ΥΠΟ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ

Παράταση δύο εβδομάδων έδωσε το υπουργείο Οικονομικών στους συμβούλους Lazard, ΗSΒC και Deutsche Βank για να παραδώσουν την έκθεσή τους με προτάσεις αξιοποίησης της δημόσιας συμμετοχής στις τράπεζες αλλά και την αξιολόγηση της πρότασης της Τράπεζας Πειραιώς για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Αγροτική Τράπεζα, βάζοντας στην αναμονή του επενδυτές. Ετσι, η έκθεση των συμβούλων αναμένεται περί τις 10 Οκτωβρίου. Η παράδοση των προτάσεων θεωρείται «κλειδί» για τις εξελίξεις …

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΑΓΩΝΙΑΣ
Παράταση δύο εβδομάδων έδωσε το υπουργείο Οικονομικών στους συμβούλους Lazard, ΗSΒC και Deutsche Βank για να παραδώσουν την έκθεσή τους με προτάσεις αξιοποίησης της δημόσιας συμμετοχής στις τράπεζες αλλά και την αξιολόγηση της πρότασης της Τράπεζας Πειραιώς για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Αγροτική Τράπεζα, βάζοντας στην αναμονή του επενδυτές.

vvv
Ετσι, η έκθεση των συμβούλων αναμένεται περί τις 10 Οκτωβρίου. Η παράδοση των προτάσεων θεωρείται «κλειδί» για τις εξελίξεις στον κλάδο, καθώς το Δημόσιο θα ανοίξει τα χαρτιά του για το τι θα πράξει, κυρίως σχετικά με την Αγροτική και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, όπου η πρόταση της Πειραιώς για εξαγορά της δημόσιας συμμετοχής αντί 701 εκατ. ευρώ παραμένει ενεργή.

ΑΥΞΗΣΗ…

Δεύτερες σκέψεις προκαλεί στη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας το θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 1,8 δισ. ευρώ.

Η διοίκηση της τράπεζας σκέφτεται ότι θα μπορούσε να είχε ζητήσει από την αγορά 2 δισ. ευρώ και να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας του ομίλου.

vvv
Οπως όμως πληροφορείται η στήλη, η αρχική σκέψη ήταν για 1,5 δισ. ευρώ και την τελευταία στιγμή ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής κ. Απ. Ταμβακάκης έκανε «ρε λάνς» και ανέβασε το πόσον στα 1,8 δισ. ευρώ. Ετσι, υπό τις συνθήκες που ελήφθη η απόφαση μάλλον έπιασαν «ταβάνι», τώρα βεβαίως φαίνεται ότι υπήρχαν και άλλα περιθώρια. Στερνή μου γνώση…

… ΚΑΙ ΓΚΑΖΙΑ

Πάντως, το road show για την προώθηση της αύξησης συνεχίζεται. Την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή η ηγεσία της τράπεζας βρέθηκε στην Τουρκία όπου συναντήθηκε και με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της γείτονος για την πώληση του 20% της Finansbank, πρότζεκτ το οποίο πρόκειται να επισπευσθεί μετά την ολοκλήρωση της αύξησης με στόχο να τελειώσει στο πρώτο τρίμηνο του 2011.

vvv
Μετά την Τουρκία η διοίκηση της Εθνικής θα βρεθεί αύριο και μεθαύριο στο Λονδίνο όπου ο κ. Ταμβακάκης θα μιλήσει στο συνέδριο που διοργανώνει η Βank of Αmerica Μerrill Lynch στη βρετανική πρωτεύουσα για τους διευθύνοντες συμβούλους των τραπεζών.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ
Φαίνεται πως έχει ανοίξει ο ασκός του Αιόλου για τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή- που τον τελευταίο χρόνο «νομοθετεί» κιόλας. Προχθές έγινε γνωστό ότι στον «Καλλικράτη» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στις αρμοδιότητες με τις οποίες εξοπλίζονται οι νέες περιφερειακές διοικήσεις, ουδέν προβλέπεται σχετικά με την προστασία του καταναλωτή. vvv
Δηλαδή ποιοι μηχανισμοί ελέγχου θα υπάρχουν και πώς θα εφαρμόζεται η σχετική νομοθεσία. Ετσι, το βάρος για όλη τη χώρα πέφτει στους υπαλλήλους της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, οι οποίοι δεν ξεπερνούν τους πενήντα. Αν και αρμόδιες πηγές διαβεβαιώνουν πως το πρόβλημα διαπιστώθηκε και θα αντιμετωπιστεί σύντομα, ωστόσο και μόνο η παράλειψη προκαλεί εύλογα ερωτήματα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες