Πακτωλός αμοιβών σε πρώην επιτρόπους

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπερασπίστηκε χθες την πρακτική της να καταβάλλει επί τριετία νόμιμες αλλά «χρυσές» αποζημιώσεις δεκάδων χιλιάδων ευρώ ετησίως στους πρώην επιτρόπους της, ακόμη και όταν αυτοί έχουν βρει άλλες δουλειές. Τα ποσά αυτά, γνωστά και ως «μπόνους αποχαιρετισμού», υποτίθεται ότι είναι σχεδιασμένα για να βοηθήσουν τους πρώην επιτρόπους – όπως ο κ. Σταύρος Δήμας και άλλοι 16 πρώην συνάδελφοί του- οι οποίοι λαμβάνουν, νομίμως πάντοτε, πάνω από 98.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπερασπίστηκε χθες την πρακτική της να καταβάλλει επί τριετία νόμιμες αλλά «χρυσές» αποζημιώσεις δεκάδων χιλιάδων ευρώ ετησίως στους πρώην επιτρόπους της, ακόμη και όταν αυτοί έχουν βρει άλλες δουλειές.

Τα ποσά αυτά, γνωστά και ως «μπόνους αποχαιρετισμού», υποτίθεται ότι είναι σχεδιασμένα για να βοηθήσουν τους πρώην επιτρόπους – όπως ο κ. Σταύρος Δήμας και άλλοι 16 πρώην συνάδελφοί του- οι οποίοι λαμβάνουν, νομίμως πάντοτε, πάνω από 98.000 ευρώ ετησίως. Αυτό γίνεται, όπως εξηγούν πηγές της Επιτροπής, « για να σταθούν στα πόδια τους και να προστατευτούν από την ανάγκη άμεσης εξεύρεσης εργασίας».

Ανάμεσα σε αυτούς είναι ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Φράνκο Φρατίνι (πρώην επίτροπος Δικαιοσύνης), η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε (που ήταν αρμόδια για τον οικονομικό σχεδιασμό και τον προϋπολογισμό) και ο Τσαρλς Μακ Κρίβι, πρώην επίτροπος Ανταγωνισμού, που πλέον βρίσκεται στο διοικητικό συμβούλιο της αεροπορικής εταιρείας Ryanair, και του οποίου οι μηνιαίες αποδοχές από την Επιτροπή φτάνουν τις 11.000

ευρώ. Αλλοι γνωστοί αποδέκτες του «μπόνους αποχαιρετισμού» είναι ο Μάρκος Κυπριανού, ο Ζακ Μπαρό και ο πρώην «υπερυπουργός» της κυβέρνησης του Γκόρντον Μπράουν, Πίτερ Μάντελσον.

Στην πραγματικότητα οι πρώην επίτροποι εξακολουθούν να πληρώνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρ΄ όλο που στην πλειονότητά τους είτε έχουν βρει εργασία στον ιδιωτικό τομέα είτε κατέχουν ήδη κυβερνητικά αξιώματα στις χώρες καταγωγής τους. Αυτό γίνεται διότι η Επιτροπή αναλαμβάνει να συμπληρώσει τον νέο μισθό του επιτρόπου με όσα χρήματα λείπουν ώστε να φτάσει τις παλιές του απολαβές.

Οπως αποκάλυψε η γερμανική έκδοση των «Financial Τimes», τουλάχιστον 16 πρώην επίτροποι συνεχίζουν να λαμβάνουν μηνιαίες αποδοχές που κυμαίνονται μεταξύ του 40% και 55% του μισθού που λάμβαναν όσο υπηρετούσαν στην Επιτροπή. Μισθός που για τους επιτρόπους αγγίζει ακόμη και τα 20.000 ευρώ τον μήνα.

Μόνον τρεις «δικαιούχοι» πρώην επίτροποι δεν λαμβάνουν πλέον το «μπόνους», καθώς οι νέοι μισθοί τους ξεπερνούν τους παλιούς: η Μάργκοτ Βάλστρεμ, που προσελήφθη στον ΟΗΕ, η Μπενίτα Φερέρο-Βάλντνερ , που έγινε μέλος του ΔΣ της μεγάλης γερμανικής αντασφαλιστικής εταιρείας Μunich Re, και ο Γκύντερ Φερχόιγκεν, που έχει συστήσει δική του συμβουλευτική εταιρεία «λόμπι», με την επωνυμία Ευρωπαϊκή Εμπειρία- παραβιάζοντας κατάφωρα, σύμφωνα με πολιτικούς αντιπάλους του, τις αρχές δεοντολογίας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk