Οργή από ΗΠΑ και ΕΕ για το «παραλήρημα» Αχμαντινετζάντ στο βήμα του ΟΗΕ

Παραληρηματικές χαρακτηρίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες τις δηλώσεις του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ για την 11η Σεπτεμβρίου από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Ο Ιρανός πρόεδρος μίλησε περί «αμερικανικής συνωμοσίας» για να εξασφαλιστεί η επιβίωση του Ισραήλ,  προκαλώντας την αποχώρηση των αντιπροσωπειών των ΗΠΑ και των 27 κρατών-μελών της ΕΕ. Για «σκανδαλώδεις και απαράδεκτες» δηλώσεις κάνει λόγο η Κάθριν Αστον.

Παραληρηματικές χαρακτηρίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες τις δηλώσεις του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ για την 11η Σεπτεμβρίου από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Ο Ιρανός πρόεδρος μίλησε περί «αμερικανικής συνωμοσίας» για να εξασφαλιστεί η επιβίωση του Ισραήλ, προκαλώντας την αποχώρηση των αντιπροσωπειών των ΗΠΑ και των 27 κρατών-μελών της ΕΕ. Για «σκανδαλώδεις και απαράδεκτες» δηλώσεις κάνει λόγο η Κάθριν Αστον.

Η Ουάσινγκτον χαρακτήρισε «ειδεχθείς» τις δηλώσεις του Ιρανού προέδρου.

«Αντί να παρουσιάσει τις επιδιώξεις και την καλή θέληση του ιρανικού λαού, ο κ. Αχμαντινετζάντ επέλεξε και πάλι να δημηγορήσει με τις αισχρές θεωρίες συνωμοσίας και τις αντισημιτικές δηλώσεις που είναι ειδεχθείς και παραληρηματικές» δήλωσε ο Μαρκ Κόρνμπλαου, εκπρόσωπος της αμερικανικής αποστολής στον ΟΗΕ.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον χαρακτήρισε «σκανδαλώδεις και απαράδεκτες» τις δηλώσεις του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, επισημαίνοντας ότι αυτός είναι ο λόγος που αποχώρησαν οι ευρωπαϊκές αντιπροσωπείες από την αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης.

«Εξ ονόματος της ΕΕ, θα ήθελα να εκφράσω την αλληλεγγύη μου προς τις οικογένειες και τους φίλους αυτών που σκοτώθηκαν ή τραυματίσθηκαν στη διάρκεια των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου» δήλωσε η Κάθριν Αστον.

Γάλλος διπλωμάτης επισήμανε ότι οι δηλώσεις Αχμαντινετζάντ αποτελούν «προσβολή για τη Γενική Συνέλευση και την αλήθεια», χαρακτηρίζοντάς τις «απαράδεκτες».

Μπαράκ Ομπάμα: «Οι δηλώσεις του Ιρανού προέδρου ήταν «προσβλητικές, απεχθείς και ασυγχώρητες»»
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα καταδίκασε σθεναρά τα σχόλια του προέδρου του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ σχετικά με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στις ΗΠΑ.

Σε συνέντευξή του στο BBC Persia, ο Μπαράκ Ομπάμα ανέφερε ότι οι δηλώσεις του Ιρανού προέδρου ήταν «προσβλητικές, απεχθείς και ασυγχώρητες».
«Ήταν προσβλητικό. Ήταν απεχθές. Και έκανε αυτές τις δηλώσεις εδώ στο Μανχάταν, λίγο πιο βόρεια από το Σημείο Μηδέν, όπου οι οικογένειες έχασαν τους δικούς τους. ?νθρωποι όλων των θρησκειών, κάθε καταγωγής βλέπουν τις επιθέσεις αυτές ως την βασική τραγωδία αυτής της γενιάς» πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, σύμφωνα με αποσπάσματα που δημοσιεύτηκαν από τον Λευκό Οίκο.

«Ήταν ασυγχώρητο για εκείνον να κάνει τέτοιες δηλώσεις», σημείωσε ο κ. Ομπάμα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk