Οι έμποροι ζητούν φορολογική δικαιοσύνη

Χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή περαίωσης για τους συνεπείς φορολογουμένους και όσο το δυνατόν χαμηλότερη φορολογική επιβάρυνση προτείνει, μεταξύ άλλων, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) προς το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου η περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων να έχει αποτέλεσμα. Παράλληλα προτείνει ο τρόπος πληρωμής των δημιουργούμενων υποχρεώσεων να είναι τέτοιος, ώστε οι επιχειρήσεις να έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν, δεδομένου ότι, υπό τις σημερινές συνθήκες στην αγορά, η αναζήτηση διαθέσιμων ρευστών από μέρους των επιχειρήσεων είναι εκ προοιμίου απαγορευτική.

Χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή περαίωσης για τους συνεπείς φορολογουμένους και όσο το δυνατόν χαμηλότερη φορολογική επιβάρυνση προτείνει, μεταξύ άλλων, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) προς το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου η περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων να έχει αποτέλεσμα.

Παράλληλα προτείνει ο τρόπος πληρωμής των δημιουργούμενων υποχρεώσεων να είναι τέτοιος, ώστε οι επιχειρήσεις να έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν, δεδομένου ότι, υπό τις σημερινές συνθήκες στην αγορά, η αναζήτηση διαθέσιμων ρευστών από μέρους των επιχειρήσεων είναι εκ προοιμίου απαγορευτική.

Στο υπόμνημα της η ΕΣΕΕ σημειώνει ότι «οι παθογένειες του φορολογικού συστήματος δεν ξεπεράστηκαν. Δεν δόθηκαν ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα πολυπλοκότητας, κόστους χρόνου- χρήματος, γραφειοκρατίας και βελτίωσης της αποτελεσματικότητας του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Επίσης η ΕΣΕΕ προτείνει- σχετικά με το νομοσχέδιο για την τροποποίηση του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας- στις υπαγόμενες υποθέσεις να περιληφθούν όλες οι εκκρεμείς ως την 31.12.2009 χρήσεις, που δεν έχουν παραγραφεί, να γίνει δεκτή η υποβολή αρχικών και συμπληρωματικών δηλώσεων ως και την ημέρα ψήφισης του νόμου και να συμπεριληφθούν οι εκθέσεις και αντιπροσωπίες αυτοκινήτων με συντελεστή προοδευτικότητας ανάλογο με αυτόν των πρατηρίων υγρών καυσίμων και καπνού, ο οποίος θα πρέπει να μειωθεί από το 0,7% που προτείνεται.

Παράλληλα, ζητεί η ακίνητη περιουσία να φορολογείται ανεξάρτητα και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για εξαίρεση από τη ρύθμιση επιτηδευματιών- φυσικών προσώπων που υπάγονται σε Φορολόγηση Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Επιπλέον, η αναφορά μόνο σε επιτηδευματίες- φυσικά πρόσωπα και όχι σε επιχειρήσεις που υπάγονται σε ΦΜΑΠ, δημιουργεί δύο μέτρα και δύο σταθμά και, ως εκ τούτου, προτείνουμε την απάλειψη της συγκεκριμένης εξαίρεσης. Κατά το παρελθόν, οι επιχειρήσεις κλήθηκαν με τη διαδικασία της αυτοπεραίωσης να περαιώσουν οικονομικές χρήσεις με την υπόσχεση ότι αυτές θα «έκλειναν» οριστικά. Οι χρήσεις αυτές δεν είναι δυνατόν και δεν πρέπει να μπουν εκ νέου σε διαδικασία περαίωσης, αφού ουσιαστικά ήδη θεωρούνται οριστικά περαιωθείσες. Και να παραληφθεί ο όρος της χρονικής συνέχειας των υπαγόμενων χρήσεων, καθώς μπορεί να παρεμβάλλονται χρήσεις που έκλεισαν με αυτοπεραίωση.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk