η ΑΙΧΜΕΣ

Ο δρόμος της Ιρλανδίας και το ΔΝΤ

Τον περασμένο Φεβρουάριο και Μάρτιο, όταν οι αγορές ξεπουλούσαν τα ελληνικά ομόλογα και τα spreads είχαν πάρει την ανιούσα, η κυβέρνηση, που μάλλον πιάστηκε εξαπήνης, κατήγγειλε τους πιστωτές της Ελλάδας για κερδοσκοπικά παιχνίδια που επέβαλαν στη χώρα ληστρικά επιτόκια. Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου απέφυγε να καλύψει τις δανειακές ανάγκες του κράτους με επιτόκια της τάξεως του 6,1% και 6,25% που του προσέφεραν οι επενδυτές στις δύο δημοπρασίες που έκανε το Ελληνικό Δημόσιο το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Τον περασμένο Φεβρουάριο και Μάρτιο, όταν οι αγορές ξεπουλούσαν τα ελληνικά ομόλογα και τα spreads είχαν πάρει την ανιούσα, η κυβέρνηση, που μάλλον πιάστηκε εξαπήνης, κατήγγειλε τους πιστωτές της Ελλάδας για κερδοσκοπικά παιχνίδια που επέβαλαν στη χώρα ληστρικά επιτόκια. Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου απέφυγε να καλύψει τις δανειακές ανάγκες του κράτους με επιτόκια της τάξεως του 6,1% και 6,25% που του προσέφεραν οι επενδυτές στις δύο δημοπρασίες που έκανε το Ελληνικό Δημόσιο το πρώτο τρίμηνο του έτους. Τότε ενώ το υπουργείο Οικονομικών ζητούσε συνολικά περί τα 15 δισ. ευρώ, οι επενδυτές προσέφεραν τριπλάσια και τετραπλάσια κεφάλαια θεωρώντας αποδοτική την υψηλή απόδοση των ελληνικών τίτλων. Εγκλωβισμένη όμως η κυβέρνηση στη ρητορική περί ληστρικών επιτοκίων, απέφυγε να καλύψει όλη τη ζήτηση.

Στη συνέχεια οι πιστωτές γύρισαν την πλάτη στη χώρα και το Δημόσιο, μη έχοντας άλλη επιλογή, κατέφυγε στη διεθνή βοήθεια που έφερε την τρόικα στη χώρα.

Ετσι φθάσαμε στο Πρόγραμμα Σταθεροποίησης- στο μνημόνιο- που επέβαλαν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η λύση αυτή μπορεί να οδήγησε στη μείωση μισθών και συντάξεων, στην αύξηση των έμμεσων φόρων και σε ύφεση, βάζει όμως σε τάξη τα δημόσια οικονομικά της χώρας και προωθεί διαρθρωτικές αλλαγές που για χρόνια εκκρεμούσαν, όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

Την περασμένη εβδομάδα τόσο η Ιρλανδία όσο και η Πορτογαλία, χώρες με υψηλά ελλείμματα και χρέος (ιδιωτικό και δημόσιο) πλήρωσαν επιτόκια πάνω από 6% για να δανειστούν για οκτώ και δέκα χρόνια. Η πορτογαλική και η ιρλανδική κυβέρνηση χωρίς κριτική έκαναν αποδεκτά τα επιτόκια που εμείς θεωρούσαμε ληστρικά, ακόμη και αν δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τα ποσά που ζητούσαν. Με τον τρόπο αυτόν αντιστέκονται στις πιέσεις της αγοράς, προσπαθώντας την ίδια στιγμή να βάλουν από μόνοι τους σε τάξη τα δημόσια οικονομικά τους.

Η διαφορά με τις χώρες αυτές βρίσκεται κυρίως στην ομοφωνία που υπάρχει μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Σε αντίθεση με την Ελλάδα, όπου η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι θα μηδενίσει το έλλειμμα σε έναν χρόνο, στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία η αντιπολίτευση ασκεί εποικοδομητική κριτική και στηρίζει την κυβέρνηση.

gpapai@dolnet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk