Greek studies

Η κρίση δημιουργεί την επικαιρότητα της Ελλάδας, μια επικαιρότητα που δεν περιορίζεται μόνο στα οικονομικά και στην επιτυχία ή όχι της ελληνικής οικονομίας να προσαρμοστεί στους κανόνες του μνημονίου. Απλώνεται και σε άλλους τομείς, ιδιαίτερα σε αυτούς που ονομάζονται δημιουργικοί. Θυμίζω ότι η μεγαλύτερη διεθνής συζήτηση για την ελληνική λογοτεχνία συμπίπτει με την περίοδο της χούντας, καθώς τότε το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για το τι συνέβαινε στην ημέτερη Ελλάδα ήταν πολύ αυξημένο.

Η κρίση δημιουργεί την επικαιρότητα της Ελλάδας, μια επικαιρότητα που δεν περιορίζεται μόνο στα οικονομικά και στην επιτυχία ή όχι της ελληνικής οικονομίας να προσαρμοστεί στους κανόνες του μνημονίου. Απλώνεται και σε άλλους τομείς, ιδιαίτερα σε αυτούς που ονομάζονται δημιουργικοί. Θυμίζω ότι η μεγαλύτερη διεθνής συζήτηση για την ελληνική λογοτεχνία συμπίπτει με την περίοδο της χούντας, καθώς τότε το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για το τι συνέβαινε στην ημέτερη Ελλάδα ήταν πολύ αυξημένο. Δεν θέλω να υποστηρίξω ότι πρέπει να βυθιζόμαστε σε κρίσεις για να τονώνεται η πολιτική της εθνικής εξωστρέφειας, αλλά τα πράγματα έτσι συμβαίνουν και στο κάτω-κάτω «ουδέν κακόν αμιγές καλού».

Στον διεθνή Τύπο ποτέ δεν έλειψαν, βέβαια, τα άρθρα, οι αναφορές και οι κριτικές παρουσιάσεις για βιβλία όπου το greek είναι συστατικό στοιχείο. Μόνο που τα περισσότερα έχουν σχέση με τον αρχαίο ελληνικό κόσμο, ο οποίος από πλευράς μελέτης, έρευνας και έκδοσης ανήκει περισσότερο στα μεγάλα ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια του αγγλοσαξονικού κόσμου, της Γαλλίας και της Γερμανίας. Είναι παράδοξο που οι ελληνικές σπουδές, τα λεγόμενα greek studies, δεν έγιναν ποτέ υπόθεση ελληνικών πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων, που θα έκαναν την Ελλάδα πόλο έλξης φοιτητών και επιστημόνων. Συζητούμε για την έρευνα και μεγαλοπιανόμαστε με ερευνητικά συμβούλια, που μέλη τους είναι διεθνείς σταρ της έρευνας, και εξακολουθούμε να αφήνουμε στην άκρη αυτό που πραγματικά θα μπορούσε να υλοποιηθεί αμέσως: ένα αγγλόφωνο πανεπιστήμιο και ερευνητικό κέντρο για ελληνικές σπουδές.

Παρ΄ όλα αυτά η κρίση βοηθάει και την κίνηση γύρω από ελληνικού ενδιαφέροντος πράγματα- και όχι μόνο αρχαίου ελληνικού. Συμβάλλουν σε αυτό και ορισμένοι ελληνιστές και δημόσιοι διανοούμενοι, όπως η Μary Βeard (τα «Βιβλία» είχαν φιλοξενήσει τον Αύγουστο μεγάλη συνέντευξή της), της οποίας το μπλογκ, με πλήθος ελληνικών θεμάτων, παρακολουθείται με φανατισμό από χιλιάδες χρήστες του Ιnternet. Ακόμη και γεγονότα του ληξιαρχείου, όπως ο πρόσφατος θάνατος του ελληνιστή Βernard Κnox (1914-2010), συμβάλλουν στη συζήτηση για τα ελληνικά και την κλασική. Θυμίζω ότι το σημαντικό, αν και μικρό στο δέμας, βιβλίο του Νοξ «Οι αρχαιότεροι νεκροί λευκοί ευρωπαίοι άνδρες και άλλες σκέψεις για την κλασική παιδεία» κυκλοφορεί μεταφρασμένο από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια. Ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία, όπως το CreeceΙnΡrint. com, διακινούν τίτλους ελληνικού ενδιαφέροντος που καλύπτουν ένα μεγάλο διαχρονικό φάσμα και ποικίλους τομείς, από την ιστορία ως τα ταξίδια και το φαγητό, και η «ελληνική εμπειρία» αποκτά πρωτίστως πολιτισμικές και πολιτιστικές διαστάσεις.

Είναι και τα γεγονότα. Γράψαμε ήδη για το συνέδριο του Ιδρύματος Ωνάση «Οι Διάλογοι των Αθηνών» που θα φέρει στην Αθήνα τον Νοέμβριο περί τους 60 κορυφαίους ερευνητές, καθηγητές κ.λπ. που έχουν, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, σχέση με τα ελληνικά. Στις 7 Οκτωβρίου η τελετή απονομής του Criticos Ρrize, που επιβραβεύει ένα αγγλόφωνο βιβλίο ελληνικού ενδιαφέροντος, θα γίνει για πρώτη φορά επί ελληνικού εδάφους, στη Γεννάδειο, αντί για το Λονδίνο όπου γινόταν ως τώρα. Ο βραβευμένος συγγραφέας είναι ο Αυστραλός Ντέιβιντ Μάλουφ, του οποίου το μυθιστόρημα «Ransom» είναι βασισμένο σε ένα επεισόδιο της Ιλιάδας. Για το γεγονός θα έρθει στην Αθήνα και ο συγγραφέας Κολμ Τόιμπιν.

nbak@dolnet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Βιβλία