Παραφούσκωσε ο καφές

Η μεγαλύτερη κούρσα που έκαναν οι τιμές του καφέ την τελευταία πενταετία ενδέχεται να τερματίζεται κάπου εδώ καθώς η προοπτική μιας αναμφίβολης αύξησης της παραγωγής αναγκάζει τα hedge funds να περιορίζουν τα πονταρίσματα σε μια μελλοντική νέα αύξηση των τιμών του εμπορεύματος, κάτι που θα μειώσει ενδεχομένως τα κόστη για εταιρείες όπως η JΜ Smucker Co., η Κraft Foods Ιnc. και η Starbucks Corp. Ως τον Σεπτέμβριο του 2011 η παραγωγή του αράμπικα, που είναι η πιο διαδεδομένη ποικιλία καφέ παγκοσμίως, θα ξεπεράσει τη ζήτηση κατά 6,67 εκατ.

Παραφούσκωσε ο καφές | tovima.gr

Η μεγαλύτερη κούρσα που έκαναν οι τιμές του καφέ την τελευταία πενταετία ενδέχεται να τερματίζεται κάπου εδώ καθώς η προοπτική μιας αναμφίβολης αύξησης της παραγωγής αναγκάζει τα hedge funds να περιορίζουν τα πονταρίσματα σε μια μελλοντική νέα αύξηση των τιμών του εμπορεύματος, κάτι που θα μειώσει ενδεχομένως τα κόστη για εταιρείες όπως η JΜ Smucker Co., η Κraft Foods Ιnc. και η Starbucks Corp. Ως τον Σεπτέμβριο του 2011 η παραγωγή του αράμπικα, που είναι η πιο διαδεδομένη ποικιλία καφέ παγκοσμίως, θα ξεπεράσει τη ζήτηση κατά 6,67 εκατ. σάκους των 60 κιλών, σύμφωνα με τις ΑΒΝ ΑΜRΟ Βank και VΜ Group. Πρόκειται για ένα πλεόνασμα (αναμενόμενο βεβαίως) που θα είναι το μεγαλύτερο των τελευταίων εννέα ετών και περισσότερο από εξαπλάσιο του εφετινού.

Οι κερδοσκόποι, συμπεριλαμβανομένων των hedge funds, έχουν μειώσει τις long τοποθετήσεις τους στην προοπτική περαιτέρω ενίσχυσης της τιμής του καφέ κατά 8,4% τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες και συγκεκριμένα από τις 17 Αυγούστου. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία των αρχών που εποπτεύουν τις προθεσμιακές αγορές εμπορευμάτων. Οι αυξήσεις στις τιμές του καφέ συνέπεσαν με τις ανατιμήσεις των καυσίμων καθώς οι πλημμύρες στον Καναδά και η ξηρασία στη Ρωσία και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες κατέστρεψαν τεράστιες φυτείες. Διότι και οι τιμές των δημητριακών διπλασιάστηκαν από τον περασμένο Ιούνιο. Σε ό,τι αφορά τον καφέ, όμως, ελλείψεις στις αγορές ανάλογες με εκείνες των δημητριακών δεν παρατηρήθηκαν. Και δεν προβλέπονται. Οι ΑΒΝ ΑΜRΟ Βank και VΜ Group προεξοφλούν μιαν αύξηση κατά 7,4% της παραγωγής καφέ το επόμενο 12μηνο, που αναμένεται να φτάσει στα 86 εκατ. σακιά. Στο υψηλότερο επίπεδο, δηλαδή, από την περίοδο που έληξε τον Σεπτέμβριο του 2001.

Δ εν δικαιολογείται η αύξηση των τιμών του καφέ. Οσοι επιμένουν να ποντάρουν στον καφέ κινδυνεύουν να χάσουν πολλά, αφού οι τάσεις στην αγορά και τα θεμελιώδη δεδομένα που καθορίζουν τις τιμές του προϊόντος δεν είναι ευνοϊκά για την τιμή του» δήλωσε ο Κριστόφ Εϊμπλ, συνιδρυτής της εδρεύουσας στο Τσουγκ της Ελβετίας Τiberius Group που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία άνω των 2 δισ.

δολαρίων. Η τιμή της ποικιλίας αράμπικα έχει εκτιναχθεί κατά 50% υψηλότερα από τις 7 Ιουνίου στην αγορά εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης και στις 8 Σεπτεμβρίου έφθασε στα 1,9865 δολάρια- πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών- εν μέρει λόγω της φημολογίας ότι καταρρακτώδεις βροχές θα καταστρέψουν φυτείες στην Κολομβία, τη δεύτερη μετά τη Βραζιλία παραγωγό χώρα καφέ. Η κολομβιανή παραγωγή καφέ όμως αυξήθηκε κατά… 55% και έφθασε τα 615.000 σακιά τον Αύγουστο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής Ομοσπονδίας Καφεπαραγωγών Κολομβίας. Η μέση τιμή του καφέ το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, δηλαδή το διάστημα Οκτωβρίου- Δεκεμβρίου 2010, θα κυμανθεί στα 1,52 δολάρια το σακί. Θα είναι, δηλαδή, χαμηλότερη κατά 20% από τη σημερινή! Αυτό τουλάχιστον προβλέπουν επτά ειδικευμένοι στις αγορές εμπορευμάτων αναλυτές που μετείχαν σε έρευνα του Βloomberg. Βεβαίως οι εκτιμήσεις των κερδοσκόπων είναι ακόμη υψηλότερες. Αλλά και αυτές αναθεωρούνται και σιγά σιγά συγκλίνουν επί το μετριοπαθέστερον. Σύμφωνα με την Επιτροπή Εποπτείας της Προθεσμιακής Αγοράς Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, στις 17 Αυγούστου οι επενδυτές είχαν υπογράψει 44.505 συμβόλαια με σαφώς long τοποθετήσεις, προεξοφλώντας δηλαδή άνοδο των τιμών.

Π ρόκειται για αριθμό long συμβολαίων τριπλάσιο του μέσου όρου της τελευταίας πενταετίας, που αντιστοιχούσε σε 1,67 δισ.

σακιά καφέ. Μέσα σε τρεις μόνο εβδομάδες, στις 7 Σεπτεμβρίου συγκεκριμένα, ο αριθμός των συμβολαίων που προεξοφλούσαν άνοδο των τιμών του εμπορεύματος είχε περιοριστεί στα 40.757. Η τελευταία φορά που τα τζογαρίσματα στην άνοδο των τιμών μειώθηκαν τόσο δραστικά ήταν τον Μάρτιο του 2005. Τους επόμενους έξι μήνες που ακολούθησαν η τιμή της ποικιλίας αράμπικα υποχώρησε κατά 38% στην αγορά…

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk