Οι «απάτες» του Στέλιου Μάινα

«Εγώ είμαι ένας ερασιτέχνης της γραφής» λέει ο Στέλιος Μάινας – και ας κυκλοφόρησε, μόλις, το πρώτο του βιβλίο. Ακούει στον τίτλο «Τα φαινόμενα απατούν» και περιέχει μικρές ιστορίες. Η πρώτη ύλη γι΄ αυτό το βιβλίο με το έντονο κόκκινο εξώφυλλο στάθηκαν τα κείμενα που έγραψε στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το περιοδικό «Ηomme» της εφημερίδας «Ημερησία», καθώς και κάποιες σκέψεις που εξωτερίκευε σε ραδιοφωνικές εκπομπές του. Η αρχή έγινε γύρω στο 2004. Εκτοτε ο ηθοποιός συνδέθηκε με το γράψιμο, του έγινε μια σταθερή συνήθεια.

«Εγώ είμαι ένας ερασιτέχνης της γραφής» λέει ο Στέλιος Μάινας – και ας κυκλοφόρησε, μόλις, το πρώτο του βιβλίο. Ακούει στον τίτλο «Τα φαινόμενα απατούν» και περιέχει μικρές ιστορίες. Η πρώτη ύλη γι΄ αυτό το βιβλίο με το έντονο κόκκινο εξώφυλλο στάθηκαν τα κείμενα που έγραψε στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το περιοδικό «Ηomme» της εφημερίδας «Ημερησία», καθώς και κάποιες σκέψεις που εξωτερίκευε σε ραδιοφωνικές εκπομπές του. Η αρχή έγινε γύρω στο 2004. Εκτοτε ο ηθοποιός συνδέθηκε με το γράψιμο, του έγινε μια σταθερή συνήθεια. Παράλληλα έγραφε χωρίς να δημοσιεύει, οπότε όταν θέλησε να μαζέψει όλο το υλικό του, συνειδητοποίησε ότι… γέμιζε το πρώτο του βιβλίο.

«Οταν μου προτάθηκε να γράψω χρονογράφημα,συνειδητοποίησα ότι το είδος αυτό δεν μου πάει.Αντιθέτως, άρχισα να γράφω τις δικές μου μικρές ιστορίες,με το δικό μου στυλ και τις δικές μου απόψεις.Ολες, τελικά,έχουν ένα ενιαίο ύφος,που αντικατοπτρίζει την προσωπικότητά μου. Τα κείμενα δεν έχουν επίκαιρο χαρακτήρα και στέκονται από μόνα τους, είναι αυτάρκη. Θα μπορούσα να τα χαρακτηρίσω ακόμη και σπαράγματα ημερολογίου» .

Γι΄ αυτό και συνεχίζει να γράφει- όχι όμως θεατρικό έργο, το οποίο θεωρεί εξαιρετικά δύσκολο είδος. «Στα κείμενά μου πιάνομαι από ένα περιστατικό της καθημερινότητας,καθώς και από καθαρά βιωματικά μου ερεθίσματα, αλλά στο τέλος όλα τα παραλλάσσω.Μόνο εγώ μπορώ να αναγνωρίσω τα πρόσωπα στα οποία αναφέρομαι, κανείς άλλος» προσθέτει. «Η επέτειος δεν θα έρθει απόψε», «Ενας κλόουν στο Διάστημα», «Με λένε Ταμάρα» είναι μερικοί από τους τίτλους των 40 ιστοριών του- ανάμεσά τους και αυτή που δίνει τον τίτλο στο βιβλίο. Με τον Ντοστογέφσκι «μονίμως στην τσάντα» του ο Στέλιος Μάινας νιώθει ασφάλεια και σιγουριά: «Είναι τόσο μεγάλος,τόσο intime συγγραφέας,μιλάει στο θυμικό σου,στα μύχια της ψυχής σου». Παράλληλα διαβάζει σύγχρονη παγκόσμια λογοτεχνία, όπως «Το νορβηγικό δάσος» του Μουρακάμι και τον «Αγγελο της πείνας» της Χέρτα Μίλερ, αλλά και έλληνες λογοτέχνες: Ηλία Παπαδημητρακόπουλο, Ηλία Πετρόπουλο , Ανδρέα Μήτσου. «Στα δικά μας βρίσκω αναγνωρίσιμα υλικά» εξηγεί.

Ανάμεσα στα γυρίσματα για τη σειρά «Το νησί», που ξεκίνησαν πέρυσι τον Δεκέμβριο και θα ολοκληρωθούν στο τέλος του έτους, ο Στέλιος Μάινας βρήκε τον χρόνο για τα «Φαινόμενά» του. Στη συνέχεια τον περιμένει μια ενδιαφέρουσα ταινία σε σκηνοθεσία του Γιώργου Τσεμπερόπουλου σε σενάριο του Γιάννη Τσίρου («Ο εχθρός μου») με θέμα-ερώτημα: «Ποιος τελικά είναι ο εχθρός μας;».

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
η Στέλιος Μάινας, «Τα φαινόμενα απατούν» η Εκδόσεις Καστανιώτη η 145 σελίδες

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
Σίβυλλα
Helios Kiosk