γνωμη

Κόντρα στις μοιρολογίστρες

Η κρίση, όπως έχουμε γράψει και ξαναγράψει, είναι όντως εδώ, έχει εγκατασταθεί για τα καλά, από τα τέλη του 2008, στο σώμα της ελληνικής οικονομίας, πληγώνοντας το πλήθος των πολιτών. Ωστόσο δεν θα μείνει για πάντα, όπως οι μοιρολογίστρες της πολιτικής και του συντεχνιασμού προεξοφλούν. Η χώρα έχει ανάλογες εμπειρίες. Και άλλοτε βρέθηκε σε κατάσταση ύφεσης και στασιμοπληθωρισμού, αλλά δεν παραδόθηκε. Αντιθέτως άλλαξε, προχώρησε και είδε ημέρες ευημερίας και προκοπής.

Η κρίση, όπως έχουμε γράψει και ξαναγράψει, είναι όντως εδώ, έχει εγκατασταθεί για τα καλά, από τα τέλη του 2008, στο σώμα της ελληνικής οικονομίας, πληγώνοντας το πλήθος των πολιτών.

Ωστόσο δεν θα μείνει για πάντα, όπως οι μοιρολογίστρες της πολιτικής και του συντεχνιασμού προεξοφλούν.

Η χώρα έχει ανάλογες εμπειρίες. Και άλλοτε βρέθηκε σε κατάσταση ύφεσης και στασιμοπληθωρισμού, αλλά δεν παραδόθηκε.

Αντιθέτως άλλαξε, προχώρησε και είδε ημέρες ευημερίας και προκοπής. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και πάλι.

H απόλυτη καταστροφή και η χρεοκοπία δεν είναι νομοτελειακή, όπως ορισμένοι προβλέπουν και προπαγανδίζουν. Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας εύκολα μπορεί να αλλάξουν, αν υπάρξει πρόοδος και διαμορφωθεί περιβάλλον ευκαιριών.

Ηδη οι πολύ σκοτεινές προβλέψεις της προηγούμενης περιόδου δεν επιβεβαιώνονται.

Η ύφεση κατά τα φαινόμενα θα συγκρατηθεί στα επίπεδα του 3% και σε καμία περίπτωση δεν θα πιάσει το 4% ή το 5%, όπως ορισμένοι προέβλεπαν, ή καλύτερα προσδοκούσαν. Βάσει των νεότερων στοιχείων την επόμενη χρονιά τα ποσοστά της ύφεσης θα περιορισθούν μεταξύ 1% και 1,5% και εκτιμάται ότι στο δεύτερο εξάμηνο, από το τρίτο ή το αργότερο από το τέταρτο τρίμηνο, θα επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αν εν τω μεταξύ έχει εξασφαλισθεί, έστω εν μέρει, η πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στις διεθνείς χρηματαγορές, τα πράγματα θα είναι δυνατόν να βελτιωθούν πολύ ταχύτερα.

Hδη οι αγορές αρχίζουν να κλείνουν πονηρά το μάτι στην Ελλάδα, ενθαρρύνοντας τους πιο ριψοκίνδυνους επενδυτές που κυνηγούν ευκαιρίες.

Αν μάλιστα αναληφθούν συντονισμένες προσπάθειες για τις επενδύσεις και την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος, τα πράγματα όντως μπορεί να μεταβληθούν γρηγορότερα.

Ουσιαστικά ο κόσμος και οι επιχειρήσεις θα δοκιμασθούν στο προσεχές εξάμηνο. Οι μεγαλύτερες και οι σοβαρότερες συνέπειες της ύφεσης θα εμφανισθούν στους έξι μήνες που ακολουθούν. Στο διάστημα αυτό θα ολοκληρωθεί ο κύκλος της αναδιάρθρωσης και της μεγάλης υποχώρησης, κάτι που πάντα δημιουργεί προϋποθέσεις ανάκαμψης.

Με άλλα λόγια, χρειάζονται δυνάμεις και αντοχές ως την άνοιξη του 2011. Η κυβέρνηση, οι τράπεζες, οι επιχειρήσεις, τα συνδικάτα, οι πάντες οφείλουν να εξοπλισθούν γι΄ αυτό το εξάμηνο. Από εκεί και μετά λογικά τα πράγματα θα αρχίσουν να εξελίσσονται ομαλότερα.

akarakousis@dolnet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk