ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ Τετάρτη στις 2 μετά το μεσημέρι ο υπουργός Εσωτερικών και συντονιστής της κυβέρνησης κ. Ι. Ραγκούσης πέρασε το κατώφλι της Τράπεζας της Ελλάδος και ανέβηκε στον ξενώνα του ιδρύματος με την υπέροχη θέα της Ακρόπολης. Εκεί, στην επιβλητική αίθουσα με το ιστορικό βάρος και τα αριστουργήματα της νεοελληνικής
ζωγραφικής, τον περίμενε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας κ. Γ. Προβόπουλος για μια εφ΄ όλης της ύλης ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων.
Ο υπουργός Εσωτερικών, έχοντας απέναντί του τον εντυπωσιακό πίνακα του Κωνσταντίνου Βολονάκη με θέμα την αποβίβαση του Καραϊσκάκη στο Φάληρο, ίσως να ένιωθε άβολα. Ωστόσο ήθελε να μάθει από πρώτο χέρι τις επικρατούσες τάσεις στην οικονομία και βεβαίως ήθελε να γνωρίζει
τις επιφυλάξεις και τις ανησυχίες των εταίρων, αλλά και των ξένων εμπειρογνωμόνων, με τους οποίους ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επικοινωνεί σχεδόν καθημερινά. Τα νέα συντονιστικά καθήκοντα που του ανέθεσε ο κ. Πρωθυπουργός επιβάλλουν άλλη ενημέρωση και πιο συστηματική γνώση. Η εικόνα που έλαβε ήταν καλύτερη από τις προηγούμενες, πιο αισιόδοξη, αλλά και πιο απαιτητική μαζί.

O κ. Ραγκούσης ενημερώθηκε ότι οι ξένοι όντως αναγνωρίζουν το μέγεθος της προσαρμογής και την ένταση της ελληνικής προσπάθειας, γενικώς βλέπουν με θετικό μάτι την ελληνική υπόθεση, αλλά ταυτόχρονα διατηρούν επιφυλάξεις για την αδυναμία των φορολογικών αρχών να εισπράξουν τα έσοδα, και ιδιαίτερα εκείνα του ΦΠΑ. Επίσης ότι εκφράζουν ανησυχία για κρίσιμες περιοχές δαπανών, όπως αυτή του τομέα της Υγείας, που δεν έχουν ακόμη ελεγχθεί και ότι νιώθουν άβολα επειδή δεν έχουν επαρκή στατιστικά στοιχεία για την παρακολούθηση των οικονομικών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ορισμένων επιχορηγούμενων κρατικών οργανισμών. Και ακόμη επειδή το «μαξιλάρι» ή, καλύτερα, οι δυνατότητες περικοπής των επενδυτικών και των αμυντικών δαπανών δεν θεωρούνται ικανοποιητικές. Κατανόησε επίσης ότι είναι κρίσιμη η εφαρμογή της νέας ασφαλιστικής νομοθεσίας και επιπλέον ότι ο νέος προϋπολογισμός για το 2011 θα απαιτήσει πρόσθετη δημοσιονομική προσαρμογή σχεδόν δύο ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ. Και όλα αυτά σε ένα περιβάλλον μειωμένης οικονομικής δραστηριότητας και χρηματοδοτικών δυσχερειών. Η ύφεση έστω σε επίπεδα μεταξύ 1% και 1,5% θα διατηρηθεί και του χρόνου και οι κρουνοί του διεθνούς χρήματος θα παραμείνουν κλειστοί τουλάχιστον για τους πρώτους μήνες του έτους.

Δεν γνωρίζουμε με ποιες σκέψεις βγήκε από το μέγαρο της Τράπεζας Ελλάδος ο κ. Ραγκούσης, αλλά σίγουρα ένιωσε το βάρος της ευθύνης. Γνωρίζει πια ότι οι επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι και ότι η κυβέρνηση οφείλει να καταστρώσει σχέδιο συνεκτικό, ολοκληρωμένο και ικανό να καλύψει τις πολλές ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας.

Η χώρα είναι υποχρεωμένη το προσεχές διάστημα να διατηρήσει στο ακέραιο την προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής, να ικανοποιήσει τις προβλέψεις του μνημονίου για διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, ώστε να ξανακερδίσει πλήρως την εμπιστοσύνη των εταίρων και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και μαζί να αναλάβει διεθνείς προσπάθειες ικανές να επιτρέψουν την επανασύνδεση της ελληνικής οικονομίας με τις αγορές και με τα πολλά διαθέσιμα επενδυτικά κεφάλαια της αναδυόμενης Ασίας και της πλούσιας Αραβικής Χερσονήσου. Οπως λέει και ένας από τους εμπειρότερους της εγχώριας χρηματαγοράς, η Ελλάδα, πέραν των άλλων, οφείλει «να ξαναγίνει το ταχύτερο χρηματοδοτήσιμη και επενδύσιμη», αν θέλει να βρει εντός του 2011 τον δρόμο της εξόδου από την πολυσύνθετη κρίση.

Πολλοί πάντως συνδέουν τις φθινοπωρινές κινήσεις του κ. Παπανδρέου με τη συνθετότητα των επιδιώξεων και των στόχων της νέας περιόδου.

Ο ανασχηματισμός ήλθε να καλύψει τα προβλήματα συντονισμού και οργάνωσης του κυβερνητικού έργου και βεβαίως να διαμορφώσει περιβάλλον συνοχής, πειθαρχίας και ενιαίας δράσης σε μια εποχή αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στην οικονομία.

Η περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, οι δίκες-εξπρές, οι ρυθμίσεις των αυθαιρέτων, το κυνήγι του ΦΠΑ, η σύγκρουση με τους ιδιοκτήτες των φορτηγών, η απόπειρα εξυγίανσης του ΟΣΕ, οι παρεπόμενες δημοπρατήσεις των περιφερειακών αεροδρομίων, αλλά και το άνοιγμα μεταρρυθμιστικού κύματος στα πανεπιστήμια είναι ενταγμένα στην προσπάθεια μεταβολής των όρων διεξαγωγής του οικονομικού παιχνιδιού στη χώρα.

Ταυτόχρονα με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας επιδιώκεται το άνοιγμα των χρηματαγορών και η αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα.

Αντιστοίχως ο κ. Παπανδρέου με τη διεθνή κινητικότητά του επιδιώκει να καταστήσει και πάλι ελκυστική την Ελλάδα για τους διεθνείς επενδυτές. Ουσιαστικά παλεύει να ξαναβάλει τη χώρα στον διεθνή επενδυτικό χάρτη, ώστε να προσελκύσει μαζικά κεφάλαια και έτσι να προσφέρει αναπτυξιακή διέξοδο.

Η αναζήτηση λύσεων στα εθνικά θέματα υπηρετεί, οι συζητήσεις με την Τουρκία, το άνοιγμα στο Ισραήλ, ακόμη και το επιδιωκόμενο κλείσιμο του Μακεδονικού κινείται στην αυτή κατεύθυνση.

Θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει με σχετική ασφάλεια ότι η κυβέρνηση επιτέλους τείνει να αποκτήσει στρατηγικό σχέδιο, να διαμορφώσει έναν οργανωμένο και συντονισμένο κύκλο επιδιώξεων, που εκκινεί από την ανάγκη αντιμετώπισης του προβλήματος της οικονομίας και επεκτείνεται σε όλα τα πεδία.

Αν όντως συντονιστούν και δράσουν πειθαρχημένα οι κυβερνητικές δυνάμεις, σύντομα θα υπάρξει αποτέλεσμα και τότε όντως θα φανεί φως στο μακρύ τούνελ της κρίσης.