η ΝΕΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Σχέδιο για επιστροφή στις αγορές το 2011

Το «στοίχημα» της επιστροφής στις αγορές παίζει ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου με τον προϋπολογισμό του 2011, ο οποίος θα είναι ακόμη πιο δύσκολος από τον εφετινό καθώς, παρά τα αυστηρά μέτρα λιτότητας, το πρόγραμμα σταθεροποίησης φθάνει πλέον στον «σκληρό πυρήνα» των δαπανών του Δημοσίου. Πλέον για να γίνουν οικονομίες απαιτούνται πολιτικές αποφάσεις. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, για το 2011 το βάρος θα δοθεί στη βελτίωση του κλίματος στην οικονομία προκειμένου να ανακοπεί η συρρίκνωσή της και να αποκατασταθεί η ομαλή ροή των φορολογικών εσόδων.

Το «στοίχημα» της επιστροφής στις αγορές παίζει ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου με τον προϋπολογισμό του 2011, ο οποίος θα είναι ακόμη πιο δύσκολος από τον εφετινό καθώς, παρά τα αυστηρά μέτρα λιτότητας, το πρόγραμμα σταθεροποίησης φθάνει πλέον στον «σκληρό πυρήνα» των δαπανών του Δημοσίου. Πλέον για να γίνουν οικονομίες απαιτούνται πολιτικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, για το 2011 το βάρος θα δοθεί στη βελτίωση του κλίματος στην οικονομία προκειμένου να ανακοπεί η συρρίκνωσή της και να αποκατασταθεί η ομαλή ροή των φορολογικών εσόδων.

Εφέτος η υστέρηση των εσόδων φθάνει στα 3,5 δισ. ευρώ βάσει προϋπολογισμού ή στα 2,2 δισ. ευρώ βάσει των αρχικών προβλέψεων του Προγράμματος ή στο 1,5 δισ. ευρώ βάσει του αναθεωρημένου Προγράμματος.

Αλλες πηγές
Για να επιτύχει το πρόγραμμα το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να συγκεντρώσει πόρους ύψους 55 δισ. ευρώ, αλλά να ενεργοποιήσει και άλλες πηγές εσόδων:

1 Τους κοινοτικούς πόρους (ΕΣΠΑ), που εφέτος θα ανέλθουν μόλις και μετά βίας στα 2,5-3 δισ. ευρώ.

2 Τις αποκρατικοποιήσεις, πολιτική από την οποία αναμένονται πόροι άνω των 2,5 δισ. ευρώ ετησίως.

Για όλο το διάστημα που θα καταβάλλεται αυτή η προσπάθεια οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού θα αυξάνονται καθώς οι ζημιές στις ΔΕΚΟ, με πρώτες τις συγκοινωνίες, θα ξεπεράσουν τα 3 δισ. ευρώ, ενώ τα χρέη στα νοσοκομεία συσσωρεύονται και πάλι. Η τρόικα ανακάλυψε μάλιστα και άλλα χρέη στον χώρο της Υγείας που δεν είχαν καταγραφεί. Το 2011 θα διατεθούν περίπου 2 δισ. ευρώ για εξόφληση παλαιών υποχρεώσεων. Το Δημόσιο χρωστάει άνω του 1 δισ. ευρώ μόνο στους γιατρούς που είναι συμβεβλημένοι με το Δημόσιο (ΟΠΑΔ).

Η μεγάλη όμως πληγή είναι οι καταπτώσεις εγγυήσεων του Δημοσίου για δάνεια που έχουν πάρει οι ΔΕΚΟ και δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν. Η τρόικα έχει απαιτήσει οι εγγυήσεις να καλύπτονται με μετρητά και όχι με νέο δανεισμό και πλέον να επιβαρύνουν το έλλειμμα και όχι το χρέος.

Σε αυτό το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον στο σχέδιο του προϋπολογισμού αποτυπώνονται οι στόχοι που συμφωνήθηκαν με την τρόικα στον τελευταίο έλεγχο, όπου εκτός των χρόνιων προβλημάτων διαπιστώθηκε η μεγάλη απόκλιση στα φορολογικά έσοδα του 2010 για τα οποία γίνεται προσπάθεια να καλυφθούν μέσω της περαίωσης.

Υστέρηση εσόδων

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η υστέρηση των εσόδων φθάνει στα 3,5 δισ. ευρώ στη βάση του προϋπολογισμού και περιορίζεται στο 1,5 δισ. ευρώ μετά την αναθεώρηση των στόχων από την τρόικα κατά τον προηγούμενο έλεγχο.

Ωστόσο το σχέδιο που έχει καταρτιστεί προβλέπει ότι εφέτος το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού θα πέσει πράγματι στο 8,1% του ΑΕΠ, ενώ για το 2011, αν όλα πάνε κατ΄ ευχήν, θα υποχωρήσει στο 6,9% του ΑΕΠ(!), γεγονός που θα αποτελέσει και τη μεγάλη έκπληξη αφού στο μνημόνιο ο στόχος είναι να συγκρατηθεί στο 7,5% του ΑΕΠ.

Η αύξηση του ΑΕΠ
Το μοναδικό ατού σε αυτή την προσπάθεια είναι η αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ (λόγω του υψηλού πληθωρισμού), το οποίο θα διαμορφωθεί πάνω από τα 237 δισ. ευρώ παρά την ύφεση. Για το 2011 η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει και στην ένταξη τμήματος έστω της παραοικονομίας στο εθνικό εισόδημα σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία. Ολα αυτά θα βελτιώσουν την εικόνα.

Αντιθέτως, το βάρος για την εξυπηρέτηση του χρέους μεγαλώνει καθώς μόνο για τόκους το Δημόσιο θα καταβάλει στους δανειστές του άνω των 13,5 δισ. ευρώ!

Το στοιχείο αυτό της μεγάλης επιβάρυνσης των δημοσίων οικονομικών από το υψηλό δημόσιο χρέος δίνει λαβή και στη φημολογία που επιμένει, παρά τις επίσημες διαψεύσεις, ότι η Ελλάδα θα ζητήσει επιμήκυνση του χρόνου εξυπηρέτησης του χρέους τουλάχιστον για το ποσό των 110 δισ. ευρώ που θα δανεισθεί από τον μηχανισμό στήριξης.

Η απάντηση σοβαρών κύκλων του υπουργείου Οικονομικών αλλά και των Βρυξελλών είναι η αυτονόητη: «Ασφαλώς, αν το πρόγραμμα αποτύχει, θα υπάρξει παράταση της οικονομικής στήριξης και του μνημονίου».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk