BHMAτοδότηs

Tην Τετάρτη και την Πέμπτη το βράδυ ο κ. Γ. Παπανδρέου ήταν καλεσμένος και παρευρέθη σε δεξιώσεις που παρέθεσε ο κ. Μπιλ Κλίντον και ο κ. Μπαράκ Ομπάμα αντίστοιχα σε ξένους ηγέτες που μετέβησαν στη Νέα Υόρκη για την 65η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. «Το παλεύεις δυνατά,πας καλά» είπε ο κ. Κλίντον στον Πρωθυπουργό αναφερόμενος στην ελληνική οικονομική περιπέτεια. Λίγο αργότερα ο κ. Παπανδρέου έπεσε πάνω στην κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου. Η Γιάννα συμμετείχε ως προσκεκλημένη στις εκδηλώσεις του Ιδρύματος Κλίντον (πρόκειται για σειρά εκδηλώσεων στο πλαίσιο της ετήσιας Clinton Ιnitiative).

Tην Τετάρτη και την Πέμπτη το βράδυ ο κ. Γ. Παπανδρέου ήταν καλεσμένος και παρευρέθη σε δεξιώσεις που παρέθεσε ο κ. Μπιλ Κλίντον και ο κ. Μπαράκ Ομπάμα αντίστοιχα σε ξένους ηγέτες που μετέβησαν στη Νέα Υόρκη για την 65η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

«Το παλεύεις δυνατά,πας καλά» είπε ο κ. Κλίντον στον Πρωθυπουργό αναφερόμενος στην ελληνική οικονομική περιπέτεια. Λίγο αργότερα ο κ. Παπανδρέου έπεσε πάνω στην κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου. Η Γιάννα συμμετείχε ως προσκεκλημένη στις εκδηλώσεις του Ιδρύματος Κλίντον (πρόκειται για σειρά εκδηλώσεων στο πλαίσιο της ετήσιας Clinton Ιnitiative). Ηταν λοιπόν δικαιωματικά καλεσμένη στη δεξίωση του πρώην προέδρου. Με τον Πρωθυπουργό είπαν τα τυπικά με τη γνωστή συμβατική εγκαρδιότητα.

***

«Χαιρετισμούς στη Μισέλ από την Αντα» είπε ο Πρωθυπουργός στον αμερικανό πρόεδρο στη δεξίωση της Πέμπτης. Σημειώνω ότι οι πρώτες κυρίες Αντα Παπανδρέου και Μισέλ Ομπάμα γνωρίστηκαν στο προηγούμενο ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον. Κατά τα άλλα, ο κ. Παπανδρέου άκουσε και από τον κ. Ομπάμα καλά λόγια για την προσπάθεια σταθεροποίησης της οικονομίας. Ο Πρωθυπουργός ανταπέδωσε με μια ανεπίσημη πρόσκληση του τύπου «ελάτε όποτε θέλετε στην Ελλάδα, είστε ευπρόσδεκτοι».

***

O αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ κ. Νότης Μηταράκης επεσήμανε ευγενικά σε συνεργάτη μου ότι η πρώτη συλλαβή του επωνύμου του γράφεται με «ήτα» και όχι με «ύψιλον». Και με «ύψιλον» όμως είναι σωστό, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς την επίδραση που μπορεί να έχουν στη μύτη του συμπαθούς Νότη όλα αυτά που υποστηρίζει δημοσίως για τον μηδενισμό του ελλείμματος.

***

Στην κυβέρνηση έχουν μάλλον αποφασίσει ότι η έξοδος από την κρίση προϋποθέτει μια σχεδόν μόνιμη ελληνική παρουσία στη Νέα Υόρκη. Μου λένε ότι μετά την επιστροφή της πρωθυπουργικής αποστολής μεταβαίνει στο «Μεγάλο Μήλο» ο κ. Λουκάς Παπαδήμος για να μεταδώσει το «Κατά Λουκάν Ευαγγέλιο της Αισιοδοξίας» για την Ελλάδα σε επενδυτές και κερδοσκόπους των ναών του χρήματος. Αμήν!

***

«Στην περαίωση δεν θα υπαχθούν 2.000 επιχειρήσεις που ξεπερνούν σε τζίρο τα 20 εκατομμύρια ευρώ» είπε ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου την Παρασκευή στη Βουλή. Τότε ένας συνεργάτης του κάτι του ψιθύρισε και ο υπουργός Οικονομικών διόρθωσε λέγοντας ότι ο αριθμός δεν είναι 2.000 αλλά 1.700. «Αυτό είναι φοβερό! Μέσα σε δευτερόλεπτα οι μεγάλες επιχειρήσεις μειώνονται κατά 300» φώναξε ο επικεφαλής τής ΚΟ της ΝΔ κ. Κ. Τασούλας. «Αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής σας, σε λίγη ώρα δεν θα υπάρχει καμία!».

O υπουργός Οικονομικών φυσικά έπιασε το αστείο. «Πάντα πνευματώδεις οι παρατηρήσεις σας» απάντησε χαμογελώντας. Ακόμη πιο πνευματώδης ήταν φυσικά η πρόβλεψη του κ. Τασούλα ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα μπορούσε να μηδενιστεί στις 31 Δεκεμβρίου 2011 στις 12 τα μεσάνυχτα. Προφανώς θα ήταν το δώρο του Αγιου Βασίλη στην κυβέρνηση της ΝΔ.

***

Επειδή η κρίση δεν αστειεύεται, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος αποφάσισε τον διπλασιασμό των συσσιτίων της Αρχιεπισκοπής. Σε συνεργασία με τον δήμαρχο Αθηναίων κ. Νικήτα Κακλαμάνη και τον νομάρχη Αθηνών κ. Ι. Σγουρό, ο Αρχιεπίσκοπος έδωσε εντολή να ξεκινήσει από αύριο η αύξηση των μερίδων από 5.000 σε 10.000. Το συσσίτιο θα προσφέρεται όχι μόνο στο Κέντρο Υποδοχής Αστέγων του Δήμου αλλά και σε 72 κέντρα ενοριακής αγάπης σε ολόκληρη την Αθήνα. Συγχαρητήρια για την απόφαση και καλή επιτυχία στην εφαρμογή της.

***

Με ποδοσφαιρικούς όρους παρουσίασε ο κ. Χ. Παμπούκης την υπογραφή μνημονίου επενδύσεων ύψους 5 δισ. δολαρίων με το Κατάρ. «Γκολ στο γάμα της εστίας» είπε ο υπουργός σε συνομιλητές του επειδή το συγκεκριμένο είδος γκολ είναι το πιο εντυπωσιακό. Ακόμη πιο εντυπωσιακό ασφαλώς θα ήταν να γίνουν κάποτε οι συγκεκριμένες επενδύσεις…

***

Πολλοί αναλυτές εκφράζουν απορία γιατί η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή έχει γίνει μια προσωποπαγής υπηρεσία που ακολουθεί την κυρία Λούκα Κατσέλη σε οποιοδήποτε υπουργείο αναλαμβάνει. Σημειώνω ότι η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή ανήκε παραδοσιακά στο υπουργείο Ανάπτυξης (μετέπειτα Οικονομίας και σήμερα Περιφερειακής Ανάπτυξης). Δηλαδή, αν η κυρία Κατσέλη αναλάβει υπουργός Εξωτερικών, η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή θα ενσωματωθεί στο ΥΠΕΞ;

Επειδή το έψαξα, η κυρία Κατσέλη επιμένει ότι δεν διεκδικεί τον τίτλο της «Αγίας Προστάτιδας του Καταναλωτή», ότι δεν ζήτησε τη Γραμματεία και ότι και στην ίδια έκανε εντύπωση η εξέλιξη. Υπάρχει όμως κάτι ακόμη καλύτερο: το γεγονός ότι η Γραμματεία Καταναλωτή μετακινήθηκε στο υπουργείο Εργασίας δεν σημαίνει ότι όλες οι σχετικές αρμοδιότητες θα ακολουθήσουν τη Γραμματεία στο Εργασίας. Μπορεί ορισμένες να παραμείνουν στο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Κανείς φυσικά δεν γνωρίζει ποιες. Για παράδειγμα, μου λένε ότι αγνοείται η τύχη του νομοσχεδίου για την επιβολή περιορισμών στις εισπρακτικές εταιρείες που τηλεφωνούν ασταμάτητα σε υπερχρεωμένους δανειολήπτες για να εισπράξουν τα δάνεια. Οι τράπεζες περιμένουν με αγωνία, δεδομένου ότι πολλές από τις απεχθείς αυτές εισπρακτικές είναι θυγατρικές τους!

***

Η πιο εντυπωσιακή συνάντηση του Πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη ήταν φυσικά με τον κ. Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ του Ιράν, ο οποίος είναι «κόκκινο πανί» για Ισραηλινούς και Αμερικανούς και γι΄ αυτό όλοι οι δυτικοί ηγέτες αποφεύγουν να τον συναντούν. Ο κ. Αχμαντινετζάντ ευχαρίστησε τον κ. Γ. Παπανδρέου για την πρωτοβουλία της συνάντησης και μίλησε με θαυμασμό για την Ελλάδα και τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Μου λένε ότι καταλυτικό ρόλο για τη συνάντηση Παπανδρέου- Αχμαντινετζάντ είχε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν κ. Μανουχέρ Μοτάκι, ο οποίος διατηρεί φιλική σχέση με τον κ. Παπανδρέου εδώ και χρόνια. Ηταν μάλιστα καλεσμένος το 2006 στο συνέδριο της Σύμης που είχε γίνει στη Σάμο. Σημειώνω πως, όταν είχε συλληφθεί στο Ιράν ο δημοσιογράφος κ. Ιάσων Αθανασιάδης, ο κ. Παπανδρέου είχε τηλεφωνήσει στον κ. Μοτάκι και ζήτησε την απελευθέρωσή του, όπως και την απελευθέρωση δύο ακόμη βρετανών κρατουμένων.

***

Καταχειροκροτήθηκε ο βασιλιάς του Μπουτάν Γίγκμε Κεσάρ Ναμγκιάλ Βανγκτσούκ στη σύνοδο του ΟΗΕ για τους Στόχους της Χιλιετίας την περασμένη εβδομάδα στην οποία συμμετείχε ο Πρωθυπουργός αλλά και ο ευρωβουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Κρίτων Αρσένης ως ένας από τους εκπροσώπους της ΕΕ. Ο λόγος για τον ενθουσιασμό; Ο βασιλιάς πρότεινε στους Στόχους της Χιλιετίας να προστεθεί η… ευτυχία, όπως ακριβώς γίνεται στη χώρα του.

Θυμίζω ότι το 1972 ο τότε βασιλιάς του βουδιστικού κρατιδίου του Μπουτάν είχε προτείνει, αντί να μετράμε την επιτυχία μέσω του πλούτου και του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ), να θεωρούμε δείκτη της την Ακαθάριστη Εθνική Ευτυχία. Ως σήμερα η πρότασή του δεν έχει υιοθετηθεί εκτός του Μπουτάν. Δεν θα απορήσω όμως αν στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο συζητηθεί το θέμα και ξεσπάσει σύρραξη ανάμεσα στην κυρία Λούκα Κατσέλη και στον κ. Χ.Παμπούκη για τον ορισμό της ευτυχίας.

***

Η Ελλάδα παράγει περισσότερους νόμους απ΄ όσους μπορεί να καταναλώσει. Ακριβώς γι΄ αυτό ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης σε συνεργασία με τον γενικό γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου κ. Σωτ. Λύτρα προχωρεί στην κατάρτιση του «νόμου των νόμων». Πρόκειται για ένα σχέδιο νόμου με το οποίο θεσπίζονται συγκεκριμένοι κανόνες και αρχές που θα διέπουν τη νομοθετική παραγωγή των υπουργείων. Η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία απαντά ασφαλώς σε μία ακόμη δέσμευση του μνημονίου (την «εκπόνηση σχεδίου δράσης για την εφαρμογή της καλής νομοθέτησης» ) και ταυτόχρονα δίνει περιεχόμενο στην πρόσφατη απόφαση για την ενίσχυση του υπουργού Εσωτερικών, αφού από τον Δεκέμβριο του 2010, όταν το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί από τη Βουλή, ο κ. Ραγκούσης (σε συνεργασία πάντοτε με τον κ. Λύτρα) θα ελέγχει το σύνολο του νομοθετικού έργου όλων ανεξαιρέτως των υπουργείων. Ο γενικός στόχος είναι η πάταξη της γιγάντωσης της γραφειοκρατίας εξαιτίας τής χωρίς όρια και σαφείς κανόνες παραγωγής νόμων. Από το 2011 κάθε πρόταση νόμου θα συνοδεύεται από «έκθεση επιπτώσεων», ενώ στο κάθε υπουργείο θα έχουν συσταθεί Μονάδες Ανάλυσης και Τεκμηρίωσης Πολιτικής που θα αναλάβουν την παρακολούθηση του νομοθετικού έργου με την πρόσθετη υποχρέωση να «δίνουν αναφορά» στο υπουργείο Εσωτερικών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk