ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΤΡΙΝΑ

«Ο Δράκος». Ο σχολιαστής μου από τη Νέα Υόρκη μού λέει ότι στο καινούργιο βιβλίο του Φράνζεν «Freedom» (έχει γράψει ήδη η στήλη) οι δύο πρωταγωνιστές Γουόλτερ και Πάτι Μπέρκλουντ βλέπουν μαζί μια ταινία και την αναλύουν. Πρόκειται για την ταινία «Ο Δράκος» του Νίκου Κούνδουρου, με πρωταγωνιστή τον Ντίνο Ηλιόπουλο. Η Πάτι σε μια υπαρξιακή ανάλυση βλέπει τον Ηλιόπουλο ως τον άνθρωπο που οικειοποιείται το προσωπείο του Δράκου για να γίνει κάποιος, να αποκτήσει μια υπόσταση που δεν έχει, έστω και παράνομη.

«Ο Δράκος». Ο σχολιαστής μου από τη Νέα Υόρκη μού λέει ότι στο καινούργιο βιβλίο του Φράνζεν «Freedom» (έχει γράψει ήδη η στήλη) οι δύο πρωταγωνιστές Γουόλτερ και Πάτι Μπέρκλουντ βλέπουν μαζί μια ταινία και την αναλύουν. Πρόκειται για την ταινία «Ο Δράκος» του Νίκου Κούνδουρου, με πρωταγωνιστή τον Ντίνο Ηλιόπουλο. Η Πάτι σε μια υπαρξιακή ανάλυση βλέπει τον Ηλιόπουλο ως τον άνθρωπο που οικειοποιείται το προσωπείο του Δράκου για να γίνει κάποιος, να αποκτήσει μια υπόσταση που δεν έχει, έστω και παράνομη. Ο Γουόλτερ όμως βλέπει την ταινία ως ένα συμβολικό σχόλιο πάνω στην επίδραση της αμερικανικής πολιτικής στη μεταπολεμική Ελλάδα. v Ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις. v Στο μεταξύ η Οπρα Γουίνφρι τον κάλεσε στο δημοφιλές τηλεοπτικό της σόου, αν και εννέα χρόνια νωρίτερα είχε ακυρώσει την εμφάνισή του στο σόου διατυπώνοντας ενστάσεις για προηγούμενα έργα του.

Περιοδικά. Είναι γνωστόν ότι οι δύο συνιδρυτές-συνεκδότες του καλού περιοδικού «Αthens Review of Βooks» τα «σπάσανε» παρ΄ ότι γνωρίζονται εδώ και 30 χρόνια και υπήρξαν συνεργάτες για χρόνια στο «Αντί». Από αυτή τη διάσπαση τελικά ίσως βγουν ωφελημένοι οι αναγνώστες, καθώς θα προκύψουν δύο περιοδικά. v Το μεν «Αthens Review of Βooks» θα συνεχίσει με τον Μανόλη Βασιλάκη στη γνωστή γραμμή του, ο δε έτερος των πρώην συμβαλλομένων Ηλίας Κανέλλης προτίθεται να εκδώσει ένα νέο περιοδικό παίρνοντας μαζί του και μερικούς συνεργάτες από το παλαιό. v Ο τίτλος του (μάλλον) θα είναι «Βook Journal», θα έχει κάποιες διαφοροποιήσεις από το ΑRΒ καθώς θα είναι πιο δημοσιογραφικό και πιο «ανοικτό». Το πρώτο τεύχος του θα κυκλοφορήσει στις 8 Οκτωβρίου.

Παιδικές Βιβλιοθήκες. Και νέες επιστολές για τη φιλαναγνωσία.

Η αναγνώστρια της στήλης Κυριακή Κατραμάδου, υπεύθυνη της Παιδικής Βιβλιοθήκης Ξυλαγάνης Νομού Ροδόπης, με ένα θυμωμένο e-mail μού λέει «ποια φιλαναγνωσία και ολοήμερα σχολεία…», όταν υπάρχουν στην Ελλάδα περίπου 30 παιδικές και εφηβικές Βιβλιοθήκες που λειτουργούν με καινοτόμα προγράμματα εδώ και 25 χρόνια, με πολλά παιδιά που πηγαίνουν εκεί, αλλά είναι κλειστές από τον Μάρτιο του 2010 λόγω υποχρηματοδότησης. Αναρωτιέται εξάλλου τι κάνουν οι διανοούμενοι, γιατί δεν παρεμβαίνουν. v Μήπως όμως και εσείς, αγαπητοί/-ές βιβλιοθηκάριοι, πρέπει να ενημερώσετε πιο οργανωμένα τον Τύπο, το υπουργείο, τα κόμματα και όποιον άλλον νομίζετε;

jbasko@dolnet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Βιβλία
Σίβυλλα
Helios Kiosk