Ρελάνς απεργιών κατά Σαρκοζί

ΠΑΡΙΣΙ Διπλό ραντεβού στον Νικολά Σαρκοζί έδωσαν χθες τα εργατικά συνδικάτα, τα οποία διοργανώνουν δύο νέες κινητοποιήσεις σε όλη τη Γαλλία στις 2 και τις 12 Οκτωβρίου, ημέρα της συζήτησης των μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό στη Γερουσία. Μόλις μία ημέρα μετά τις μαζικές διαδηλώσεις κατά της μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση, εκπρόσωποι έξι μεγάλων εργατικών συνομοσπονδιών προκήρυξαν νέο γύρο απεργιών και κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα.

ΠΑΡΙΣΙ Διπλό ραντεβού στον Νικολά Σαρκοζί έδωσαν χθες τα εργατικά συνδικάτα, τα οποία διοργανώνουν δύο νέες κινητοποιήσεις σε όλη τη Γαλλία στις 2 και τις 12 Οκτωβρίου, ημέρα της συζήτησης των μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό στη Γερουσία.

Μόλις μία ημέρα μετά τις μαζικές διαδηλώσεις κατά της μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση, εκπρόσωποι έξι μεγάλων εργατικών συνομοσπονδιών προκήρυξαν νέο γύρο απεργιών και κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα. «Οι οργανώσεις μας προειδοποιούν την κυβέρνηση για τις επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν αν αδιαφορήσει για αυτή τη βαθιά έκφραση οργής» δήλωσε ο Μπερνάρ Τιμπό, ηγέτης του ισχυρού συνδικάτου CGΤ.

Ολοι οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών συνομοσπονδιών χαρακτήρισαν «μεγάλη επιτυχία » την πανεθνική απεργία της 23ης Σεπτεμβρίου, επισημαίνοντας ότι οι διαδηλωτές έφθασαν τα 3 εκατομμύρια, την ώρα που η γαλλική αστυνομία εκτιμά ότι ήταν λιγότεροι από 1 εκατομμύριο.

Οι διαδηλωτές τάσσονται ενα ντίον της αύξησης του ελαχίστου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 62 από τα 60 έτη, σταδιακά ως το 2018, και εναντίον της πλήρους συνταξιοδότησης στα 67 από τα 65 έτη ως το 2023.

Η κυβέρνηση εμφανίστηκε και χθες ανυποχώρητη, διά στόματος του πρωθυπουργού. «Οχι, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν θα αποσύρουμε αυτό το σχέδιο μεταρρύθμισης, διότι είναι απαραίτητο και λογικό… Δεν θα αποσύρουμε την αύξηση της διάρκειας του χρόνου εργασίας, διότι αν το κάνουμε τότε το σύστημα της συνταξιοδότησής μας θα καταρρεύσει υπό το βάρος των ελλειμμάτων» είπε ο Φρανσουά Φιγιόν.

«Δηλώνω σθεναρά ότι θα φέρουμε σε πέρας αυτή τη μεταρρύθμιση, διότι αν επιθυμούμε να διατηρήσουμε την κοινωνική μας παράδοση, αν επιθυμούμε να διασφαλίσουμε το επίπεδο των συντάξεών μας, τότε δεν υπάρχει παρά ένας σοβαρός και υπεύθυνος τρόπος να δράσουμε:πρέπει να αυξήσουμε το όριο συνταξιοδότησης» τόνισε.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι με τα μέτρα αυτά θα εξοικονομήσει τουλάχιστον 70 εκατ. ευρώ, ενώ λέει ότι σχεδιάζει να εξοικονομήσει άλλα 100 δισ. ευρώ εντός τριών ετών με περικοπές στον δημόσιο τομέα.

Ο Νικολά Σαρκοζί έχει δηλώσει έτοιμος να προχωρήσει σε κάποιες οριακές παραχωρήσεις προς τους εργαζομένους, αλλά παραμένει αμετακίνητος στα κεντρικά σημεία της μεταρρύθμισης, όπως είναι η αύξηση των ορίων ηλικίας.

«Κάρλα, δεν είναι ώρα να βγάλεις νέο δίσκο!»

«Πώς κυκλοφορείς ένα CD εν μέσω μιας πολιτικής συντριβής; Πώς θα το εκλάβουν αυτό οι ψηφοφόροι; Η Γαλλία υποφέρει την ώρα που η Κυρία τραγουδά;». Το περιοδικό «Ρaris Μatch», το οποίο συχνά εκφράζει πιστά το «στρατόπεδο» Σαρκοζί, αποκάλυψε ότι η Κάρλα Μπρούνι αναγκάστηκε να αναβάλει την κυκλοφορία του νέου άλμπουμ τηςγια να μη συμπέσει με τις διαδηλώσεις εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων στους δρόμους των γαλλικών πόλεων. « Οι άνθρωποι του προέδρου κινητοποιήθηκαν για να σώσουν την πρώτη κυρία από κάτι που θα μπορούσε να θυμίσει τη Μαρία Αντουανέτα» γράφουν οι πάντοτε βιτριολικοί για τους Γάλλους «Τimes» του Λονδίνου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk