόσωπα τα οποία θα στελεχώσουν έναν συνδυασμό και θα απαρτίσουν ένα αντιπροσωπευτικό ψηφοδέλτιο, ενώ προσπαθεί να καταρτίσει μια προγραμματική πρόταση για την αναβάθμιση της Αθήνας: αυτά είναι τα χαρακτηριστικά του σχήματος με επικεφαλής τον πρώην Συνήγορο του Πολίτη κ. Γ. Καμίνη, ο οποίος θα διεκδικήσει τη δημαρχία της Αθήνας στις εκλογές του Νοεμβρίου, επιδιώκοντας να συγκεράσει στοιχεία αντιφατικά και να προσελκύσει ψηφοφόρους από όλο το πολιτικό φάσμα.

Ο κ. Καμίνης γνωρίζει ότι, προερχόμενος από τον χώρο της Κεντροαριστεράς, δεν μπορεί να κερδίσει τον Δήμο Αθηναίων αν δεν πείσει ψηφοφόρους της Κεντροδεξιάς. Μέχρι στιγμής πάντως έχει «μόνο» την επίσημη στήριξη του ΠαΣοΚ, της Δημοκρατικής Αριστεράς και των Οικολόγων.

Κυνηγώντας τους… «νοικοκυραίους»
Δεν κρύβει τη βασική αγωνία του: να κινητοποιηθούν το ΠαΣοΚ και οι μηχανισμοί του με τέτοιο τρόπο ώστε να θεωρείται εξασφαλισμένο ένα ποσοστό της τάξεως του 30% ως «προίκα» με την οποία θα μπορεί να θεωρεί ότι ξεκινάει. « Αν το ΠαΣοΚ κατορθώσει με κάποιο τρόπο να συσπειρώσει αυτό το ποσοστό και η Δημοκρατική Αριστερά μπορέσει να επιτύχει τη διείσδυση σε ομάδες πέρα από τα στενά όριά της, εγώ μπορώ να προσελκύσω τον κόσμο της “πεφωτισμένης Δεξιάς”,αυτούς που είναι διατεθειμένοι να υπερβούν δογματισμούς και στενά κομματικά όρια » λέει ο κ. Καμίνης. Γνωρίζει όμως την ίδια στιγμή ότι ακόμη και αν ΠαΣοΚ, Δημοκρατική Αριστερά και Οικολόγοι εξασφαλίσουν τα ανώτατα ποσοστά τους στον Δήμο Αθηναίων, δεν επαρκούν για το 50%+1. Συνεπώς, κρίσιμη είναι η προσέλκυση πολλών από τους λεγόμενους «νοικοκυραίους», τους θεωρούμενους συντηρητικούς ψηφοφόρους.

Για αυτές τις ομάδες ψηφοφόρων και για τους κατοίκους του κέντρου της Αθήνας το σημαντικότερο ζήτημα είναι οι μεταναστευτικοί πληθυσμοί και η ασφάλεια. Αυτή όμως είναι μια ατζέντα την οποία η Αριστερά αντιμετωπίζει ως «ξενοφοβική», «δεξιά», κ.λπ. Σε πολιτικό επίπεδο, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχει να επιλύσει είναι η πολυμορφία του σχήματος: από τη μια πλευρά βρίσκεται η ηγεμονική παρουσία του ΠαΣοΚ, το οποίο ως κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει τη γενικευμένη αντίδραση στα οικονομικά μέτρα και ταυτόχρονα επιθυμεί να εμφανιστεί ότι διεκδικεί με αξιώσεις τον Δήμο της Αθήνας, έπειτα από σχεδόν τρεις δεκαετίες. Εκεί εντοπίζεται ένα από τα μεγάλα αγκάθια: το «ορθόδοξο» ΠαΣοΚ εμφανίζεται δυσαρεστημένο από την επιλογή του κ. Καμίνη, όμως την ίδια στιγμή το κυβερνών κόμμα ευελπιστεί ότι μόνο έτσι μπορεί να επαναπροσεγγίσει ομάδες της Κεντροαριστεράς οι οποίες έχουν απομακρυνθεί λόγω της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής.

Από την άλλη βρίσκεται η φιλοδοξία της Δημοκρατικής Αριστεράς να εδραιώσει την παρουσία της, διεκδικώντας και τα «πνευματικά δικαιώματα» της υποψηφιότητας, καθώς η πρόταση προήλθε από τον κ. Φ.Κουβέλη. Ο τρίτος σχηματισμός που στηρίζει την υποψηφιότητα, οι Οικολόγοι, εμφανίζονται ως ένα σχήμα χωρίς σαφείς δομές, που καταθέτει ενδιαφέρουσες προτάσεις, οι οποίες όμως μπορεί να αποδειχθούν καταστρεπτικές με εκλογικούς όρους, όπως, π.χ., η επιβολή διοδίων για την είσοδο στην πόλη των Αθηνών.

Ο «πόλεμος» του κ. Κακλαμάνη

Ο κ. Χρ. Παπουτσής

Τη διαχείριση αυτού του συνονθυλεύματος καλείται να διεκπεραιώσει ο ίδιος ο υποψήφιος δήμαρχος της Αθήνας, ο οποίος την ίδια στιγμή έχει απέναντί του σε πολλές περιπτώσεις και τον αθέμιτο πόλεμο των υπαρκτών δομών, με επικεφαλής τον εν ενεργεία δήμαρχο κ. Ν.Κακλαμάνη. Οπως για παράδειγμα καταγγέλλουν συνεργάτες του κ. Καμίνη, ο δημοτικός ραδιοφωνικός σταθμός ως σήμερα έχει καλύψει ετεροβαρώς την προεκλογική εκστρατεία των δύο αντιπάλων.

Την ίδια στιγμή, το επιτελείο περί τον μέχρι πρότινος Συνήγορο του Πολίτη λέει ότι δεν σκοπεύει να καταρτίσει ένα πρόγραμμα με διακηρύξεις και εξαγγελίες. Σε τι ποντάρουν; Στο να κατορθώσουν να πείσουν ότι η σημερινή εικόνα παρακμής της Αθήνας δεν πρέπει να θεωρείται παγιωμένη και αναπόφευκτη και ότι οι πολίτες της πόλης θα πρέπει να δουν στο πρόσωπο του κ. Καμίνη την αναβίωση της προσδοκίας για την επίλυση των καθημερινών προβλημάτων, ξεκινώντας από την καθαριότητα και φθάνοντας στην ασφάλεια. Υπ΄ αυτή την έννοια, ο κ. Καμίνης φιλοδοξεί να μετατραπεί ο συνδυασμός του σε δημοτική παράταξη η οποία θα συνεχίσει να υπάρχει ακόμη κι αν χάσει τις εκλογές.

Η στάση του κ. Παπουτσή
Κρίσιμο ζήτημα για την τύχη της υποψηφιότητας Καμίνη είναι ο ρόλος που θα παίξουν οι βουλευτές του ΠαΣοΚ στην Α΄ Περιφέρεια της Αθήνας. Στην πρώτη δημόσια ομιλία του υποψηφίου δημάρχου στην κεντρική αγορά προ δεκαημέρου είχαν εμφανιστεί τρεις βουλευτές: η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου και οι κκ. Π.Οικονόμου και Ν.Αλευράς . Ειδικώς η κυρία Διαμαντοπούλου θεωρείται μία από τις πλέον δυνατές φωνές υποστήριξης του κ. Καμίνη, δεδομένου ότι διατηρεί ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με την ανανεωτική Αριστερά, τον κ. Κουβέλη και τον ίδιο τον υποψήφιο δήμαρχο. Σε ανάλογο μήκος κύματος κινείται και ο κ. Κ. Σκανδαλίδης.

Κατόπιν αυτών, ζητούμενο είναι το τι θα κάνει ο κ. Χρ.Παπουτσής , ο οποίος δεν έδειξε να ενθουσιάζεται με την επιλογή Καμίνη και κυρίως με το γεγονός ότι δεν είχε καν ζητηθεί η γνώμη του, ως βουλευτή της Α΄ εκλογικής Περιφέρειας Αθηνών.

Μεταξύ των κκ. Παπουτσή και Καμίνη εκκρεμεί ένα ραντεβού. Και όπως μεταφέρουν συνεργάτες του υποψηφίου δημάρχου, αυτό στο οποίο ελπίζουν δεν είναι η πολιτική στήριξη, αλλά οι ενέργειες του υπουργού Προστασίας του Πολίτη στο πεδίο των αρμοδιοτήτων του. « Το βασικότερο που θα μπορούσε να κάνει ως αρμόδιος υπουργόςείναι να μαζέψει την κατάσταση στον Αγ.Παντελεήμονα. Θα ήταν η μεγαλύτερη στήριξη που θα μπορούσε να προσφέρει ο Παπουτσής στον Καμίνη » ανέφερε χαρακτηριστικά ένας από τους συνεργάτες του υποψήφιου δημάρχου.

Ολοι οι άνθρωποι του υποψηφίου δημάρχου

Η κυρία Μαρία Καρακλιούμη, εκπρόσωπος Τύπου του ΠαΣοΚ, και o Θ. Μαργαρίτης, μετέχουν στην ομάδα υποστήριξης του κ. Καμίνη

Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα των προσώπων που θα μετέχουν στον συνδυασμό. Η λογική της επιστράτευσης celebrities φαίνεται ότι δεν έχει αποκλειστεί, αν και υπάρχουν φραγμοί: ο νόμος που περιορίζει τις εμφανίσεις στα ΜΜΕ και ο τρόπος εκλογής δημοτικών συμβούλων ανά δημοτικό διαμέρισμα. Οι ανακοινώσεις αναμένονται προς το τέλος της εβδομάδας και ως την τελευταία στιγμή θα αναζητείται τρόπος ώστε να συγκεραστούν επιθυμίες, φιλοδοξίες και διαγκωνισμοί μεταξύ υποψηφίων δημοτικών συμβούλων του ΠαΣοΚ, της Αριστεράς, των Οικολόγων και των ανένταχτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, από το συν δυασμό του κ. Σκανδαλίδη στις εκλογές του 2006 θα ενταχθούν στο νέο ψηφοδέλτιο οι κκ. Γ. Αναγνωστόπουλος και Π.Μπέης, ενώ από το χώρο της Αριστεράς θα είναι κατά πάσα πιθανότητα υποψήφιος ο κ. Φ. Προβατάς , ο οποίος συμμετέχει και στην ομάδα εθελοντών, κομματικών στελεχών και πολιτών που υποστηρίζουν την υποψηφιότητα Καμίνη.

Στους φίλους (πολιτικούς και προσωπικούς) οι οποίοι βοηθούν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τον κ. Καμίνη συγκαταλέγονται οι κκ. Δ. Χριστόπουλος καθηγητής στο Πάντειο και πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Κ. Παπαϊωάννου πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, Χ. Σιμόπουλος ειδικός επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη, Ι. Μπούτσελης υπεύθυνος για τα θέματα Τύπου και οι δημοσιογράφοι κκ. Τ. Καμπύλης , Αλ. Οικονόμου και Κ. Κάρης . Από το ΠαΣοΚ την υποστήριξη της υποψηφιότητας έχουν αναλάβει οι κυρίες Μαρία Καρακλιούμη και Μαρία Τοπάλη και ο κ. Π. Σφηκάκης , ενώ από τη Δημοκρατική Αριστερά οι κκ. Θ. Μαργαρίτης και Στ. Λιβαδάς. Από τους Οικολόγους, στην ομάδα υποστήριξης συμμετέχουν η κυρία Μελίτα Γκουρτσογιάννη και οι κκ. Τ. Κρομμύδας και Κ. Κατώπης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk