ιδέες

Δεν μπορεί να διαβάσει τους «Αδελφούς Καραμαζόφ» χωρίς να κλάψει ο Μισέλ Ουελμπέκ. Αλλωστε αυτό είναι που θαυμάζει πιο πολύ στη λογοτεχνία, την ικανότητά της να μας κάνει να κλαίμε. Βέβαια η λογοτεχνία του 19ου αιώνα έρχεται δεύτερη στις προτιμήσεις του. Κατ΄ εξοχήν επιλέγει την επιστημονική φαντασία, για να κάνει διάλειμμα από την πραγματικότητα. www.theparisreview.org Η κλασική επιστημονική φαντασία προσφέρει πάντως μεγάλη απόλαυση σε όλους, γράφει η Γουέντι Λέσερ στο περιοδικό …

ιδέες | tovima.gr

Δεν μπορεί να διαβάσει τους «Αδελφούς Καραμαζόφ» χωρίς να κλάψει ο Μισέλ Ουελμπέκ. Αλλωστε αυτό είναι που θαυμάζει πιο πολύ στη λογοτεχνία, την ικανότητά της να μας κάνει να κλαίμε.

Βέβαια η λογοτεχνία του 19ου αιώνα έρχεται δεύτερη στις προτιμήσεις του.

Κατ΄ εξοχήν επιλέγει την επιστημονική φαντασία, για να κάνει διάλειμμα από την πραγματικότητα.

www.theparisreview.org

Η κλασική επιστημονική φαντασία προσφέρει πάντως μεγάλη απόλαυση σε όλους, γράφει η Γουέντι Λέσερ στο περιοδικό «Τhe Τhreepenny Review», διότι «με την ιστορική εμπειρία που έχουμε αποκτήσει στο μεταξύ, είμαστε σε θέση να συγκρίνουμε τα ευφάνταστα που οραματίστηκαν εκείνοι οι συγγραφείς με όσα πραγματικά συνέβησαν. Και έτσι αισθανόμαστε λιγάκι σαν τους Αιώνιους στο “Τέλος της αιωνιότητας” του Ισαάκ Ασίμοφ: Στεκόμαστε έξω από τον χρόνο, με την εντύπωση ότι παρατηρούμε και ελέγχουμε όσους ζουν ακόμα μέση σε αυτόν».

www.threepennyreview.com

Κυρίως όμως η επιστημονική φαντασία λειτουργεί αφυπνιστικά, είναι η ερμηνεία του Μάρκο Ροθ στο περιοδικό «n+1».

«Συγγραφείς όπως ο Καζούο Ισιγκούρο όταν στρέφονται από το ιστορικό μυθιστόρημα στην επιστημονική φαντασία είναι σαν να λένε: “Το βασικό μας πρόβλημα θα παραμείνει και στο μέλλον το ίδιο: όταν νομίζουμε ότι τα έχουμε τακτοποιήσει όλα όμορφα και ωραία, τότε είναι που κλείνουμε τα μάτια στους κινδύνους που βρίσκονται ακριβώς μπροστά μας”».

http://nplusonemag.com

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Βιβλία
Σίβυλλα
Helios Kiosk