Μίσα Μάισκι «Ο οίκτος πουλάει περισσότερο από τον θαυμασμό»

«Γεννήθηκα στη Λετονία, σπούδασα στη Ρωσία, μετανάστευσα στο Ισραήλ. Ζω στο Βέλγιο,η σύζυγός μου είναι Ιταλίδα,τα τέσσερα παιδιά μου γεννήθηκαν σε διαφορετικά μέρη. Παίζω με ιταλικό βιολοντσέλο, γαλλικά δοξάρια και γερμανικές χορδές.Οδηγώ γιαπωνέζικο αυτοκίνητο,φοράω ελβετικό ρολόι και ινδικό φυλαχτό στο λαιμό και αισθάνομαι πατρίδα μου κάθε τόπο όπου οι άνθρωποι εκτιμούν και απολαμβάνουν την κλασική μουσική». Με τις παραπάνω φράσεις ο Μίσα Μάισκι αυτοπροσδιορίζεται ως πολίτης του κόσμου.

«Γεννήθηκα στη Λετονία, σπούδασα στη Ρωσία, μετανάστευσα στο Ισραήλ. Ζω στο Βέλγιο,η σύζυγός μου είναι Ιταλίδα,τα τέσσερα παιδιά μου γεννήθηκαν σε διαφορετικά μέρη. Παίζω με ιταλικό βιολοντσέλο, γαλλικά δοξάρια και γερμανικές χορδές.Οδηγώ γιαπωνέζικο αυτοκίνητο,φοράω ελβετικό ρολόι και ινδικό φυλαχτό στο λαιμό και αισθάνομαι πατρίδα μου κάθε τόπο όπου οι άνθρωποι εκτιμούν και απολαμβάνουν την κλασική μουσική».

Με τις παραπάνω φράσεις ο Μίσα Μάισκι αυτοπροσδιορίζεται ως πολίτης του κόσμου. Από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής η φωνή του 62χρονου διεθνούς φήμης βιολοντσελίστα- μαθητή του αείμνηστου Μστισλάβ Ροστροπόβιτς ακούγεται με ένταση και πάθος. Τον αναζήτησα στο σπίτι του στις Βρυξέλλες νωρίς το απόγευμα της περασμένης Τρίτης. Απάντησε ο ίδιος και προτού καλά καλά του κάνω την πρώτη ερώτηση εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για την επιστροφή του στην Ελλάδα, όπου έχει εμφανιστεί αρκετές φορές. «Τι καιρό κάνει εκεί;» με ρώτησε λίγο προτού ολοκληρώσουμε την κουβέντα μας. «Διαρκεί ακόμη το καλοκαίρι;Ελπίζω όταν έρθω στην Αθήνα να μπορέσω να απολαύσω τον υπέροχο ήλιο σας…».

– Εχετε επισκεφθεί επανειλημμένως την Ελλάδα.Υπάρχει κάποια ιδιαίτερη ανάμνηση που διατηρείτε από τη χώρα μας;

«Η αλήθεια είναι ότι έχω έρθει αρκετές φορές, και όμως όχι τόσες όσες πραγματικά θα ήθελα. Δεν θα πρωτοτυπήσω αν πω ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα την οποία αγαπώ πολύ για την ιστορία της, τις φυσικές ομορφιές της και τη ζεστασιά των ανθρώπων της. Ξέρω ότι αυτά ακούγονται κοινότοπα: κάθε καλλιτέχνης, προτού εμφανιστεί για πρώτη ή πολλοστή φορά σε μια χώρα και πρέπει να μιλήσει για αυτήν, προσπαθεί να πει κάτι καλό. Στην περίπτωση της Ελλάδας, βέβαια, δεν χρειάζεται κανείς να ψάξει πολύ. Υπάρχουν προφανείς λόγοι να την επισκεφθεί κανείς, εκτός από τους επαγγελματικούς…».

– Αυτή τη φορά όμως έρχεστε σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία για τη χώρα…

«Το γνωρίζω πολύ καλά. Βεβαίως η κρίση δεν έχει χτυπήσει αποκλειστικά την Ελλάδα- μιλάμε για μια εξέλιξη παγκόσμια. Ισως την επηρεάζει περισσότερο από άλλες χώρες, αλλά σε κάθε περίπτωση σε αυτή την ιστορία δεν είναι μόνη της. Ας είμα στε αισιόδοξοι και ας ελπίζουμε για το καλύτερο».

– Αλήθεια, εσείς ως πολίτης πού εντοπίζετε τα αίτια αυτής της παγκόσμιας κρίσης;

«Δύσκολο να απαντήσω. Εχω βεβαίως ορισμένες σκέψεις, αλλά δεν ξέρω αν νομιμοποιούμαι να τις εκφράσω δημοσίως. Μουσικός είμαι, για μουσική μπορώ να εκφέρω άποψη. Η οικονομική κρίση αισθάνομαι ότι είναι μια κατάσταση πολύ σύνθετη, την οποία οφείλουν να αναλύσουν οι ειδικοί. Από αυτούς περιμένουμε τις λύσεις. Δεν θα ήθελα να παρασυρθώ σε απλουστευτικές μεγαλοστομίες και να μιλήσω για κοινωνία υπερκατανάλωσης και κρίση αξιών, πράγματα δηλαδή που ακούω και διαβάζω καθημερινά χωρίς να τεκμηριώνονται».

– Μιλώντας για δυσκολίες,στη Ρωσία επιστρέφετε;

«Ασφαλώς. Τα τελευταία χρόνια έχω δώσει συναυλίες εκεί και μπορώ να σας πω ότι τις ευχαριστιέμαι ιδιαίτερα. Το κοινό στη Ρωσία είναι θαυμάσιο. Κάθε κλασική συναυλία είναι πραγματικό γεγονός. Ο κόσμος δεν έχει τη δυνατότητα να βλέπει πολλά πράγματα ή να αγοράζει δίσκους. Παρ΄ όλα όσα έχουν ακουστεί για τους ρώσους μεγιστάνες τα τελευταία χρόνια και την εικόνα που έχει καλλιεργηθεί, ο μέσος ρώσος πολίτης έχει περιορισμένες δυνατότητες. Και αυτό συμβάλλει στο να μην είναι κακομαθημένος. Δεν το συζητώ. Μου αρέσει να εμφανίζομαι στη Ρωσία είτε μόνος μου είτε με τα παιδιά μου».

– Μια που το ΄φερε η κουβέντα,το γεγονός ότι η κόρη σας και ο μεγαλύτερος γιος σας είναι επίσης επαγγελματίες μουσικοί πώς το αντιμετωπίζετε; «Ηταν το όνειρο της ζωής μου να βρεθώ μαζί τους στη σκηνή και όταν πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά κυριολεκτικά δεν μπορώ να σας περιγράψω την υπερηφάνεια και τη συγκίνησή μου. Η κόρη μου η Λίλι, η οποία θα με συνοδεύσει στο πιάνο στη συναυλία της Αθήνας, είναι σήμερα 23 ετών. Ο γιος μου ο Σάσα είναι 21 και συνεχίζει τις σπουδές του στο βιολί στη Βιέννη. Του χρόνου, νομίζω, θα μπορέσουμε να παίξουμε και πάλι και οι τρεις μαζί. Δεν ανήκω στους γονείς που αποτρέπουν τα παιδιά τους από το να ακολουθήσουν τα βήματά τους υπό τον φόβο των δυσκολιών τις οποίες αντιμετώπισαν οι ίδιοι. Εχω δύο ακόμη μικρούς γιους, έναν έξι ετών και έναν 15 μηνών, και πραγματικά εύχομαι να ασχοληθούν και αυτοί με τη μουσική. Αν όχι επαγγελματικά, τουλάχιστον να μάθουν να την εκτιμούν και να την απολαμβάνουν».

– Σήμερα είναι πιο εύκολο ή πιο δύσκολο για έναν νέο μουσικό να κάνει καριέρα σε αυτόν τον χώρο;

«Ποτέ δεν ήταν εύκολο. Πάντοτε ήταν συνάρτηση πολλών παραγόντων: ταλέντου, σκληρής δουλειάς, δύναμης χαρακτήρα, αντοχής, ακόμη και του να βρεθείς στην κατάλληλη θέση τη σωστή στιγμή. Παρ΄ όλα αυτά, το να μπορείς να κάνεις κάτι το οποίο λατρεύεις σε γεμίζει ψυχικά, σε ανταμείβει πάρα πολύ, ενώ παράλληλα το να ζεις από αυτό είναι υπέροχο. Γι΄ αυτό είμαι τόσο χαρούμενος που τα δύο μεγαλύτερα παιδιά μου ασχολήθηκαν με τη μουσική». – Η λέξη επιτυχία τι σημαίνει για εσάς; «Αυτό ακριβώς που σας είπα: το να μπορείς να ασχολείσαι με κάτι που σε γεμίζει, σου δίνει τόσο μεγάλη χαρά και ταυτόχρονα τα μέσα για να ζεις. Σε καιρούς κρίσης σαν τη σημερινή αισθάνομαι μάλιστα ότι έχει διπλή αξία».

«Κάποια στιγμή με συνέλαβαν»

Ο Μίσα Μάισκι με την κόρη του Λίλι,πιανίστρια,η οποία θα τον συνοδεύσει στην εμφάνισή του στην Αθήνα

– Οι περιπέτειες της ζωής σας πόσο σας επηρέασαν; « Ο ίδιος δεν θέλησα ποτέ να εστιάσω στα προσωπικά μου βιώματα, αν και προσφέρονταν για μιντιακή κατανάλωση… Γεννήθηκα στη Λετονία, τμήμα τότε της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ενωσης, αλλά σπούδασα στη Μόσχα και στην Αγία Πετρούπολη. Κατά τη διάρκεια του κομμουνιστικού καθεστώτος έζησα τραγικές στιγμές, τέτοιες που δεν μπορεί να συλλάβει ίσως η φαντασία. Λόγω του ότι η αδελφή μου είχε εγκαταλείψει τη χώρα, οι Αρχές θεωρούσαν ότι θα την ακολουθήσω. Μου έκαναν λοιπόν τη ζωή δύσκολη: μου ακύρωναν συναυλίες, δεν με άφηναν να εμφανιστώ στο εξωτερικό, ώσπου κάποια στιγμή με συνέλαβαν και με έστειλαν για ενάμιση χρόνο σε στρατόπεδο εργασίας όπου, αντί να εξασκούμαι στο βιολοντσέλο, δούλευα στα τσιμέντα. Αργότερα, για δύο μήνες, νοσηλεύτηκα σε ψυχιατρικό νοσοκομείο. Οταν τελικά βρέθηκα στη Δύση, ο μάνατζέρ μου θέλησε να υπερτονίσει τα στοιχεία αυτά του βιογραφικού μου. Εγώ τον απέτρεψα. Ηθελα να με κρίνουν για τη μουσική. Οσο βεβαίως ενδιαφέρει αυτό…».

– Αισθάνεστε το αντίθετο; «Ελπίζω να ενδιαφέρει. Αυτή η πεποίθηση, άλλωστε, σε συνδυασμό με την ανταλλαγή ενέργειας με τον κόσμο, δίνει δύναμη σε εμάς τους καλλιτέχνες να συνεχίσουμε. Από την άλλη, ξέρω πώς κινούνται τα ΜΜΕ. Πιθανώς ο οίκτος πουλάει περισσότερο από τον θαυμασμό… Παρ΄ ότι έχουν περάσει πολλά χρόνια, αισθάνομαι πως οι δυσάρεστες εμπειρίες μου στη Ρωσία ενδιαφέρουν ακόμη».

ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥ: Ο Μίσα Μάισκι θα εμφανιστεί στις 14 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών,στο πλαίσιο της σειράς «Μεγάλοι Ερμηνευτές».Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα Μπετόβεν, Σούμαν,Ντεμπυσί,Γρανά- δος,Αλμπένιθ, Ντε Φάλια.Στο πιάνο συνοδεύει η Λίλι Μάισκι. Πληροφορίεςεισιτήρια στο τηλ.210

7282.333.Χορηγός: Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
Σίβυλλα
Helios Kiosk