Εκτός ταμπλό και η Vivartia

Υστερα από 20 χρόνια παρουσίας στο ελληνικό Χρηματιστήριο η Vivartia (πρώην Δέλτα), η οποία ανήκει σήμερα στον όμιλο της ΜΙG, δρομολογεί τις διαδικασίες για την έξοδό της από το ΧΑ. Στις 18 Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί έκτακτη γενική συνέλευση της Vivartia με μοναδικό θέμα της ημερήσιας διάταξης «τη διαγραφή των μετοχών της εταιρείας από το Χρηματιστήριο Αθηνών, σύμφωνα με το άρθρο 17 παρ. 5 του Ν. 3371/2005 και παροχή σχετικών εξουσιοδοτήσεων προς το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας».

Υστερα από 20 χρόνια παρουσίας στο ελληνικό Χρηματιστήριο η Vivartia (πρώην Δέλτα), η οποία ανήκει σήμερα στον όμιλο της ΜΙG, δρομολογεί τις διαδικασίες για την έξοδό της από το ΧΑ. Στις 18 Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί έκτακτη γενική συνέλευση της Vivartia με μοναδικό θέμα της ημερήσιας διάταξης «τη διαγραφή των μετοχών της εταιρείας από το Χρηματιστήριο Αθηνών, σύμφωνα με το άρθρο 17 παρ. 5

του Ν. 3371/2005 και παροχή σχετικών εξουσιοδοτήσεων προς το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας».

Η μετοχή της Vivartia είχε ενταχθεί στην κατηγορία χαμηλής διασποράς, αφού ο όμιλος της ΜΙG ελέγχει το 91% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Η απόφαση της διοίκησης της ΜΙG για απόσυρση της Vivartia είχε ληφθεί εδώ και καιρό καθώς η παρουσία στο ΧΑ δεν προσέδιδε υπεραξία στην εταιρεία, αλλά μόνο αυξημένα κόστη. Μάλιστα, οι επιβαρύνσεις αυτές θα αυξηθούν, καθώς η διοίκηση του ΧΑ θα εντάξει τις εταιρείες που δεν βελτιώνουν τη διασπορά τους στην κατηγορία εβδομαδιαίας ωριαίας διαπραγμάτευσης με υψηλότερες χρεώσεις από τις τωρινές.

Ηδη η ΜΙG είχε προετοιμάσει το έδαφος, αφού στον ισολογισμό του εξαμήνου του 2010 είχε προχωρήσει στην αναπροσαρμογή της αξίας στοιχείων του ενεργητικού λόγω της κακής κατάστασης και των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας, με αποτέλεσμα να εγγράψει ζημιές 132,6 εκατ. ευρώ. Ουσιαστικά δηλαδή απομείωνε την αξία κτήσης των θυγατρικών της, μεταξύ αυτών και της Vivartia. Ετσι, η επικείμενη διαγραφή της εταιρείας από το ΧΑ δεν θα επηρεάσει την αποτίμηση της ΜΙG, αφού ήδη στα βιβλία του ομίλου η Vivartia αποτιμάται σε χαμηλότερη τιμή σε σχέση με την τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή. Είναι ενδεικτικό ότι η χρηματιστηριακή αξία της Vivartia δεν είχε σημειώσει μεγάλη πτώση, λόγω της πολύ χαμηλής διασποράς, και κυμαίνεται γύρω στα 900 εκατ. ευρώ, ενώ η χρηματιστηριακή αξία της μητρικής ΜΙG έχει υποχωρήσει στα 630 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία εξόδου της Vivartia θα προβλέπει δημόσια πρόταση από την ΜΙG για τη συγκέντρωση του 100% των μετοχών, που δεν θα υπόκειται όμως στους συνήθεις περιορισμούς των δημόσιων προσφορών σχετικά με το τίμημα (π.χ. μέση τιμή εξαμήνου), αλλά το προσφερόμενο τίμημα θα είναι κοντά στη λογιστική αξία της Vivartia.

Η ΜΙG απέκτησε το καλοκαίρι του 2007 τη Vivartia από τον κ. Δ. Δασκαλόπουλο και τον κ. Σπ. Θεοδωρόπουλο. Σήμερα, μετά την πώληση της Chipita, η Vivartia λειτουργεί ως εταιρεία συμμετοχών και ελέγχει τρεις εταιρείες-κλάδους: γαλακτοκομικά προϊόντα με το σήμα Δέλτα, κατεψυγμένα προϊόντα με το σήμα Μπαρμπα-Στάθης και τον κλάδο εστίασης με ναυαρχίδα τα Goody΄s.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk