ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ

Στρατηγικές μερισμάτων

Τα τελευταία χρόνια πολλοί επενδυτές εγκατέλειψαν τις μετοχές για να βρουν ασφαλές καταφύγιο στα (κρατικά) ομόλογα ή στους αποταμιευτικούς λογαριασμούς. Η συλλογιστική αυτή ήταν κατανοητή καθώς η πιστωτική κρίση οδήγησε στην κατακόρυφη πτώση των μετοχικών τιμών, ενώ τα κρατικά ομόλογα προσέφεραν μια ασφαλή εναλλακτική λύση. Εν τούτοις οι επενδυτές σε κρατικά ομόλογα πρόσφατα είδαν πτώση των αποδόσεών τους σε πρωτοφανή επίπεδα. Ως αποτέλεσμα της κρίσης, οι τράπεζες χρειάστηκαν μεγαλύτερα ποσά κεφαλαίου και κατάφεραν να προσελκύσουν πολλούς πελάτες, προσφέροντας υψηλά επιτόκια στους αποταμιευτικούς λογαριασμούς.

Τα τελευταία χρόνια πολλοί επενδυτές εγκατέλειψαν τις μετοχές για να βρουν ασφαλές καταφύγιο στα (κρατικά) ομόλογα ή στους αποταμιευτικούς λογαριασμούς. Η συλλογιστική αυτή ήταν κατανοητή καθώς η πιστωτική κρίση οδήγησε στην κατακόρυφη πτώση των μετοχικών τιμών, ενώ τα κρατικά ομόλογα προσέφεραν μια ασφαλή εναλλακτική λύση. Εν τούτοις οι επενδυτές σε κρατικά ομόλογα πρόσφατα είδαν πτώση των αποδόσεών τους σε πρωτοφανή επίπεδα.

Ως αποτέλεσμα της κρίσης, οι τράπεζες χρειάστηκαν μεγαλύτερα ποσά κεφαλαίου και κατάφεραν να προσελκύσουν πολλούς πελάτες, προσφέροντας υψηλά επιτόκια στους αποταμιευτικούς λογαριασμούς. Ωστόσο οι περισσότεροι λογαριασμοί ταμιευτηρίου (στο εξωτερικό) αυτή τη στιγμή προσφέρουν μετά βίας επιτόκιο 2%.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι επενδυτές που επιδιώκουν εισόδημα από τις επενδύσεις τους μπορούν να επιλέξουν μεταξύ κρατικών ή εταιρικών ομολόγων και μετοχών που διανέμουν μέρισμα. Η ανταμοιβή για την επένδυση σε κρατικά ομόλογα προς το παρόν είναι εξαιρετικά χαμηλή. Ακόμη και τα πιο ριψοκίνδυνα εταιρικά ομόλογα έχουν δει τα ασφάλιστρα κινδύνου τους να πέφτουν κατακόρυφα κατά τη διάρκεια των προηγούμενων 18 μηνών. Κατά συνέπεια, οι επιχειρήσεις που είναι γνωστές για τη διανομή υψηλού μερίσματος έρχονται ολοένα περισσότερο στο προσκήνιο. Πολλές επιχειρήσεις έχουν σταθερές εισροές χρήματος και μεγάλα ποσά χρηματικών διαθεσίμων στους ισολογισμούς τους, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πληρωμή μερίσματος, ενώ οι μερισματικές αποδόσεις εδώ και αρκετό καιρό έχουν υπερβεί τις αντίστοιχες των κρατικών ομολόγων, καθώς επίσης και τον μέσο όρο απόδοσης των εταιρικών ομολόγων. Σύμφωνα με τους αναλυτές της ΙΝG Ιnvestment Μanagement που προτείνουν ορισμένες στρατηγικές μερισμάτων, η καλύτερη επιλογή είναι να επενδύσει κανείς σε ένα ευρέως διαφοροποιημένο, διεθνές χαρτοφυλάκιο μετοχών που πληρώνουν μέρισμα. Οι επιχειρήσεις που πληρώνουν υψηλό μέρισμα συγκαταλέγονται παραδοσιακά στους αμυντικούς κλάδους, όπως οι τηλεπικοινωνίες, οι εταιρείες κοινής ωφελείας, οι φαρμακευτικές και τα καταναλωτικά είδη πρώτης ανάγκης. Αλλες επιχειρήσεις που αποφέρουν συστηματικά υψηλά μερίσματα είναι οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και οι εταιρείες real estate. Αυτοί οι κλάδοι υστέρησαν σε απόδοση κατά την περίοδο ανάκαμψης των μετοχών.

Στην παρούσα κατάσταση των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων στην αγορά χρήματος, των χαμηλών αποδόσεων των κρατικών ομολόγων και της σημαντικής πτώσης των αποδόσεων των εταιρικών ομολόγων, η αναζήτηση εισοδηματικών προσόδων θα επεκταθεί πέραν του τομέα σταθερού εισοδήματος, με αποτέλεσμα οι μετοχές που αποφέρουν υψηλά μερίσματα σε ένα περιβάλλον χαμηλών αποδόσεων να προσφέρουν πλέον μια ελκυστική επενδυτική πρόταση.

mantik@tovima.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk